Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chameleon - pokousání chameleonem

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda je možné, aby samice chameleona jemenského napadla druhou samici téhož druhu. Jde o to, že dnes jsme si vzali s manželem roční samičku(asi samičku???) Ch.jemenského od kolegy z práce, která má ošklivě zraněnou pravou zadní nohu. Jeho známí měli prý v dost velikém terárku dvě samičky , a asi před týdnem se holky navzájem napadly. Ta naše dopadla špatně - má šrám na boku a pravá zadní noha asi v polovině jen visí a černá. Ti lidé jí chtěli vyhodit do lesa - prostě jí nechat jen tak:.(. Máme zkušenosti jen s gekony, ale toto jsme nemohli nechat jen tak a chtěli jsme dát chamíkovi šanci]:(]:(
Ale teď nevíme, kam se obrátit. Jsme z Litoměřic a žádný místní zvěrolékař s nimi nemá zkušenosti - zatím jsme je nepotřebovali. Ještě zkusím v Ústí nad LAbem. Nožička je už černá a asi i odumřelá. Chameleonka má zatím barvu světle zelenou, zvládá se na větvích udržet a docela i žere cvrčky. Máme ji první den a doufáme, že ji nějak zachráníme;-) Zatím je v provizorním terárku, protože to byla rychlá záchranná akce.
Potřebovala bych spíš poradit, co dál? Nemáte někdo zkušenosti s postiženým chamíkem:?::?::?: Byla bych moc ráda za každou radu. Nebo zda někdo nevíte o nějakém veterináři, který by nám pomohl?
Děkuji za každou odpověď,
Kata

Předmět Autor Datum
Ahoj, bohužel, jedinej vet, kterýho bych mohl doporučit je v Praze. Nicméně je hodně důležitý to des…
MadMike 23.04.2008 18:21
MadMike
Díky moc za odpověď. Nohu jsme už včera potřeli desinfekcí, naštěstí si ji neolizuje. Dneska budu ob…
kata 24.04.2008 07:08
kata
Mohl bych ti doporučit skvělého veterináře ale ten je z Brna. Je to můj kamarád který mi zachránil j…
Hans 24.04.2008 20:04
Hans
Taky díky za odpoved. Dnes jsme se domluvila s vetem z Usti nad labem. Ale pojedu tam az pristi tyde…
kata 24.04.2008 21:57
kata
Nene!!! Zelený roztok ne! Je to naprd!! Jedine zelený roztok ve velkém spreji pro zvířata, pro lidi…
Hans 24.04.2008 22:06
Hans
Tak dneska jsem byla u veta s Hermínou. Rekl, at tu nozicku necham uplne byt, ze uz stejne je ta cas…
kata 25.04.2008 19:09
kata
Veterinář nejsem, ale nechat být znekrotizovanou nohu mi rozhodně jako dobrý nápad nepříjde. Vždyť s…
knoxville 25.04.2008 21:21
knoxville
Knoxvil ,pravda, pravda já bych to řízl. Nejsem sice vystudovaný ale menší veterinářskou praxi mám.…
Hans 25.04.2008 21:51
Hans
Knoxvile, byla jsem nakonec v Litoměřicích u MVDr. Vomáčky. Nechtěla jsem to nechat až na příští týd…
kata 27.04.2008 19:10
kata
Dle meho nazoru neni treba nikterak zasahovat, pokud se nejedna primo o nekrozu ci pridruzenou infek…
Redsnake 27.04.2008 20:04
Redsnake
Šmiknout a o tomto se klidně budu s tebou dohadovat.;-)
Hans 27.04.2008 21:04
Hans
tak argumentuj8-)
Redsnake 27.04.2008 21:06
Redsnake
Myslíš že s někým jako ty to má cenu :-D, ty si budš stát za svým já taky;-).
Hans 27.04.2008 21:08
Hans
pokud mi nepredlozis padny argument proc chamika podrobovat takovemu zasahu, jsem presvedcen o tom,…
Redsnake 27.04.2008 21:12
Redsnake
Já bych se osobně přiklonil k Redsnakovi, jestli se to dále nerozšiřuje (nekróza), tak bych jej nech…
Zydy 27.04.2008 21:17
Zydy
no tak já mám taky doma chamíka samičku a né na darmo se mi říká doktorka kvínková!!já bych to uděla… poslední
kvínková 31.05.2008 11:47
kvínková

Ahoj, bohužel, jedinej vet, kterýho bych mohl doporučit je v Praze. Nicméně je hodně důležitý to desinfikovat, aby se nevytvořil zánět, na následky čehož by mohla podle mě poměrně rychle umřít. Návštěva veterináře je určitě na místě, zvlášť, když na ní ta "mrtvá" noha jen visí - rozhodně bych neotálel.
Jinak pokud přežije to zranění a stres, bude žrát, tak bych se o ni nebál, oni tyhle zvířátka to berou jinak než mi - noha jí bude samo chybět, ale myslím, že by to nemusela být žádná tragédie - takového chamika bych ale choval určitě samotnýho v terárku.

Díky moc za odpověď. Nohu jsme už včera potřeli desinfekcí, naštěstí si ji neolizuje. Dneska budu obvolavat vetriny v UL. Koukala jsem na net, a asi to fakt bude samička. Už i změnila barvu na hnědou, ale nevím, zda je to dobře. Kdyby přeci jen někdo věděl o nějakém vetu v´ústeckém kraji, byla bych moc vděčná. S místníma jsem moc neuspěla:.(. Jinak samozřejmě bude mít sama samička pro sebe terárko - je to mazel:))

Mohl bych ti doporučit skvělého veterináře ale ten je z Brna. Je to můj kamarád který mi zachránil jak sokolnické ptáky tak i hromadu plazů. Nemám nad něj ale bohužel je to asi pro tebe z ruky. Určitě desinfikovat, nejlépe roztokem betadine. A asi příjde ke slovu i skalpel při amputaci:.(. Něco podobného akorát s ocáskem jsem měl s chovným samcem chamíka. Teď má ocasek sotva poloviční a jak je čilí a už podruhé asi úspěšně nápářil samici. První výsledek páření se bude líhnout už v červnu :-[::):-D. Že je hnědá nevadí, moje samice je tak zbarvena permanentně jen v době říje se mnění.;-)

Taky díky za odpoved. Dnes jsme se domluvila s vetem z Usti nad labem. Ale pojedu tam az pristi tyde, driv pry nema cas. Ale taky doporucil Betadine a potom ten zeleny roztok, ktery se dava na cerstve jizvy. Zatim se holka drzi. Uz mame jmeno HERMINA:-D

Tak dneska jsem byla u veta s Hermínou. Rekl, at tu nozicku necham uplne byt, ze uz stejne je ta cast mrtva - rana se uzavrela pod kolenem a nepokracuje vys. Kdyby se to horsilo, tak mam urcite prijit, jinak pry asi ten mrtvy kus odpadne sam! Celkove se mu Hermina zdala normalni, tak snad to bude vse OK. Vsem dekuji za odpovedi.

Knoxvile, byla jsem nakonec v Litoměřicích u MVDr. Vomáčky. Nechtěla jsem to nechat až na příští týden na Usti. Mám s ním jen dobré zkušenosti ohledně naší kočičky. Vím, chamík je dost velký rozdíl,ale bála jsem se čekat týden - to se mi taky moc nelíbí, že nemohu jít na řadu dřív. Vím, doktor si musí na Hermínku udělat více času. Teď stejně musím čekat na termín do UL u MVDr. Petráka.

Dle meho nazoru neni treba nikterak zasahovat, pokud se nejedna primo o nekrozu ci pridruzenou infekci a cernani nepostupuje po koncetine smerem k telu neni kam spechat se strihanim ci smikanim...Skutecne by to melo zaschnout a samo odpadnout, je to nejprirozenejsi hojeni podobnych nehod...smiknutim nicemu nepomuzes, jen vznikne nova, cerstva rana, ktera muze byt potencionalnim vstupem skodlivych organismu do tela.

no tak já mám taky doma chamíka samičku a né na darmo se mi říká doktorka kvínková!!já bych to udělala takto vzala bych núžky které bych nahřála nad zapalovačem a za asistence svého budoucího manžela bych chameleonku chytla a nohu bych fikla,.po té jelikož vím a jsem si jista že když zašívám ponožky vypadaji jako nové bych chameleonce nohu zaštepovala a tak jak se to dělá v tv. bych ji tu nohu ještě polila nejméně 20.letou wizkou a eště opálila nahřátým nožem aby se zde neuchytila nějaká ta bakterie ,no tak pokud by ste chtěli ještě s ničím poradit neváhejte a pište doktorka kvínková je tu pro vás ráda váda a levněvám pomohu budu se těšit na spolupráci naschledanou:x:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru