Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sarančata - chov

chtěl bych se zeptat, jak je náročný chov sarančat.....
moje agamy vousaté už dorůstají rozměrů, že jestli budu dál krmit cvrčkama, tak příjdu na buben :-)

Další alternativu mám šváby, ale chtěl bych se informovat i na sarančata.

Předmět Autor Datum
Citace Saranče Caelifera Převážně býložravá sarančata bývají většinou teplomilná, ale vyskytují se…
Zydy 14.05.2008 13:12
Zydy
chovám Shelfordella tartara - mám je taky, ale pogony k nim ani nečuchnou :-|
MadMike 14.05.2008 13:40
MadMike
Fakt ne? Ale když tak uvažuji moje aguše taky prvně nechtěly, ale pak jsem každé dal jednu žížalu, h…
Zydy 14.05.2008 13:53
Zydy
tak Shelfordella tartara jsem koupil taky, ale moc jim taky nešmakujou.... a měl jsem je v pokoji ta…
Bugfoot 14.05.2008 14:10
Bugfoot
Jej, tak to je veselé, mi tak podobně jednou utekli cvrčci, to byla Biolitová a novinová bitva :-D J…
Zydy 14.05.2008 14:13
Zydy
njn... tak snad to pochcípe po baráku, jinak "opatrně" jsem je vraždil jen zezačátku..... ale šmejdi… poslední
Bugfoot 14.05.2008 22:00
Bugfoot

Citace

Saranče Caelifera
Převážně býložravá sarančata bývají většinou teplomilná, ale vyskytují se i u nás. Některá sarančata vytváří dvě fáze, jedna je usedlá a druhá se vydává na migrační cesty, kde může způsobit nepředstavitelné škody. V insektáriích se chová několik tropických druhů, naše saranče jsou pro chov nevhodné, protože přezimující vajíčka jsou velmi choulostivá. Chováme je v klecích zhotovených z jemného pletiva, důležitý je dostatek světla, pokud je to jen trochu možné přisvětlujeme ještě zářivkou 12-16 hodin denně. V teráriu umístíme větve ke šplhání, asi 12 cm hlubokou misku s jemnou zemí nebo rašelinou na snášení vajec a napáječku. Některé stepní druhy vyžadují noční pokles teploty na 12-15 °C, vlhkost je individuální podle druhu, ale v uzavřeném prostoru s vyšší vlhkostí trpí sarančata řadou chorob. V krmení převládají zelené části rostlin, tráva, listy smetánky, salát, větvičky stromů, v zimě klíčené obiloviny, k tomu přikrmujeme ovesné vločky, zeleninu, ovoce a je dobré přidávat i trochu živočišné složky, např. vařená vejce, tvaroh, masokostní moučku, sušené mléko.
Sarančata jsou velmi významnou složkou krmiva insektivorních zvířat. Při podávání zeleného krmiva nebyl náš chov úspěšný. Nyní krmíme výhradně senem, přikrmujeme ovocem a specielní směsí pro cvrčky od firmy EYPY. Osvědčilo se nám umístění 60 W žárovky, neboť sarančata se potřebují slunit. (Poznámka redakce AT)
Saranče stěhovavá Locusta migratoria
V přírodě vytváří dvě fáze, usedlou a stěhovavou, které se barevně liší. Velikost je 30-60 mm, v chovu vyžaduje stálou teplotu přes 30 °C. Je všežravá, avšak základ krmné dávky tvoří opět zelené krmení. Vývojový cyklus trvá asi 6 týdnů.
Saranče všežravá Schistocerca gregaria
Vyskytuje se v severní Africe a centrální Asii. Samice snáší 40-400 vajec, pro dobré rozmnožování potřebuje dostatek světla, denní teploty 30-35 °C a výraznější noční pokles.
Stejně se chová okolo Středozemního moře žijící saranče egyptskáAnacridium aegyptium a některé další druhy.

Ale raději bych volil šváby, chovám Shelfordella tartara a jedou moc hezky a množení je senzační, jen ootéky dávám do zvláštní nádoby s vlhkým lignocelem a s vyšší teplotou, stává se, že větší švábi jsou kanibalové vůči mladým!

tak Shelfordella tartara jsem koupil taky, ale moc jim taky nešmakujou.... a měl jsem je v pokoji tak dlouho, až jsem před spaním (2h ráno) do krabičky drcnul a tak šváby se mi rozutekly po pokoji..... tak pantofle měla co dělat.... šel jsem spát až v 4h ráno, ale tak 50 jsem jich sejmul.... pak v průběhu tejdne dak dalších 40, a včera se tady ještě jeden nachomejtnul.... ale stejně si myslim, že jich tady někde ještě tak 20 po bytě běhá :) naštěstí to byly jen 0,5 - 1cm mrňousové, tak doufám, že to pochytaj pavouci pokoutníci :-) a že se to nezačne množit

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru