Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak začít s chovem jedovatých hadů

No nedá mi to a také přidám svůj názor...Jedovaté hady chovám již cca 13 let a začínal jsem s chovem užovek a dalších nejedovatých hadů...Zjistil jsem tehdy (v 13 letech!), že chci chovat jedovaté hady stál tenkrát před podobnou otázkou...Pro mě to bylo tenkrát jednodušší, protože jsem byl zamilovaný do "zelených" chřestýšovců, takže volba na prvního jedovatého hada byla jasná. Stál jsem však před jinou otázkou a to tou, zda jsem schopen chovat jedovatého hada a zároveň se chovat tak, aby mě neuštkl...Tenkrát jsem opravdu zvažoval vše a také jsem byl k sobě a svým schopnostem a zkušenostem upřímný. Rozhodující tenkrát pro mě bylo, že jsem o sobě věděl, že jsem již choval řadu různých, často velmi agresivních a kousavých, užovek a i přesto (samozřejmě když jsem se o to opravdu snažil) jsem byl pokousaný minimálně...Dalším plusem pro mě bylo tehdy, že jsem se tenkrát choval ke svým nejedovatým hadům, jako kdyby se jednalo o zmije, kobry apod. Na tom jsem se naučil "bezpečně" manipulovat s nejedovatými "jedovatými" hady.
Myslím si, že není rozhodující volba zda si pořídíte "nejedovatou" zmiji obecnou, nebo "hodně jedovatou" kobru, mambu, taipana apod... Rozhodující je, jak umíte manipulovat s hady a chovat se tak, aby vás nekousli...Když lezete poprvé do auta (myslím ne autoškolního), tak už také umíte řídit (já vím, nebo byste alespoň měli, že?!)...
Myslím si, že pokud zvládám manipulaci s hady a celkově teraristiku a mám toho hodně naštudováno z literatury, tak je už asi jedno, zda si pořídíte jako první zmiji růžkatou, nebo obecnou nebo chřestýše brazilského nebo jiné jedovaté hady (vyjímaje rychlé elapidy - s těmi mají často problémy i zkušení "jeďaři". Už radši končím nebo se do toho zamotám.
Tomáš Mazuch

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny