Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Cizopasníci - roztoči (???) u agamy vousaté? Netušíte co to je?

Ahoj, rada bych se zeptala na něco ohledně tohoto tématu. Objevila jsem na své samičce kočinčína nejspíše roztoče. Nejsou vidět žádné brebery, ale má teď pár dní před svlekem a má viditelně poškozenou kůži a na ní černé tečky. Drobné poškození šupinek jsem poté našla i u dalších 2 agam. Z toho jeden je sameček, kterého jsem kupovala před pár měsíci. Chci se zeptat na aplikaci Frontline. Dočetla jsem se zde, že je nejlepší potřít je vatovým tampónkem a k tomu vystříkat terárium, to pak opláchnout. Problém je v tom, že 2/3 dna terária tvoří akvárium. Mám tedy vypustit a poté znovu napustit? A co s postříkaným lignocelem, vyměnit? Také tam mám zasázené rostliny... jde mi o to aby ty roztoči třeba v půdě u rostlin nepřežili. Nevím jak přesně funguje jejich životní cyklus, proto se raději ptám. Nebo bych mohla potřít agamy a vrátit je do terária, za několik týdnů to opět zopakovat a nechat terárium tak, jak je? Jak moc agresivní tedy ten frontline je?
Doma mám betadine, tak jsem dnes začala preventivně nejvíce napadenou samičku koupat v roztoku, to mi dříve poradil veterinář, když by se to u nich někdy náhodou objevilo. Ale tam zase nemá ponořené celé tělo.
Díky za rady.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny