Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem kajmánek trpasličí

Už jsem psal, ale někam to zmizlo (asi jsem to neodeslal:-[).
Víceméně už ti odpověděli jiní.
1. Stačí to tak do 1 m délky krokouše, ale samozřejmě nevím, jak to vypadá, asi by byly třeba nějaké úpravy.
2. P. palpebrosus a P. trigonatus odchovává např. Jirka Trávníček (říďa plzeňské zoo), palpebrosy ještě občas někdo v soukromí, tetraspise odchovává mimo jiné např. zoo Plzeň, zoo Jihlava, ze soukr. chovatelů např. pan Zelinka z Chomutova.
3. Velikostně i chováním je to celkem nastejno. Mohou mít bez potíží okolo 1,5 m a 40-50 kg (samci i samice). Jak se jim začnou bouřit hormony, tak mohou zvlášť samice po snůšce být hodně startovací. U samců je to individuální. Mohu to těžko posoudit, protože ve velkém prostoru v zoo jsou trigonáti celkem v pohodě, ale v menším a hlavně užším prostoru to může být horší. Samice čelňáka byla dost startovací, samec spíš submisivní (potopil se a čekal až vypadnu). Je to dost i o povaze jednotlivých kusů. Palpebrosové se kterými jsem se setkal byli klidní, ale byla to ještě nedospělá zvířata, po dospění se může povaha poměrně změnit. Cena čelňáků a palpebrosů cca 5-10 tisíc, trigonáti okolo 15 tisíc.
4. Pro pár dospěláků od každého z těch druhů to chce min. tak 2 x 1,2 m bazén (hloubka 40-50 cm), souš cca 0,8-1,2 x 1,2 m plochy (dá se použít "visutá" souš nad vodou, to ušetří délku nádrže). Celkem teda cca 3 x 1,2 m plocha a výška cca 1 m a víc (kvůli lepší manipulaci je lepší spíš větší výška).
5. Je to zvládnutelný, důležitý je zodpovědný přístup, prostor, teplo (i voda - hlavně u čelňáků), pestré krmení (ryby, kuřata, potkani...) a trpělivost. Dobré je se seznámit a něco vyzkoušet a okoukat u nějakého dobrého (zkušenějšího) chovatele.

Doporučuji se mrknout na www.czechcrocs.cz (snad je to správně), tam najdeš info i kontakty.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny