Předmět Autor Datum
Už ji máš? Nebo se jen připravuješ na pořízení? Sice želvy nechovám, ale stačí použít google a hned…
halapremek 20.05.2008 18:23
halapremek
O zimovaní tejto koritnačky som našiel tento návod:teplota 4 az 7,stupnov dávame ich do drevennej de…
obsoleta 20.05.2008 18:27
obsoleta
Já mám taky dotaz. Jak je to se zazimováním mláďat želvy zelenavé. Letos jim bude rok a první zimu n…
Markéta 20.05.2008 20:34
Markéta
Pokud máte sklep, kde opravdu neklesá teplota pod 0 (raději ne pod 2 st.) a zároveň v zimě nestoupá…
krokodýl 21.05.2008 16:30
krokodýl
Dobra den,mam dve mladatka zelvy vodni jsou dosti malickati a tak nevim zda je nutne je prvni rok za…
aijik 04.10.2008 11:52
aijik
Dobrý den. Tak na to jsou odlišné názory, ovšem můj je že to nutné není. Poznal sem to sám když se i…
No name 30.01.2009 14:41
No name
Obsoleta a jeho zdroj radí dobre, zimovanie je dôležité hlavne z dôvôdu aby mala korytnačka zachovan…
Black_berry 24.05.2008 11:50
Black_berry
Ja budem toho roku zimovat korytnacky prvy raz (maju rok, minulu zimu boli zimovane, ale ja som ich…
Jana R. 26.08.2008 11:51
Jana R.
Pokud bude teplota příliš vysoká, zrychlí se metabolizmus a želva po vyčerpání zásob může uhynout.
Hugo 26.08.2008 15:09
Hugo
Jujda, uhynout? Ja som si skor myslela, ze sa jednoducho prebudi. Je to skutocne take zle? A ta umel…
Jana R. 26.08.2008 15:38
Jana R.
No, dá se říct že se "probudí" (to závisí na teplotě). Nejde jen o vyčerpání, ale i o dehydrataci, h…
Hugo 27.08.2008 07:36
Hugo
Krasny den. Aj ja mam otazku tykajucu sa zimovania, ale myslim, ze zakladat nove vlakno je zbytocne.…
Jana R. 05.02.2009 18:43
Jana R.
ale vzdy boli na plastrone Je to to samé, jen na plastronu to bylo výraznější, takže klid, nic se n…
KHor 06.02.2009 00:45
KHor
Velmi pekne vam dakujem za odpoved a ukludnenie. poslední
Jana R. 07.02.2009 19:14
Jana R.

O zimovaní tejto koritnačky som našiel tento návod:teplota 4 az 7,stupnov dávame ich do drevennej debnički,na spodok dáme piesok na to lístie potom koritnačku a jemne zasypeme lístím,zakryjeme zaťaženým pletivom,zazimúvame koncom Oktobra a koncime na jar ked sa preberú.Zdroj: Chovame 12 Koritnacky,autori: F.Szalay a H.Szaylova vydavatelstvo: Priroda.

Já mám taky dotaz. Jak je to se zazimováním mláďat želvy zelenavé. Letos jim bude rok a první zimu nezazimovali. Mám strach, aby mi neuhynuli, jsou to moji mazlíčci. Nejradši bych je nezazimovávala vůbec, ale nevím, jestli by to pro ně bylo dobré. Máme rodinný domek se sklepem kde v zimě nejdou teploty pod 0.

Pokud máte sklep, kde opravdu neklesá teplota pod 0 (raději ne pod 2 st.) a zároveň v zimě nestoupá nad nějakých 7-8 st. a je tam dostatečně vysoká vlhkost (nad 85%), tak můžete roční želvu bez obav zimovat alespoň 3-4 měsíce. Při těchto podmínkách želva během zimování nijak nestrádá a téměř neztratí na váze.

Dobrý den. Tak na to jsou odlišné názory, ovšem můj je že to nutné není. Poznal sem to sám když se i moje želvy dostaly do věku mezi 3-4lety. Uvažoval sem o zimování už dříve ale teď sem poznal že je ta správná chvíle a myslím že jí poznáte i vy až želvy povyrostou. Želvy přestaly příjmat potravu, byly zalezlé v domku a pořád jenom spaly. Hned mi tedy došlo že je čas zimování. Takhle líne dosud nikdy nebyly a po probuzení byly opět čilé. Takže si myslím že dříve to není nutné (předpokládám že se jedná o želvu nádhernou, nebo ji poddruh).

Obsoleta a jeho zdroj radí dobre, zimovanie je dôležité hlavne z dôvôdu aby mala korytnačka zachovaný správny životný cyklus, zimovanie je dôležité aj pre rozmnožovanie - čo sa teba zatiaľ netýka, pokiaľ sú mladé, ale je to dôležité ..keď ich zazimuješ a mám ich tak rada, denne ich počas zimovania kontroluj, teda nie ich, ale tepltoty a tak ....

No, dá se říct že se "probudí" (to závisí na teplotě). Nejde jen o vyčerpání, ale i o dehydrataci, hromadění urátů a jiných odpadních látek v krvi, následný pokles krevních cukrů pak tuto smyčku uzavře.
Oslabené zvíře je pak náchylné k onemocnění. Pochopitelně při nevhodných podmínkách je nutné zimování ukončit.

Krasny den. Aj ja mam otazku tykajucu sa zimovania, ale myslim, ze zakladat nove vlakno je zbytocne.
Mam dve korytnacky zelenkaste, maju rok a pol, a kedze su este tak malinke, zimuju v jednej drevenej bednicke. Ako podklad maju zem zmieanu s pieskom, ktoru samozrejme udrzujem vlhku, teplota 4 stupne.
Dnes som ich kontrolovala a zistila som, ze jednej z nich sa na karapaxe vytvorili svetle ciary. Uz som ich tu videla vyfotene, ale vzdy boli na plastrone, tak ma to trochu vydesilo. Prikladam foto, na ktorom to je celkom pekne vidiet. Vie mi niekto povedat, co to je, ako to vznika, co robit, aby to nevznikalo, ci je to dovod na prebudenie korytnaciek atd.?
Sucasne som ich aj vazila. Po cca dvoch mesiacoch zimovania podla vysledkov vazenia sa jednej korytnacke vaha vobec nezmenila, druha dokonca este o gram pribrala... Je to normalne? Ved oni by predsa mali chudnut, nie?

ale vzdy boli na plastrone

Je to to samé, jen na plastronu to bylo výraznější, takže klid, nic se neděje. Navíc ty "čáry" se tam zcela jistě nevytvořily nyní, ale pouze jste si jich zřejmě nevšimla, nebo se zvýraznily tím, jak je nyní rohovina karapaxu provlhlá.

sa jednej korytnacke vaha vobec nezmenila, druha dokonca este o gram pribrala.

Ano je to zcela normální. Želva, pokud se připravuje na zimování v odpovídajících, přirozených, tudíž správných podmínkách, zbavuje částečně svůj organismus nejen obsahu zažívacího traktu, ale i přebytečné vody a tělních tekutin. Je-li vlhkost na zimovišti optimální, stává se běžně že želvy vlhko "nacucnou" a není nic mimořádného, že hmotnost se v mnoha případech zvýší.
PS.
Oponenty mého tvrzení o zbavování se přebytečné vody nechci a nebudu přesvědčovat, takže případné udivené reakce nesměřujte na mě, předem děkuji.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru