Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kožní potíže L. t. hondurensis

Dobrý den,
naše třičtvrtěroční korálovka se před dvěma měsíci začala v krátkých intervalech (po 14ti dnech) svlékat. Zopakovala to 4x. Protože první svlek byl potrhaný a nedokonalý (museli jsme dosvlékat) a pak se svleky i vzhled hada po nich zlepšoval domnívala jsem se, že se stav upraví sám. V poradně jsem se dočetla, že příčinou častých svleků může být i příliš vysoká teplota. Vypnula jsem proto v teráriu zdroje tepla, aby se teplota držela mírně pod 30°C. Naposledy se Evelínka svlékla v pátek 27.6. Svlečka byla ve třech kusech, ale zdála se kompletní. Na hadovi ale bylo několik míst, kde se mi vrchní vrstva kůže zdála jakoby oddělena od podkoží (jako těsně před svlekem). Protože jsme odjížděli na dovolenou, pokusila jsem se jí ještě v sobotu 28.6. nakrmit, ale o skákavku neprojevila zájem. Dnes, po návratu, jsem zjistila, že je na třetině těla nehezky matná, na několika místech se jí kůže jakoby krabatí a na poslesní třetině těla má místo, které vypadá jako špatně zhojená rána, nebo jizva - snížený střed pokrytý jakoby čerstvou kůží, okolo zduřelý okraj.
Dala jsem Evelínku do heřmánkové lázně. Kompletně jsem vyklidila terárko, umyla terárko, kámen, misku na vodou i úkryt horkou vodou s mýdlem a ošetřila Savem. Nechám zatím Evelínku jen na čistých ubrouscích. V pondělí jí samozřejmě vezmu k veterináři.
I tak, jestli máte někdo představu o co by mohlo jít, případně doporučení na nějaké další podpůrné opatření, budu vděčná za každou radu.
Děkuji.

Předmět Autor Datum
::)neni 30 stupnu hodne mela by mit snad i chladnesji mista ne?rosis ji tam pred tim svlekem?
Kolar 05.07.2008 17:53
Kolar
Těch max 30°C bylo na nejteplejším místě, ale v těch vedrech to i bez zdroje tepla drželo přes den o…
IrenaK 05.07.2008 18:25
IrenaK
Dobrý den, zřejmě jsem zjistila příčinu potíží Evelínky, připadá mi to skoro neuvěřitelné, ale důvod…
IrenaK 08.07.2008 13:07
IrenaK
Bylo by namístě ji třeba preventivně ošetřit proti vnitřním parazitům (jak a čím) nebo nechat vyšetř…
MadMike 08.07.2008 13:55
MadMike
Ono je to většinou v literatuře nedostatečně vysvětleno, a tudíž to bývá i špatně pochopeno. Vlhkost…
RITCHI 09.07.2008 18:25
RITCHI
Poučila jsem se, mrzí mě jen, že na úkor té nešťastné Evelínky. Co se týče literatury, ještě před za…
IrenaK 10.07.2008 08:36
IrenaK
Tak dceru prihlaste k nam na teraristicky krouzek ve stanici prirodovedcu v Praze na Smichove (Drtin…
JaBula 10.07.2008 13:25
JaBula
O tomhle kroužku vím, jenže z Jižního města je to poněkud z ruky a zařizovat tam doprovod pro osmile… poslední
IrenaK 11.07.2008 07:59
IrenaK

Těch max 30°C bylo na nejteplejším místě, ale v těch vedrech to i bez zdroje tepla drželo přes den okolo 28°C, vždycky jsem jí po příchodu z práce terko vyvětrala, kleslo to tak max. o dva stupně. Ale měla k dispozici vlký mech, v tom více méně bydlela. Rosíme denně a když se zakalila, tak i přímo na ní (což ji moc nenadchlo). A kdyby jí to nestačilo, má samozřejmě misku s vodou. Ale při denním rosení, neustále vlkým mechu a navíc scindapsusem v terárku by ta vlkost měla být dobrá, ne? Roztoče jsem taky vzala v úvahu, ale opravdu na ní ani ve vodě po koupeli nic nebylo. Byly mi divný ty častý svleky, ale vypadala jinak dobře a po každým svleku (kromě toho posledního) vlastně čím dál líp. I se čím dál líp svlékala, svlečka byla na míň kusů, na ní nezpstala při dvou posledních žádná stará kůže a měla hozkou barvu. Tak jsem myslela, že se to upravuje a že i ten interval se srovná. Bohužel takovýhle zvarat. Myslím na nějakou kožní infekci, bakteriální nebo plísňovou. Uvidím, co řekne veterinář. Snažím se zatím alespoň udělat co nejvíc laických opatření. Držte mi palce.

Dobrý den,
zřejmě jsem zjistila příčinu potíží Evelínky, připadá mi to skoro neuvěřitelné, ale důvodem byla podle všeho příliš vysoká vlhkost. Ve své začátečnické snaze nepřivodit potíže se svlékáním jsme rosili příliš horlivě a ty změny, které jsem popisovala byla zřejmě prostě rozmacerovaná kůže. Podotýkám, že v teráriu nikde nebyla nějaká plíseň nebo neuklizený trus, a podestýlka (rašelina s pískem) byla sice vlhká ale sypká, žádné bláto. Zajímavé je, že veškerá teraristická literatura i rady v teraporadnách varují hlavně před suchem. Vlastně jsem po velmi důkladném prohledávání našla jen jedinou zmínku v jednom z vláken, že totiž příliš vysoká teplota a vlhkost mohou být příčinou častých svleků. Zajímalo by mě, jestli už někdo ze zkušenějších chovatelů udělal podobnou zkušenost?
Po výše uvedených opatřeních vypadala hadice tak dobře jak jen za daných okolností bylo možné, takže jsem jí včera místo návštěvy veterináře nabídla myší odstávče (normálně "splivne" skákavku, ale raději jsem ji nechtěla přetěžovat, zdá se mi pohublá a ty opakované svleky jí musely vyčerpat), kterému jsem před podáním píchla směs B vitamínů. Evelínka ho ulovila a snědla a dokonce šmejdila s výrazem že by to chtělo nášup, takže jí míním tak asi ve čvrtek vyhovět. Pokud bude vypadat dobře, přejdu na normální kořist v normálních intervalech. Jsem si vědoma, že ještě nemusí být vyhráno, ale doufám, že se dá vše do pořádku.
Mám ještě doplňující dotaz, jaká má být konzistence trusu? Evelínka má výkaly sice držící tvar, ale měkké a s podílem hlenu, je to obvyklé? Bylo by namístě ji třeba preventivně ošetřit proti vnitřním parazitům (jak a čím) nebo nechat vyšetřit trus? Mám obavy aby nějaké "potvory" nevyužili její zesláblosti.
Děkuji.

Bylo by namístě ji třeba preventivně ošetřit proti vnitřním parazitům (jak a čím) nebo nechat vyšetřit trus?

Preventivně určitě neodčervovat, ty odčervovací "prostředky" jsou i tak vcelku svinstvo. Nechat vyšetřit trus je rozhodně dobrá věc, i z hlediska prevence. Stojí to většinou kolem 100,- ;-)
Tak držím pěsti.
Jinak o přílišné vlhkosti už se tu taky dost psalo (RITCHI, Krokodýl), ne vždy je dobrý se striktně řídit literaturou - bohužel. :-|

Ono je to většinou v literatuře nedostatečně vysvětleno, a tudíž to bývá i špatně pochopeno. Vlhkost samozřejmě ano, ale spíš se tím myslí vlhkost vzduchu. Jednou či dvakrát týdně lehce porosený substrát vlhkosti v teráriu dobře napomáhá, ovšem vždy by měl mít šanci mezi rosením téměř vyschnout. Trvale mokrou podestýlku totiž nesnáší žádní hadi, a to ani vysloveně akvatické druhy.

Poučila jsem se, mrzí mě jen, že na úkor té nešťastné Evelínky. Co se týče literatury, ještě před zakoupením hada jsme si zakoupili a povypůjčovali a přečetli stoh příslušných knih. Bohužel jsem nabyla dojmu, že se víceméně jedná o opisy pořád dokola, občas se "autoři" ani nenamáhají změnit formulaci. To už jsem se víc dozvěděla z poradny, jenže to je zas poněkud nesystematické. Skvělé jsou také www stránky chovatelů. Ale praxe prostě člověka vždycky nějak zaskočí. Mají to s námi, začátečníky, ti naši svěřenci těžké.
Původně jsem právě z tohoto důvodu chtěla dceru přihlásit do teraristického kroužku, ale žádný který by byl v dosahu jsme nevypátrali. V pražské ZOO býval chovatelský kroužek který měl schůzky v sobotu, to bychom zvládali, ale v roce 2002 po povodních byl zrušen a už ho neobnovili. Přijde mi to škoda. Osvěta a výchova mládeže (a možná i budoucích zaměstnanců) by přece měla patřit k funkcím ZOO.
No, konec fňukání. Evelínka vypadá nadějně, zatím je na ubrouscích, kolem misky s vodou a v úkrytu má rašeliník (ten se jí zřejmě líbí) a snad se dneska znovu nabaští. Až se vyprázdní nechám vyšetřit trus a budem vidět.
Děkuji za rady a reakce.

O tomhle kroužku vím, jenže z Jižního města je to poněkud z ruky a zařizovat tam doprovod pro osmileté dítě prostě není v našich možnostech. Nebo máte schůzky i o víkendu? Jinak leda až poporoste a bude moci jezdit na Smíchov sama. Pokud jí zájem o hadici nepustí (a snad nepustí, touha mít hada jí držela od čtyř let), bude se jistě i za rok nebo dva mít co učit.
Tak jsem ještě honem mrkla na Vaše www stránky, a je to jak se pamatuji, provoz pondělí až pátek. To nezorganizujeme. Každopádně děkuji za nabídku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru