loading...
Předmět Autor Datum
Myslím že stačí použít vyhledávač a najdeš to co hledáš..;-)
Filip 04.06.2008 19:09
Filip
To čekáš, že tu někdo bude psát "Já nemám hroznýše registrované"? V době, kdy je vše možno monitorov…
halapremek 04.06.2008 19:30
halapremek
Myslim že se tady nikdo veřejně nepráskne. Já povolení mam. Zřizoval sem si ho hlavně kvůli práskačů…
drobek 04.06.2008 20:07
drobek
ja ho mam taky-ze stejnyho duvodu,jak DROBEK.
brouk 05.06.2008 22:26
brouk
Nechci zakládat stále dokola další vlákna na obdobné téma, tak dotaz přivařim sem: Z informačních ,,…
Vladěk 17.09.2008 17:27
Vladěk
Taky máme "nebezpečné" hady zaregistrované, ale ne kvůli práskačům...ty mam na praku páč do bytu mi…
para 17.09.2008 17:34
para
Vlaďkovi šlo ale o označení daných jedinců v připravované novele. Zatím se to u neb. druhů neřeší (u…
halapremek 17.09.2008 17:46
halapremek
Obávám se ale, že pokud bude možnost to prosadit, pak tlak povede směrem k čipování. Pro veterináře…
krokodýl 17.09.2008 18:35
krokodýl
No, já si myslím, že pokud se nakonec prosadí čipování, pak to bude jenom z důvodu lobistů. Čipy jak…
Vladěk 17.09.2008 20:24
Vladěk
Pro ty co tento problém zajímá; = Novela vyhlášky která má platit už teď od 1.10.2008 http://www.kom…
Vladěk 20.09.2008 19:24
Vladěk
Informoval jsem se před cca 14 dny na naší vet. správě a tam mi ženský téměř odpřísáhly, že poplatek…
MadMike 20.09.2008 19:43
MadMike
V návrhu novely není popsán jiný způsob označení jak čip. Útěchou nám může snad být 3-letá lhůta pro… poslední
Vladěk 20.09.2008 20:00
Vladěk

Nechci zakládat stále dokola další vlákna na obdobné téma, tak dotaz přivařim sem:
Z informačních ,,šumů" v poslední době stále častěji slýchám, že se připravuje novela vyhlášky která stanovuje druhy zvířat vyžadující zvláštní péči (nebezpečné druhy), dle které bude povinost tyto druhy krom povinosti registrace, i nezaměnitelně označit.
Hlavně mi zajímá (a pravděpodobně bude zajímat i další chovatele, kterých se to bude týkat), zda by se mělo jednat o čipování, a nebo i použítí kvalitního fota.
Máte k tomu někdo nějaké podrobnější informace?
Předem díky za reakce, popř. názor.

Taky máme "nebezpečné" hady zaregistrované, ale ne kvůli práskačům...ty mam na praku páč do bytu mi smí úředník přes můj nesouhlas jen se soudním příkazem a ten kvůli tomuhle dostane od soudu jen těžko. Ale jelikož to vyžaduje zákon tak to prostě respektujem.

Vlaďkovi šlo ale o označení daných jedinců v připravované novele. Zatím se to u neb. druhů neřeší (u citesových ano - u dumerilů máme fotky, u regiusek z dřívějších dob máme na citesech taky fotky). Obávám se ale, že pokud bude možnost to prosadit, pak tlak povede směrem k čipování.

Obávám se ale, že pokud bude možnost to prosadit, pak tlak povede směrem k čipování.

Pro veterináře jistě příznivé, pro zvířata a jakoukoli kontrolu již mnohem méně. Pokud nebudu uvažovat o možných zdravotních komplikacích u menších (ovšem v určitém případě i u větších) druhů, opominu i to, že malé procento čipů může být zvířetem "ztraceno" a že určité procento přestává být po více letech čitelné, tak jde o zcela určitě nejjednodušší možnost, jak zaměňovat tzv. nezamněnitelně označené jedince. Není nic jednoduššího, než čip z uhynulého zvířete vyjmout a vložit do jiného jedince stejného druhu a pohlaví a zlegalizovat připašované zvíře. Kontrola pomocí čipů je podle mne téměř na nic, kvalitní fotografie třeba i několik (např. zhora, z boku, ze spoda, detail štítků na hlavě) vykoná u 99% druhů mnohem lepší práci. Navíc číst čip jde pouze z poměrně blízké vzdálenosti, což většinou znamená zvíře chytit, podržet a přečíst, např. u jedovatého hada to znamená při kontrole zbytečnou manipulaci navíc, která při dosavadní praxi (kontrola pouze chovného zařízení) odpadá.

No, já si myslím, že pokud se nakonec prosadí čipování, pak to bude jenom z důvodu lobistů. Čipy jak už uvedl krokodýl jsou z mnoha důvodů nepraktický.
Jinak si ale myslím, že evidence spolu spolu s nezaměnitelném označením nebezpečných zvířat bude tlačit jejich majitele k maximální zodpovědnosti. Protože při jakémkoli úniku nebezpečného zvířete bude jejich majitel snadněji dohledatelný.

Pro ty co tento problém zajímá; = Novela vyhlášky která má platit už teď od 1.10.2008
http://www.komora.cz/hk-cr-top-02-sede/podpora-podn ikani-v-cr/pripominkovani-legislativy/art_26412/174 -08-nv-druhy-zvirat-vyzadujici-zvlastni-peci-t-15-9 -2008.aspx
PS:Jen mi zaráží (jak jsem z toho pochopil), že budeme pravděpodobně muset krom povinosti očipovat zvířata, platit ještě jednou 1000 kč za opětovnou registraci.
Nebo jsem to špatně pochopil?

Informoval jsem se před cca 14 dny na naší vet. správě a tam mi ženský téměř odpřísáhly, že poplatek znova platit nebudu a nebude to pro nás (pro ty, co mají momentálně zaregistrovaná "nebezpečná" zvířata) žádná nadbytečná zátěž, co se papírování týče. Jaká bude realita se ale neopovažuji tvrdit.
Jinak já osobně jsem zásadně proti čipování, ale byrokratický aparát je moc velká mašina.

Např. si od nás bral pán legoše na slovensko, který nemá na jedné zadní pacce ani jeden prst - ani to jim jako nezaměnitelné označení nestačí (pochybuju, že existuje jiný leguán stejného věku, který má amputovány prsty přesně ve stejných místech) a chtějí ho očipovat. To jen jako taková "perlička".

V návrhu novely není popsán jiný způsob označení jak čip.
Útěchou nám může snad být 3-letá lhůta pro splnění této podmínky. Já mám 13 jedovatých hadů, takže 13 x 500 kč za čipy nebude žádná láce. Každopádně jsou tady chovatelé, kteří na tom budou ještě podstatně hůře:.(.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...