Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem kladeni vajec - důležité

Dobrý den, potřebuji urgentně radu a pomoc. Mám tři želvy, jednu stepačku a dvě t. hermani b. Všechny tři jsou samice, stáří 10 let. Probudil jsem je po zimě cca před měsícem. Můžu se zeptat jak je možné, že jedna hermanka začne dnes o půlnoci klást vejce???? Jedná se o oplozená vejce? Jak s nima mám naložit??? Zatím jsem je přesunul do terária místo želvy uhlířky do vlhkého substrátu a vyhřívám žárovkou, ale naprosto nevím na jako teplotu a podobně. Já odchov letos neplánoval než přikoupím samce a jsem tím úplně zaskočen.... Želva sice vykazovala nezvyklé chování cca 14 dnů. ale tohle by mě ani ve snu... Díky moc za rychlou radu a pomoc.

loading...
Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mimochodem, jsi si jistý, že všechny želvy jsou samice? My jsme doma taky měli víc než 10 let "samič…
Mela 06.05.2008 16:50
Mela
Jenom se chci ujistit, je to sameček, který vykazuje druhotné pohlavní znaky opačného pohlaví, nebo…
KHor 06.05.2008 17:42
KHor
Těžko říct, něco mezi tím. Nevím, kolik let mu bylo, když jsme ho kupovali, ale už měl asi 10cm dlou…
Mela 06.05.2008 20:49
Mela
Hojte, mam dotaz, jak dlouho priblizne trva doba, od pareni po snusku, tzn. za jakou dobu se vyvine…
Mrkva 17.07.2010 13:52
Mrkva
Doporučuju přečíst ještě jednou a pozorněji. Páření v podstatě nemá vliv na snůšku (vejce se přece n…
Sysel 18.07.2010 12:27
Sysel
Jasny, ted uz jsem patral a hledal, a nasel jsem, ze doba, nezi snuskami, od prvni snusky, muze byt…
Mrkva 18.07.2010 13:59
Mrkva
Zdravim, zelvy uz slidi po terarku, zastavi se, a hrabou zadnima nohama, coz znamena, ze je cas snus…
Mrkva 25.08.2010 15:00
Mrkva
Hojte, tak sem se dockal prvniho vajicka, uz je v inkubatoru:) uz jen cekat, zda je oplozene, a pak…
mrkva 29.08.2010 19:40
mrkva
Jak to dopadlo s vajíčky, vylíhlo se něco?
KatkaP 11.06.2011 23:12
KatkaP
Ahoj, KatkoP, dopadlo to katastrofalne, inkubator jsem stihl pripravit, inkuboval jsem celkem 10 vaj… poslední
VáclavM 11.07.2011 11:35
VáclavM

Jenom se chci ujistit, je to sameček, který vykazuje druhotné pohlavní znaky opačného pohlaví, nebo jde pouze o nepřesné určení pohlaví z neznalosti. Pokud je to ten první případ, bylo by prosím možné pár fotek? Děkuji.

Těžko říct, něco mezi tím. Nevím, kolik let mu bylo, když jsme ho kupovali, ale už měl asi 10cm dlouhý krunýř(je to želva čtyřprstá). Už je to hodně dávno, takže fotky, kde by to bylo vidět nemám. On opravdu vypadal jako samička, měl takový ten maličký baculatý kraťoučký ocásek, i veterinářka (specialistka na plazy) tvrdila, že to bude (s největší pravděpodobností) samička.
A pak jednoho dne, po těch cca 10ti letech, se zjistilo, že to samička není. Nevím přesně kdy se mu ocásek zvětšil, ale jisté je, že dnes už vypadá jako sameček hned na první pohled. Ten ocásek prostě hrozně vyrostl, je pořád široký a baculatý, ale už i dost dlouhý. Bohužel už si moc nepamatuju, jak přesně to tenkrát po těch 10ti letech bylo, takže je možné, že ten ocásek tak nějak nenápadně rost a rostl a jenom jsme si toho nikdo nevšiml, každopádně dost dlouho měl tak maličký ocásek, že jsme ho pokládali za holku.

Hojte, mam dotaz, jak dlouho priblizne trva doba, od pareni po snusku, tzn. za jakou dobu se vyvine vejce.
Dekuji za odpoved. Zrejmne je to u vsech zelv dost podobne, jedna se o Malacochersus torniery. Snusky ocekavam behem nasledujicich mesicu. Intenzivne se pari uz od druhe poloviny kvetna. A dale, jake je rozmezi mezi dalsimi snuskami. Diky Vam.

Doporučuju přečíst ještě jednou a pozorněji. Páření v podstatě nemá vliv na snůšku (vejce se přece nevytváří pářením).

Jasny, ted uz jsem patral a hledal, a nasel jsem, ze doba, nezi snuskami, od prvni snusky, muze byt od 6tydnu do 2.mesicu. Prvni snusky mam pry cekat v srpnu. Od te doby az do jara. Pokud pujde vse dobre, budou to moje prvni vejce, a pokud se vyklubou i zelvy, budu mit ten nejlepsi pocit, snad i radosti brecet.
U tornierek to pry poznam i podle rozsirujici se mezery mezi karapaxem a plastronem. Beru to asi moc vazne, vy uz mate odochovy spousty mladat za sebou, ja jen nehci nic pokazit. Nevim, neznam, naucim se sam, to je to nejlepsi. Vse si pisu, fotim, mam i video. Me zajimala doba za jakou se vyvine vejce. Coz je tedy asi doba tech 6tydnu/ 2.mesicu. I kdyz ty zelvy bud budou klast, nebo ne, je to na nich.

Tady je kratke video z pareni venku, bez zvuku, ze stareho fotaku:) Kazda takova vec me u nich tesi.
Krasny je, jak je samec opatrny na samice, i kdyz je jen prenasim, tak si je pak po jedne pekne obejde, ocucha.
Pari vsechny tri samice dost intenzivne, a pri venkovnim chovu pari denne, nekdy i vsechny.
watch Kdybych to tu zasiral, tak pisnete.

Zdravim, zelvy uz slidi po terarku, zastavi se, a hrabou zadnima nohama, coz znamena, ze je cas snusek, dnes jsem to pozoroval prvne (volno z prace). Moje otazka zni, i kdyz vim, ze snaset muzou, kdy se jim zlibi, je nejaka doba, od hledani mista po snaseni? Inkubator je ve vyrobe, a bude hotovy az v patek!!!
Diky za odpoved, budou to moje prvni snusky, tak mam celkem nervy.

Ahoj, KatkoP, dopadlo to katastrofalne, inkubator jsem stihl pripravit, inkuboval jsem celkem 10 vajec, vse pukavci!!!
Na zacatku, byly problemy s el. v dome, kdy pri zapnuti vice spotrebicu vypadaval jistic, tudiz teplota kolisala +-5C takze od nejakych 31C az do 26C, coz by nemelo ze zacatku tolik vadit, byla to otazka max. tydne, musel jsem nechat predelat elektroinstalaci v patre. Minuly tyden jsem rozbil posledni vejce po 298dnech inkubace, kdy se stale tvarilo zdrave, bez vad, ci spatne barvy, opet pukavec. Takze nevim, cim, podil na tom mam jiste ja, diky inkubaci pouze na nopove folii, a prvotnim vykyvum, a obcasnemu dolevani vody do inkubatoru. Druhou veci je preleceni cele skupiny proti nejakemu zakernemu viru, ktery jim napadl horni cesty dychaci, byl mozny lecit pouze vybranymi antibiotiky, protoze proti vetsine byla nemoc rezistentni, sel z nich hlen a tezce dychaly, nastesti jsem nasel velmi dobreho veterinare a ten zacal rychle jednat. Nemluve o tom, ze zelvy mely byt dle pana byvaleho "chovatele" ve 100% kondici a zdrave. Pri koupi jsem se zeptal, co to ma na plastronu za bordel, a ze pry je to normalka v pohode, a ejhle, ono to maji zaplisnene plastrony, nehorazne zacervene, jedna dokonce v haji ledviny, tece z ni porad. Plisen na plastronech ma vliv take na oplozenost, ty plisne jsou tak agresivni, ze jsou schopne se dostat az do zazivaciho traktu, tim zelvam rozhazet spolu se skrkavkami traveni a tim celkove oslabit zvire a jeho imunitu. Po podani silnych antibiotik nelze vyloucit i nekolik spatnych snusek.
Co se tyce dnesniho stavu, samec pari jak vztekly, prez zimu mely 300W Ultravitalux a vitaminy, ted venkovni vybeh. Ikubator uz mam nastartovany, predelany, inkubovat se bude ve vermikulitu.
Zaverem bych chtel napsat, ze moji radost vystridalo obrovske zklamani, po tak dlouhe dobe cekani ani jedno mlade. Pocatecni problemy- nemoce, jen dat ty zelvy do poradku, spousta casu, penez, a v neposledni rade, ted uz vim, ze se neda verit NIKOMU! Na krku mam chovnou skupinu zelv, do kterych budu muset po dele jak roce stale investovat spoustu penez a doufat, ze se povede vylihnout aspon nejake mlade. Jinak veskere problemy jsem resil s dvema veterinari, lanoratori v Liberci a Plzni, abych do nich netlacil nejake zbytecne leky a lecba byla efektivni.
Drzte pesti, at to letos/ pristi rok na jare vyjde a dockam se svych vubec prvnich mladat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...