Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto želva mapová-černání krunýře

Ahoj, mám dotázek ohledně mé želvy.
Na začátek bych chtěla říct, že ji mám asi měsíc doma a předtím hodně cestovala, takže se dá těžko odhadnout stáří-ale zhruba půl roku jí je (karapax 10 cm,plastron 9 cm). Jak jsem podle netu zjistila, je to želva mapová. Celý měsíc vypadala v pohodě,ale dneska jsem si všimla, že jí černá krunýř vzadu u ocásku na karapaxu a poté na levé straně karapaxu. Ty místa mi přijdou měkkčí než ostatní. Nevím, zda to je například nedostatkem vitamínů, stravou nebo hygienou. Krmíme ji granulvaným krmivem Sera a nyní i krmivem od Vitakraftu. Občas přidáme červíky a salát.
Předem děkuji za všechny komentáře.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
takže se dá těžko odhadnout stáří-ale zhruba půl roku jí je (karapax 10 cm,plastron 9 cm). Pokud m… nový
Hugo 22.05.2008 10:31
Hugo
Možná je to jen můj pocit, ale nezdá se mi, že bys o chovu želv něco věděla. :-/ No nic, takže: Když… nový
malpolon 22.05.2008 10:35
malpolon
tvojí želve neni pul roku ale asi 3-4 roky.:-).muze to byt kvuli tomu ze je krunyr roste a delaji se… poslední
kackakor 04.11.2008 19:48
kackakor

takže se dá těžko odhadnout stáří-ale zhruba půl roku jí je (karapax 10 cm,plastron 9 cm).

Pokud má skutečně v 1/2 roce 10cm tak se nedožije vysokého věku:-( Chtělo by to rozmanitější a zdravější stravu. Ty skvrny by bylo nejlepší vyfotit a vložit sem.

Možná je to jen můj pocit, ale nezdá se mi, že bys o chovu želv něco věděla. :-/ No nic, takže: Když jsi podle netu zjistila, co je to za želvu(až když už byla doma:?:) bylo by dobré zjistit něco o podmínkách chovu, stravě, teplotách atd., abys jí mohla přinejmenším udržet při životě. Že to chce akvaterárium(časem hodně velké) s kusem souše k vyhřívání pod lampou, nějakou tou vodní rostlinou a vyšším sloupcem vody snad víš. UV záření by prckovi pro úspěšný růst(a neměknutí) krunýře taky bodlo. To by tak do základu mělo stačit. Jinak bych zase doporučil studium odborné literatury.
Ještě něco k tomu krmení:
http://tera.poradna.net/question/view/38615-netrapi m-zelvu-hlady
http://tera.poradna.net/question/view/14938-zelvy-z lutolici-boji-se-a-nezere

nejedná se tam sice o želvu Graptemys kohnii, ale strava bude velmi podobná, u mapovky je snad s trochu větším podílem zeleného krmení ;-)
Tady ještě jeden z použitelných odkazů: http://mojezelva.wordpress.com/2008/02/02/graptemys -kohnii-vseobecne-korytnacka-mapova-mississippska/ -stručné, ale jde to.

tvojí želve neni pul roku ale asi 3-4 roky.:-).muze to byt kvuli tomu ze je krunyr roste a delaji se na nem uplne normalni cerne spicky nebo jde o onemocneni. v kazdem pripade by si mela zelvu pozorovat jestlii se neco nemeni. v tvem pripade bych zasla ta veterinarem.nejspis pujde o deformacikvuli nedostatku vapniku(mam zelvy jen rok ale poradne sem si vse nastudovala:-) )pokud je to deformace krunyr se zelve nepatrne zdeformuje,zelve to nevai jen to neni hezke napohled.byt teboou cerv ji nedavam mohou zelve rozezrat zaludek a ona by zemrela.nejlepsi bude kdys si sezenes kontakt na nakeho odbornika a o vsem se poradite.preju hodne uspechu s tvoji zelvickou:));-):-D

Zpět do poradny Nahoru