Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pochlubte se - hybridi II.

Uf, teď jsem si našel chvíli času se tím celým prokousat a docházím k neuvěřitelným závěrům - co, kdo, jak a proč :) Vstupují do toho i emoce, takže k cenám a prodeji se nebudu vyjadřovat, myslím, že si to každý vyřeší po svém. Ale moc, moc zajímavá je kauza kleptonů a dalších mezidruhových kříženců - kolikrát jsem z toho úplně jelen :) V předposladním čísle vesmíru je super výcuc z ornitologickejch článků, kdy se, tuším nějaké sýkořici, vyplatí se víc pářit z jiným druhem, protože pak bude mít odolnější a životaschopnější potomstvo než se svým vlastním samcem... Největší prča na tom je, že kříženci jsou plně životaschopní a dále se mohou pářit s oběma druhy... :)

Aktuálním případem, který řešíme jsou naši martináčci rodu Eudia (teĎ poddrod rodu Saturnia) - E. pavonia a E. pavoniella. V hybridní zóně se to vesele hemží křížencema a to i přez tvrzení německých a rakouských kolegů, že žijí jen do třetí či čtcrté generace - asi je jim to jedno a jedou vesele dál :) A teď co s tím, jsou to druhy a nebo podruhy? Liší se v morfolgii, v kopulákách, vypadá to i na odlišnost v mikrosatelitech, tak co s tím? V Evorpě si myslím potkáme takových druhů víc, díky tomu, jak tu probýhalo zalednění a tomu, jak postupují znalosti molekuláry :) Jinými slovy se máme na co tešit. A vedle toho to, že někdě někdo zkřížil žížalu červenou s žižalou kroužkovanou a chce za ní hromadu peněz jsou tyhle problémy z odborného hlediska mnohem zajímavější :) Proto mezirodové křížení nezatracuji, zvířata se mi líbějí, ale nechci je :)

Ještě tam byla poznámka ke šlechtění - u hospodářských zvířat k tomu moc často nedošlo s jedinou výjimkou - s kočkou domácí! U té se prokázalo, že současní chlupatí miláčci mají 6 center vzniku s pravděpodobnými 3 druhy rodičovskými... A vadí to někomu?

A další věc - koukněte se na guttaty, obsolety, hroznýše - ty by měly být tak imbreední a neměli by žít a kolik už jich běhá, plazí se, po světě :)

Mějte se a konečně hezký víkend :)
VH

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny