Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Užovka červená-nemoc?

Dobrý den všem ,chtěla jsem se zeptat asi před rokem jsme koupili synovi od chovatele krásného 1,5m dlouhého samce užovky červené. Byl naprosto vpořádku, jedl tak jak má, svlékal se bez problémů.Nyní se nakrmil a svlékl naposledy v dubnu a od té doby nechce žrát, nesvléká se.Pokaždé když mu kořist do terárka dáme tak na ni zaůtočí, zaškrtí ji a nesežere.Když se na něj díváme tak jakoby pohubl, má takovou nenapjatou papírovou kůži,která se mu po těle na různých místech začíná loupat. Máme strach ,že nám nějak onemocněl, ale nevíme si rady co s tím.Prosím poradťe. E-mail prochazka@jes.cz. Děkuji Jana

Předmět Autor Datum
Dám ti skvělou radu - bež k veterináři.... A nezapomeň na rozbor trusu kvůli parazitům.
Hans 01.07.2008 16:25
Hans
Guttaty jsou při dodržení několika základních podmínek bezproblémoví chovanci.Bylo by vhodné se troc…
carlos 01.07.2008 17:17
carlos
Děkuji za odpověď,hada máme v proskleném terárku1,5m krát 0,5 m navíc v tom původním ve kterém jej m…
Jana Procházková 02.07.2008 11:27
Jana Procházková
Zářivka 2-3 hodiny denně:?: Pokud máte méně teplý byt, tak by potřeboval alespoň pár hodin žárovku (… poslední
krokodýl 03.07.2008 19:32
krokodýl

Děkuji za odpověď,hada máme v proskleném terárku1,5m krát 0,5 m navíc v tom původním ve kterém jej měl i jeho bývalý majitel.Terárko je vysypané terarijní drtí/kokosová drť/, má tam svůj ůkryt, velkou misku s vodou a zářivku na svícení. Svítíme mu tak 2-3 hodiny denně,podle toho jak byl zvyklý u původního majitele. Necháváme jej lozit občas i mimo terárko,okoupat ve vaně v odstáté vodě a zdá se že plavání se mu líbí.Celý rok a půl co je u nás to s ním praktikujeme tak jak byl zvyklý, bez problémů jedl,je pravda, že původní majitel mu dával malé potkany,křečky a myši,ale u nás si ulovil snad jednou potkana,2 pískomily a jinak mu chutnají jenom křečci, myši nechce vůbec.Požírá je tak jednou za měsíc 1-2 podle velikosti a svléká se tak jednou za 2 měsíce.A od dubna kdy toto proběhlo naposled tak nic.Zkusili jsme ho během měsíce krmit asi 3krát, na myš nezaůtočil vůbec a jinak uškrtil 2 křečky hlavu si do tlamy nacpal, pak je vyvrhl a nechal je tak.Je pravda že tím jak tak dlouho odmítá potravu má tu kůži na sobě takovou míň napjatou, ne tak lesklou a zdá se mi že je na omak takový vláčnější a kůže se mu začíná tak po šupinkách olupovat na hlavě a na břiše.Fotku bych vám ráda poslala ,ale ty změny by na ní určitě nebyly patrné.Hlavou i čelistí hýbe,rozevírá ji tak tam snad není problém, napadlo nás jestli mu nechybí vitamíny ty jsme mu zatím nedávali.Sehnali jsme si číslo na veterináře, ale budem rádi pokud máte zkušenosti s tímto hadem kdyby jste nám poradil.Děkuji moc Jana P.:-)

Zářivka 2-3 hodiny denně:?: Pokud máte méně teplý byt, tak by potřeboval alespoň pár hodin žárovku (trochu vyšší teploty). Měl by mít především po nažrání možnost vyhřátí na teploty okolo 28 st. Skoro bych tipl, že půjde o starší zvíře, které žije dlouhodobě v né úplně vhodných podmínkách. A vlastně se už možná krátí jeho život, možná je tam už špatná funkce ledvin a tím problém s hospodařením s vodou (proto ta kůže), nechutenství atd. Samozřejmě může roli hrát i nějaký nedostatek vitamínů, ale to je po internetu dost těžké posoudit, ale to platí i pro mé předchozí úvahy. Myslím, že se může jednat stárnoucí degenerující zvíře. Při horších podmínkách může být život hada dost podstatně zkrácen a nemusí se dožít více než třeba 10 let, zatímco při kvalitních podmínkách se užovky čevené dožívají 15-25 let i více. Veterináře určitě zkontaktujte, otázkou je jestli s tím něco závratného udělá.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru