Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem ještěrkovec - zdravotní problém

Re: Potřebuju poradit.. Mám už měsíc ještěrkovce velkého,nechala jsem si poslat dva ale jeden mi kvůkli nespolehlivosti drah a dennímu zpoždění zemřel,takže mám už jen jednoho..ten druhý byl dobrý,okamžitě po příjezdu snědl banán...to je jediné co z ovoce a zeleniny sní,jinak žere vrčky a červy.. asi poslední týden se začal chovat divně,pořád jen leží v úkrytu a k žrádlu se musí přemlouvat a dlouho nutit...netušíte někdo čím to může být?Myslíte že má zdravotní problémy,nebo se třeba může cítit sám? Díky za odpověd,Zuza
Změna předmětu, původně: prosím odpovězte na dotaz k ještěrkovci (krokodýl)

Předmět Autor Datum
No, těžko říci, faktorů bude víc. Takovéhle zvíře bych si nenchal poslat poštou ani vlakem. Že by tr…
VH 20.06.2008 23:01
VH
teplo máme v pořádku...UV záření máme,terárium má rozměry asi tak 90x40x40 akorat by to mohlo být vl…
zuzina 20.06.2008 23:07
zuzina
UV záření máme Konkrétně jaké, UV A nestačí, co máte za žárovku nebo zářivku? S vlhkem spíš opatrně…
krokodýl 21.06.2008 11:01
krokodýl
Chováme ještěrkovce g. nigrolineatus, který se mi jeví jako velmi odolné zvíře. Myslím, že denní zpo…
Curtus 21.06.2008 11:20
Curtus
muj jesterkovec miluje teploucko, chce to poridit vyhrevnou zarovku. a urcite vysetrit parazity. poslední
osterr 21.06.2008 16:09
osterr

No, těžko říci, faktorů bude víc. Takovéhle zvíře bych si nenchal poslat poštou ani vlakem. Že by trpěl samotou se mi nezdá, to bude spíš zdravotní problém - kolik má tepla, má zdroj UV, jak má velké terárko, vlhkost... VH

UV záření máme

Konkrétně jaké, UV A nestačí, co máte za žárovku nebo zářivku? S vlhkem spíš opatrně. Podle mne může jít o problém s kvalitou světla, resp. s nedostatkem vit. D3 a vápníku.
Především si nemyslím, že denní zpoždění by u tak "tvrdého" zvířete způsobilo úhyn, zřejmě se jednalo o importované jedince a ty se vždy vyplatí vybírat osobně. Ten uhynulý byl zřejmě již ve stavu, kdy by asi nepřežil tak jako tak. Co se týká druhého jedince, tak je potřeba říci, v jakých podmínkách ho máte. Jestli má dostatečné světelné a tepelné podmínky, jak to máte s UV B zářením, jaké minerálie nebo vitamíny doplňujete atd. Samotní cvrčci a červi mají nevhodný poměr vápníku k fosforu a je třeba vápník doplňovat. Ale aby mohl být vápník ještěrkovcem využitý, potřebuje buď kvalitní zdroj UV B a nebo občasné podávání vitamínu D3. Ani samotný banán není moc vhodný, je bohatý na cukry, ale jinak nic moc. Pokud nic jiného z ovoce a zeleniny nepřijímá, zkuste banán nakrájet na malé kousky a smíchat s kousky jiného ovoce a zeleniny, např. jablka, strouhané mrkve, čínského zelí, listů i květů smetánky aj. občas můžete přidat i holátka myši. Z hmyzu je vhodné dávat třeba venku nachytaná sarančata a kobylky a myslím, že by nepohrdl třeba i malými šnečky (páskovky). Jak jsem psal výše důležité je i dostatečně intenzivní osvětlení (nejlépe s UV B), vyšší lokální teplota a pro klid zvířete nějaký tmavší úkryt (např. kus kůry). Vhodné by bylo i vyšetření trusu na parazity.

PROSÍM TĚ NEZAKLÁDEJ VÍCE STEJNÝCH TÉMAT:!:

Chováme ještěrkovce g. nigrolineatus, který se mi jeví jako velmi odolné zvíře. Myslím, že denní zpoždění na drahách nebude příčina úmrtí (pokud např. neprošel mrazem). Tato zvířata jsou k nám převážně importovaná a mívají problémy s vnitřními parazity, což samozřejmě u importem oslabeného jedince může vést ke smrti. Doporučuji vyšetření trusu parazitologické.
Jestli můžu poradit s chovem, tak toho našeho chováme samotného a se samotou problémy nemá ;-). Terárium 110x50x50cm, UVB zářivka, nádržka s vodou, úkryty, substrát písek asi 10cm vrstva - rád v něm hrabe (v přírodě tak hledá potravu). Ten náš je spíše masožravec, z ovoce pojídá také hlavně banány, někdy kousky jablek, jinak víc baští cvrčky, nachytaná sarančata, "miluje" myší holata (zbaští třeba 4 najednou):-). Vitamíny dáváme v kapkách na mrtvý hmyz. My jsme měli po koupi (import) články tasemnice ve stolici, to vyřešilo přeléčení veterinářem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru