Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem "ničitelé přírody"

Zdravím a hned reaguji. Sám sebe považuji možná i za ochranáře - spolupracuji se sttátní správou, řeším průšvihy. Co mohu říci - částečně máěš pravdu. Ti lidé jsou často diletanti nejhoršího kalibru, ale jsou tam, kupodivu, i velmi schoní lidé. Ale tak to je všude. Kriminalizace jednotlivců je jen vrchol - a vetšinou se neděje. Dlouho se si myslel že ano, ale neděje se. Ale zas na druhou stranu - vím o případu, kdy dva češi lovili populace vřetenušky Zygaena viciae (náš běžný druh) ve Skotsku (jediná lokalita tohoto poddruhu an světě, Briti si poznají téměř jednotlivé kusy) na kšeft - chytli je a byl z toho průxxx jak vrata. To je kriminalzace jedince a plně s ní souhlasím.

Tvůj příklad je passé. Ochrana přírody, jako státní moloch takhle nefunguje (pokud ano, je něco špatně v království Česko), ale ... Dle mého se dějí horší průsery, které laik nevidí. Například neřešení hospodaření v rezervacích - buďto plošně a nebo vůbec, což nemá vůbec logiku. Nebo pařeziny - existují jen ve snech biologů, pomalinku se probouzí zpět k životu, ale kddyž se najde osvícenej ochranář, tak mu to stopne lesník... V tom vidím šílenej průšvih - prostě státní správa nespolupracuje a každý hají jen své zájmy... Existují čorky stylu já na kámoše, kámoš na mě (revitalizace všeho druhu) a celkově je to naprd. Ale lepší se to, sám vidím výsledky.

Ad Indie - zrovna Indie je z ěch pokrokovějších zemích a v parcích je tam relativně dobře. Dokonce bych řekl, že řeší stejné problémy jako západ, takže ok. Jen mají vyšší diverzitu :) a magorštější zákony. Mám kolegu, Inda, který pracuje ve Finsku. Ten mi povídal, že i pro něj je téměř nereálné dostat povolení, ale pravidelně o něj žádá. Nevěřím, že to ti češi aspoň zkusili.

Neříkám, že je vše dobře, ale nějak ten systém být nastavený být musí - a postihování jedinců za narušování biotopu, likvidaci chráněných druhů a nebo lovení na akázaných místech být musí. Bohužel, existují lidé, kteří se živí lovem hmyzu a jeho prodejem - myslíš, že je to dobře? Kupodivum, tihle lidé opravdu dokáží i zdecimovat populaci. Dlouho jsem tomu nevěřill, až jsem to zažil... Přijeli na lokalitu jednoho hnědáska v západních Čechách, nalovili 3 krabice motejlů (1:1 smaci na samice...) a odjeli. Další rok tam bylo 6 kusů a další nic... Naštěstí je to součástí rozsáhlejší metapopulace, takže se to rekolonizovalo, ale jsou případy, kdy tomu nedojde.

Je to hodně složité, můžeme nadávat na konkrétní případy, ale myslím, že většinou je to o lidech - tedy nadávejme lidem. Systémové chyby se dějí, ale dají se řešit - stačí spáchat humbuk, od toho jsme demokratická společnost.

Sorry za nesourodý text.
VH

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny