Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem ExoTerra Solar Glo - mate nekdo zkusenosti???

Zaujala me tahle vybojka od ExoTerry : solar_glo.php , zatim jen 120 a 160W ale udajne by meli byt casem dostupne i slabsi - od 50W nahoru... ??? Nejak ale nechapu jak je mozne aby to bylo "self-ballasted", to ma v sobe nejak integrovany elektronicky predradnik, nebo jak to ma resene? Jak jsem pochopil mechanicky je to jen jako "zarovka" s obycejnym E27 zavitem, jinak je to rtutova vybojka, ale nepotrebuje predradnik... :-? Celkem bych byl zvedav na nejake reference jestli ji nekdo pozuzivate, jaka je, jak je to se spolehlivosti, co svetlo/teplo/UV a tak (zivot vesmir a vubec, 42, ja vim ;) )

Diky predem za pripadne info ;)

loading...
Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Solar glo tu ještě není, ale jedinej dovozce už je má v nabídce, už na ně čekám (125W a 160W). Je to…
MadMike 18.06.2008 10:15
MadMike
aha, takze jsem nasel ze : Self-Ballasted Mercury Vapor Mercury vapor lamps exist in a self-ballas…
lucifer 18.06.2008 10:56
lucifer
Mám spomínané výbojky 120 W, a môžem ti povedať, že som s nimi spokojná, nakoľko mám pomerne vysoké…
Laura1 06.09.2008 16:53
Laura1
k nim treba kúpiť aj originál kryt s objímkou pretože sa vedia dosť prehriať. Jednu som v pocelánove…
MadMike 06.09.2008 23:34
MadMike
neviem čo je v tom originál kryte také úžasné, ale od vtedy fičia v pohode :-D... a ten "old-style"?…
Laura1 07.09.2008 08:29
Laura1
Vypadá to docela dobře 50cm - 43 uw/cm2 UVB - 1,3 UVI 30cm - 135 UVB - 3,4 UVI - 33,5°C - teplotu js…
MadMike 07.09.2008 13:38
MadMike
tak to naozaj nie sú zlé výsledky - mám ich nastavené na 30 cm nad zverinou, ani teplota v otvorenej… poslední
Laura1 07.09.2008 19:39
Laura1

Solar glo tu ještě není, ale jedinej dovozce už je má v nabídce, už na ně čekám (125W a 160W). Je to směsová rtuťová, samovyvážená výbojka - tozn., že předřadník nepotřebuje - ale neptej se mě, čím to přesně :)) - ale je to použitím wolframového vlákna. Stějně jako některý UV výbojky Mega Raye, Osram Ultravitalux, T-rex Active UV heat neb ZooMed Powersun.

edit: sorry za slovosled, napsal jsem to jako prase :-)

aha, takze jsem nasel ze :

Self-Ballasted Mercury Vapor

Mercury vapor lamps exist in a self-ballasted version that contain either a solid-state starting device or an incandescent filament that acts as a ballast. The solid-state type of lamp should not be used in a totally enclosed luminaire because of the heat build-up associated with this lamp.

In general, self-ballasted mercury vapor lamps are 50 percent less efficient than standard mercury vapor lamps, but 50 percent more efficient than incandescent lamps. They should be limited to short term replacement of incandescent lamps where relamping is difficult and ballast addition impractical.

Dle uvedeneho je to vlastne rtutova vybojka + klasicke vlakno jak u normalni zarovky co plni ulohu predradniku, "nevyhoda" je nizsi ucinnost a vic tepla, coz u teraristiky nevadi. Otazka jakou to ale bude mit tim padem zivotnost.... Zaujalo me ze by snad mohla byt casem nejaka kolem 50W, 120 nebo 160 je pro nase teraria desne moc...

Mám spomínané výbojky 120 W, a môžem ti povedať, že som s nimi spokojná, nakoľko mám pomerne vysoké terárko /60 cm/ a ako všetci vieme dosah bežných UVčiek je iba do 30 cm. Sú určené do vyšších terárií ale nevydávajú dostatok svetla. Riešim to úspornou žiarovkou v objímke. Výbojka dostatočne aj vyhreje terárko takže iný zdroj tepla nie je za potreby. Terárko mám 90d x 60s x 60v. Jedinou nevýhodou je že k nim treba kúpiť aj originál kryt s objímkou pretože sa vedia dosť prehriať. Jednu som v pocelánovej objímke odpálila ale mi ju našťastie vymenili. Svietivosť majú 6000 hodín teda po cca pol roku treba meniť. V závislosti ako dlho sa cez deň svieti.

k nim treba kúpiť aj originál kryt s objímkou pretože sa vedia dosť prehriať. Jednu som v pocelánovej objímke odpálila

A co myslíš, že je v tom originál krytu? Klasická obyč. porcelánová objímka vydrží i 300w Osramku...Jinak Solar Gla 125W mi teď přišli, tak je chci změřit, ale moc tomu nevěřím, maj takovej "old-style", ale třeba mě překvapí ;-)

neviem čo je v tom originál kryte také úžasné, ale od vtedy fičia v pohode :-D... a ten "old-style"?!?! ja som tiež zo začiatku pozerala, že čo to je za tvar, ale dá sa na to zvyknúť :puff: hlavná vec, že fungujú ako majú a pogony prospievajú... sú nádherne vyfarbené, čulé a dostatočne aktívne... takže asi fungujú tak ako sľubovali... daj potom vedieť ako dopadlo meranie ;-)

Vypadá to docela dobře
50cm - 43 uw/cm2 UVB - 1,3 UVI
30cm - 135 UVB - 3,4 UVI - 33,5°C - teplotu jsem ale měřil v otevřené místnosti při okolí 20-21°C
20cm - 265 UVB - 4,7 UVI

- jako nová dává víc UVB než nová Trex 100W a je kratší, takže i s tou teplotou to bude možná stejný. Předpokládám, že po pár týdnech používání bude mít při těch 30cm cca 70-80 mikrowatů na cm2 UVB. Což není moc, ale při téměř celodenním svícení ideálka. Ty lampy nejsou moje, takže vyzkoušet už zaběhnutý to v reálu nemůžu, leda, že bych se k někomu nasáčkoval domů s Uvmetrem :)).
Já osobně bych ale volil vyzkoušený věci, před nákupem bych si vždycky počkal, až to projedou na uvguide i s UVC metrem. Ale to bych se taky nemusel dočkat :))

tak to naozaj nie sú zlé výsledky - mám ich nastavené na 30 cm nad zverinou, ani teplota v otvorenej miestnosti nie je zlá, ja mám v terárku na úrovni krytu cca 20 cm od stropu tak 30 st., čiže priamo pod žiarovkou je to určite viac, len mohol by si mi vysvetliť čo znamená UVI pre zviera? o UVC ani nehovorím :-[... v tom nemám jasno...
apropo keby si nebol z Čiech aj by som prijala, keby si mi omeral tie žiarovky už asi 3 týždne používané :puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...