Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sarančata - chov

Citace

Saranče Caelifera
Převážně býložravá sarančata bývají většinou teplomilná, ale vyskytují se i u nás. Některá sarančata vytváří dvě fáze, jedna je usedlá a druhá se vydává na migrační cesty, kde může způsobit nepředstavitelné škody. V insektáriích se chová několik tropických druhů, naše saranče jsou pro chov nevhodné, protože přezimující vajíčka jsou velmi choulostivá. Chováme je v klecích zhotovených z jemného pletiva, důležitý je dostatek světla, pokud je to jen trochu možné přisvětlujeme ještě zářivkou 12-16 hodin denně. V teráriu umístíme větve ke šplhání, asi 12 cm hlubokou misku s jemnou zemí nebo rašelinou na snášení vajec a napáječku. Některé stepní druhy vyžadují noční pokles teploty na 12-15 °C, vlhkost je individuální podle druhu, ale v uzavřeném prostoru s vyšší vlhkostí trpí sarančata řadou chorob. V krmení převládají zelené části rostlin, tráva, listy smetánky, salát, větvičky stromů, v zimě klíčené obiloviny, k tomu přikrmujeme ovesné vločky, zeleninu, ovoce a je dobré přidávat i trochu živočišné složky, např. vařená vejce, tvaroh, masokostní moučku, sušené mléko.
Sarančata jsou velmi významnou složkou krmiva insektivorních zvířat. Při podávání zeleného krmiva nebyl náš chov úspěšný. Nyní krmíme výhradně senem, přikrmujeme ovocem a specielní směsí pro cvrčky od firmy EYPY. Osvědčilo se nám umístění 60 W žárovky, neboť sarančata se potřebují slunit. (Poznámka redakce AT)
Saranče stěhovavá Locusta migratoria
V přírodě vytváří dvě fáze, usedlou a stěhovavou, které se barevně liší. Velikost je 30-60 mm, v chovu vyžaduje stálou teplotu přes 30 °C. Je všežravá, avšak základ krmné dávky tvoří opět zelené krmení. Vývojový cyklus trvá asi 6 týdnů.
Saranče všežravá Schistocerca gregaria
Vyskytuje se v severní Africe a centrální Asii. Samice snáší 40-400 vajec, pro dobré rozmnožování potřebuje dostatek světla, denní teploty 30-35 °C a výraznější noční pokles.
Stejně se chová okolo Středozemního moře žijící saranče egyptskáAnacridium aegyptium a některé další druhy.

Ale raději bych volil šváby, chovám Shelfordella tartara a jedou moc hezky a množení je senzační, jen ootéky dávám do zvláštní nádoby s vlhkým lignocelem a s vyšší teplotou, stává se, že větší švábi jsou kanibalové vůči mladým!

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny