Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Cizopasníci - roztoči (???) u agamy vousaté? Netušíte co to je?

U nasi nove agamky - mlade zhruba 3 - 4 mesicni, dle prodavajiciho (Andreas Koeppe) import z USA, jsem si vcera vsiml nejake cervene tecky na hlave - vypadalo to jako zrnka pisku, je to zlomecek milimetru velke - ale - hybe se to! Teda, ty dva "kulate" na fotce se hybaly, ostatni byli zalezli mezi supinky kuze. Nemam tucha co to muze byt a nakolik nebezpecne - resit to nejak?

[http://i153.photobucket.com/albums/s210/LucyFerr2/c izopasnici.jpg]

Na fotce je ta kuze uz popraskana tesne pred svlekem, stejny den se agama zrovna svlekla a pak jsem to uz u ni neobjevil.... :?:

Co jsem tady nasel tak resite problemy s roztoci Frontline, nasel jsem ze je bud "spot" (to davame psovi proti blecham) nebo spray = predpokladam ze pouzivate ten spray pro psy/kocky? Myslite ze bych ji tim mel osetrit? Jsou to roztoci, nebo neco co by se melo resit - videli jste neco takoveho? Hledal jsem cetl jsem, a u hadu popisujete roztoce ktere jsou cerne, tohle je ale vylozene takovehle cervene...

Předmět Autor Datum
Ahoj, klasičtí ještěří roztoči, Frontline je dobrá volba, vždy jsem se jich (roztočů) zbavil hned po…
MadMike 07.07.2008 09:34
MadMike
Diky za rychlou reakci = koupim normalni kočko-psí Frontline spray a postrikam ji. Predpokladam ze d…
lucifer 07.07.2008 10:21
lucifer
Frontlajn to je jistota ja sem měl jednu spilotu prokticky se da řict zamořenou jedno stačilo postři…
snake323 07.07.2008 12:24
snake323
Jasan, akorát bacha na oči, já jsem hlavu dělal tak, že jsem si Frontline nastříkal na ruku, přikryl…
MadMike 07.07.2008 12:43
MadMike
jj hlavu nějak s tim pomazat ne postřikat ja sem to dělal štětičkou nebo prstem ale tou štětičkou to…
snake323 07.07.2008 15:07
snake323
Tak jsem osetril tim Frontlinem vsechny vetsi agamy, mladata tim nechci trapit (maji jen cca. mesic)…
lucifer 08.07.2008 13:20
lucifer
Já teda legoše vždy vykoupal, ale i tak je koupu pravidelně. U suchomilů to bude asi něco jinýho, al…
MadMike 08.07.2008 13:58
MadMike
no...oni se i ti suchomylove koupou docela radi - teda, je to individualni. Dva nasi dospelci si to…
lucifer 08.07.2008 14:21
lucifer
Zminovani roztoci patri pravdepodobne do celedi Pterigosomidae. Jsou to asi nejcasteji se vyskytujic…
JaBula 08.07.2008 16:17
JaBula
Nevím co tu všichni píšete nechce se mi to moc číst....:-D Jsem prostě lenoch. Ale úplně to samé co…
Hans 08.07.2008 16:31
Hans
Diky moc za vycerpavajici odoved. Ano i Gizmo je od Andrease = je mozne ze uz jme ho s nejakou tou b…
lucifer 08.07.2008 17:59
lucifer
Pokud se problem podchyti vcas - nebyva to tak hrozne - roztoci se nerozsiri tak moc a na mensi plos…
JaBula 08.07.2008 18:28
JaBula
Zdravím. Podobné roztoče se mi objevili u cvrčků. Přestali se líhnout - asi to žere vajíčka, ale cvr…
Jana B. 08.07.2008 22:00
Jana B.
Ono roztocu je spousta. Vyskyt cvrccich roztocu je obvykle zpusoben prilisnou vlhkosti v chovne nado…
JaBula 09.07.2008 11:50
JaBula
Ještě musím dodat, že už těma cvrčkama nekrmím, už jsem koupila nové. A kde se ty potvory najednou v…
Jana B. 08.07.2008 22:07
Jana B.
A co to ty kokcidie vlastně jsou? Na netu mi to nic nenašlo. Jak ještě se to projevuje a co se s tím…
Jana B. 09.07.2008 21:35
Jana B.
jsou to paraziticti prvoci (viz 3clanek tady na poradne). U pogon to je predevsim druh Isospora amph…
JaBula 10.07.2008 13:32
JaBula
Jen jako uzavreni (zapomnel jsem dat jako "vyresno", az ted pripomnel prizpevek jinde) - vyreseno zm…
lucifer 05.12.2008 19:54
lucifer
Muže mi prosím poradit jak nastříkat na agamku ten Frontline, abych ji nějak neublížil. Ty maličcí b…
DavidoS 05.12.2008 22:51
DavidoS
normalne na zada kratkej strikanec (u dospelych to bylo tak necele jedno zmacknuti "sprejovadla" u t…
lucifer 05.12.2008 23:06
lucifer
Takže agama se pak nemusí koupat ?! Děkuji za radu.....
DavidoS 06.12.2008 08:37
DavidoS
Nevim, nekdo doporucoval, ale az dalsi den nebo radej za dva dni. Vykoupat je driv tak se to nejspis…
lucifer 06.12.2008 14:32
lucifer
Děkuji moc za radu s Frontlinem, nejdříve jsem váhal kvůli ceně, ale teď vím že se to vyplatí. Postř…
Dawe 13.02.2009 14:33
Dawe
Ahoj, rada bych se zeptala na něco ohledně tohoto tématu. Objevila jsem na své samičce kočinčína nej…
Terkams 15.07.2012 13:06
Terkams
Roztoče poznáš dobře podle bílých teček na šupinách, to je trus. Co se týče aplikace frontline, tak…
Aurifer 15.07.2012 16:48
Aurifer
Díky za radu. Koukala jsem teď na všechny agamy lupou. Jedna je v pohodě, dvě mají takové menší pošk…
Terkams 15.07.2012 19:01
Terkams
na roztoče to nevypadá...navíc bys je našla plovat na hladině vody. Spíš to vypadá jako na ulpělou n…
Aurifer 15.07.2012 19:22
Aurifer
Celé tělíčko se jí bude v nejbližších dnech svlékat. Má už tu kůži hodně popraskanou. Je možný že by… poslední
Terkams 15.07.2012 20:08
Terkams

Ahoj,
klasičtí ještěří roztoči, Frontline je dobrá volba, vždy jsem se jich (roztočů) zbavil hned po porvním postříkání, pro jistotu jstem vždy vystříkal i terko, ale pak se to musí opláchnout. Já jsem dělal postřik na zvíře a po 24 hodinách jsem zvíře vykoupal. Zatím vždy 100% úspěšnost.

Diky za rychlou reakci = koupim normalni kočko-psí Frontline spray a postrikam ji. Predpokladam ze davkovani nejak kriticke nebude...? Terarium nevystrikam, neb bych ho pak nevymyl - "poustni" suche... takze spis zase po par tydnech pro jistotu znovu aplikuji na zvire. Jak jsem pochopil vstreba se Frontline kuzi a chrani pak zvire cca. mesic "zevnitr", takze snad chytne na sebe i co by pripadne bylo v terarku (pisek jsme vymenili), roztoc si kousne a chcipne... :x:

Tak jsem osetril tim Frontlinem vsechny vetsi agamy, mladata tim nechci trapit (maji jen cca. mesic) - u nich jsem ani nic nenasel. Asi jak maji jemnejsi - tensi kuzi zatim bez vetsich supinek tak to nema nastesti kam se zavrtat... Nakonec se zda ze to dle vseho odnekud dotahl Gizmo - samecek, mel toho na hlave spoustu (jak jsem mu ji opatrne pretrel tak se objevili). U samic o patro vys nejspis nic, jen nekolik u te nove - male ktera byla "vedle" v predelenem terarku.

Dotaz - predpokladam ze ty mrchy cervene jsou uz mrtve, zustanou v kuzi mezi supinami az do svleku, nebo to jde/ je potreba nejak odstranit, treba vodou - koupeli?

no...oni se i ti suchomylove koupou docela radi - teda, je to individualni. Dva nasi dospelci si to vylozene uzivaji a rochní si, ale treti - samice je takovej nevrlej mrzout a ani to vodu nema rada. Postavi se "na spicky" a cela nestastna "jezis, vzdyt se namocim! A uz mam mokre bisko!" :-D

(viz watch - to jsou ti dva co vodu muzou :-) )

edit: jen upresneni - ne ze by jsme prevychovavali vousatky na kocincinske, vykoupeme je jen jednou za cas. Pred svlekem, nebo kdyz treba dyl nechtej udelat bobek - vetsinou se pak vy...to... ve vane, no. :-[

Zminovani roztoci patri pravdepodobne do celedi Pterigosomidae. Jsou to asi nejcasteji se vyskytujici jesteri roztoci, ovsem - je jich mnoho druhu. Pokud jsem spravne pochopila - Gizmo je od Andrease, ktery ovsem pokud vim vozi i odchytova zvirata ruznych druhu. Nekteri roztoci (jako treba Geckobiella nebo Hirstiella) jsou dost hostitelsky nespecificti a lze je najit temer na jakemkoli jesterovi. Jsou pomerne problematicti, dokazou se v kratke dobe velice intenzivne namnozit a hlavne - jsou rychli a maji ve zvyku odchazet za jinymi hostiteli a brzy mohou zamorit cely chov. Pokud mate teraria s mladaty pobliz napadenych dospelcu - obavala bych se, ze bude potreba osetrit i je. Cervene roztoce ktere vidite jsou vetsinou uz dospelci, nymfy (potazmo larvy) jsou jeste mnohem drobnejsi a vicemene bezbarvi a nemusite si jich vsimnout. Urcite bych Vam doporucila osetrit nejakym akaricidnim pripravkem i okoli terarii - migrujici roztoci se tam mohou ukryvat. Pozor pritom na chovane bezobratle - nemuselo by jim to udelat dobre (resp. zabije je to stejne jako roztoce). A k dotazu: Po osetreni akaricidem muze dojit k obema pripadum. Nasata stadia mohou zustat prichycena, obvyklejsi vsak je, ze opadaji. Odstranovat jejich telicka veskrze neni potreba, mrtvi jsou uz pomerne neskodni. Problem techto roztocu nebyva ani tak v tom, ze saji krev, dost zviratum vadi hlavne svou pritomnosti (tim, jak lezou po kuzi), snizenim kvality kuze (tim jak ji nabodavaji), rovnez se uvazuje i o prenosech ruznych (prevazne virovych) onemocneni prostrednictvim roztocu. To je ale problem hlavne pokud neni striktne oddelena karantena od chovnych nadrzi...

Nevím co tu všichni píšete nechce se mi to moc číst....:-D Jsem prostě lenoch. Ale úplně to samé co je na obrázku jsem mněl na importovaných zvířatech také. Konkrétně se jednalo o Hemidactylus frenatus. Naštěstí je vše ok a tento měsíc by se mi mněli i líhnout mimina od nich.

Diky moc za vycerpavajici odoved. Ano i Gizmo je od Andrease = je mozne ze uz jme ho s nejakou tou breberou koupili. Byl sice mesic v karantene, ale tohohle jsem si proste nevsiml, kor pri jeho barve. Ad. prostredi - lze necim vystrikat terarium bez nutnosti ho pak toho zbavit? Mame teraria "suche" - poustni takze nejsou stavena na to aby sli nejak vymyt - oplachnout. Nasel jsem Bio Kill, ale nemam tucha nakolik je bezpecny a jestli by tim mohlo zustat terarium tim osetrene.

Ad. krmny hmyz - na terariich mame prave chovne bedny se svaby, ty by museli po dobu "postriku" holt jinam - ale - nemuzou ti roztoci prezivali - mnozili se v svabiich koloniich a pak se z toho zase sirili do terarii? Pokud ano tak by to byl docela prekerni problem, nevim jak bych to resil.

Pokud se problem podchyti vcas - nebyva to tak hrozne - roztoci se nerozsiri tak moc a na mensi plose je mnohem jednodussi se jich zbavit. Nekdy se muze podarit to, ze stav podchytite v dobe, kdy se roztoci jeste moc nerozlezaji a nehledaji dalsi utociste. Ovsem po vice nez mesici uz je jasne, ze bude na svete dalsi roztoci generace. Co se tyka beden se svaby - je tu mensi nebezpeci, ze by se nejake mizive procento roztocu mohlo ukryvat v substratu, nicmene mnozit (krmit se na svabech nebo se zivit detritem) se tam nebudou. Mohou tam maximalne klast vajicka. Jako idealni reseni se mi v tomto pripade jevi pasky Blatanex, ktere se zavesi v terariu. Nic se nestrika, nic se neomyva, zvirata ho snasi dobre, jen je potreba spocitat objem teraria. Je otazka, do jake miry dochazi k odparu ucinne latky vne teraria, a tedy zda by toto reseni neohrozilo chovne svaby nad terarii (asi to bude potreba otestovat na vybranych jedincich svabu). Po nekolika tydnech pouzivani by se bezpecne daly sundat i pasky - u roztocu by doslo k vyhynuti - do te doby by mela byt vylihla vsechna vajicka i nizsi vyvojova stadia poukryvana v pisku, dekoracich i na zviratech. Nicmene - v tuto chvili jste pravdepodobne nejvetsi cast roztoci populace vybil Frontlinem a dalsi by se mohli (ne nezbytne) objevit v podstate az za nekolik tydnu, kdy dorostou mikroskopicke nymfy. Jeste doplnim informaci ohledne Frontlinu - v pripade plazu nedochazi k tak velkemu vstrebavani kuzi jako u savcu, proto je dalsi napadeni roztoci mozne daleko drive nez treba ucinne nasati klistete na psovi, kde pripravek ucinkuje nekolik tydnu az mesicu...

Zdravím. Podobné roztoče se mi objevili u cvrčků. Přestali se líhnout - asi to žere vajíčka, ale cvrčkům to zdá se nějak nevadí. Tak jsem těma cvrčkama krmila dál. Chamíci a anolisové jsou v pohodě, ale moje nová agama ne. Až čtu tyto řádky, tak jsem si uvědomila, že jsem viděla jednu takovou potvůrku u maličké agamy vousaté - asi měsíc stará. Od té doby jsou problémy s přijímáním potravy. Všechno jsem sice vyčistila a agamku vykoupala, už není nic viděl, ale pořád žere minimálně. Mám doma jen arpalit, ale tam se píše, že není pro mláďata do dvou měsíců. Je ten frontline i pro mláďata? Předem dík za odpověď.

Ono roztocu je spousta. Vyskyt cvrccich roztocu je obvykle zpusoben prilisnou vlhkosti v chovne nadobe se zbytky krmeni, kterym se roztoci zivi. Pravdepodobne tedy vubec nejde o krevsajici jesteri parazity. Pokud ovsem primo na agame byl vyrazne cerveny roztoc - bude to ten paraziticky. Se cvrcky to ovsem nesouvisi (cvrcci roztoci muzou agamu max. drazdit a rusit svym pohybem po kuzi - to ovsem jen pri opravdu silnem napadeni, coz v suchem terariu moc nehrozi). Co se tyka prijmu potravy - muze tam byt i jiny duvod. Mesic je u agam zrovna vek, kdy se muze projevit infekce kokcidiemi, jejichz vyskyt ted v chovech vyrazne narusta. Co se tyka frontlinu - da se opatrne pouzit i u mladat, pozor ovsem na zasazeni sliznic, pred vracenim do teraria bude dobre ji oplachnout aby se nevymachala v misce s vodou, ktere by se pak napila...

Ještě musím dodat, že už těma cvrčkama nekrmím, už jsem koupila nové. A kde se ty potvory najednou vezmou? Už se mi to jednou stalo, že jsem měla cvrčky zdravé, líhli se a najednou přestali a objevili se tam nějaké načervenalé potvory.

jsou to paraziticti prvoci (viz 3clanek tady na poradne). U pogon to je predevsim druh Isospora amphiboluri (to uz by melo jit najit). Problem je hlavne v tom, ze dospelcum nijak vyrazne nevadi (normalne s nimi ziji bez jakychkoli priznaku pokud nejsou zvirata oslabena), ale u mladat mohou za urcitych podminek zpusobit travici problemy, s tim spojenou apatii nebo zeslablost zvirete. Lze je jednoduse potvrdit ve vzorku trusu.

Jen jako uzavreni (zapomnel jsem dat jako "vyresno", az ted pripomnel prizpevek jinde) - vyreseno zminenym Frontlinem, vsechny agamy nim byly osetreny, opatrne striknuti na zada, pak do dlane a na prsty - potrit brisko a hlavu. Po 3 tydnech zopakovano a je klid. Teda - mezi supinkami zustaly mrtvolky tech roztocu, takze co nevypadalo zmizelo az po svleku, ale od te doby nic, uz se ty ludry cervene neobjevili.

normalne na zada kratkej strikanec (u dospelych to bylo tak necele jedno zmacknuti "sprejovadla" u toho mensiho baleni, u mensiho zvirete umerne velikosti) a opatrne rozetrit. Bacha na oci. Zbytek telicka - strikout frontine do dlane a na prsty, a otrit to agame o brisko, packy... Mam za to ze se stejne nejak dostava ta aktivni latka do obehu a pak zabiji roztoce i na mistech kam se nedostane... :?: Agamu nekoupat.

Děkuji moc za radu s Frontlinem, nejdříve jsem váhal kvůli ceně, ale teď vím že se to vyplatí. Postříkal jsem tělo agamy a hlavičku potřel, to jen jednou, uplynul týden a broučci nikde, uvidím jak se to vyvine. Ještě jednou děkuji všem, kteří mi poradili. Dav!doS......*

Ahoj, rada bych se zeptala na něco ohledně tohoto tématu. Objevila jsem na své samičce kočinčína nejspíše roztoče. Nejsou vidět žádné brebery, ale má teď pár dní před svlekem a má viditelně poškozenou kůži a na ní černé tečky. Drobné poškození šupinek jsem poté našla i u dalších 2 agam. Z toho jeden je sameček, kterého jsem kupovala před pár měsíci. Chci se zeptat na aplikaci Frontline. Dočetla jsem se zde, že je nejlepší potřít je vatovým tampónkem a k tomu vystříkat terárium, to pak opláchnout. Problém je v tom, že 2/3 dna terária tvoří akvárium. Mám tedy vypustit a poté znovu napustit? A co s postříkaným lignocelem, vyměnit? Také tam mám zasázené rostliny... jde mi o to aby ty roztoči třeba v půdě u rostlin nepřežili. Nevím jak přesně funguje jejich životní cyklus, proto se raději ptám. Nebo bych mohla potřít agamy a vrátit je do terária, za několik týdnů to opět zopakovat a nechat terárium tak, jak je? Jak moc agresivní tedy ten frontline je?
Doma mám betadine, tak jsem dnes začala preventivně nejvíce napadenou samičku koupat v roztoku, to mi dříve poradil veterinář, když by se to u nich někdy náhodou objevilo. Ale tam zase nemá ponořené celé tělo.
Díky za rady.

Roztoče poznáš dobře podle bílých teček na šupinách, to je trus. Co se týče aplikace frontline, tak si ho stříkni do ruky a agamy s tím celé potři, nestříkej je přímo. Dej je po aplikaci do karantéňáku bez substrátu a jen s malou miskou na vodu, aby se v ní nemohly koupat. V teráriu vypusť vodu, vyber všechen substrát a večer (to roztoči vylézají sát) terárium vystříkej a zavři. Pak ho nech pár dní vyvětrat a vypláchni teplou vodou, hlavně důkladně tu vodní nádrž. A pak tam vrať agamy.

Díky za radu. Koukala jsem teď na všechny agamy lupou. Jedna je v pohodě, dvě mají takové menší poškození šupin, ale nevypadá to jako od těch roztočů, spíš možná nějaké zahojené odřeninky. Ta co vypadá jako napadená ty bílé tečky také nikde neměla. Má jen černé tečky na těle -chybějící šupiny, ale může to být tím, že rádi spí ve vodě, nebo pod vodou, takže se to možná spláchne. Substrát předpokládám vyhodím a dám nový.
Vyfotila jsem ji.

na roztoče to nevypadá...navíc bys je našla plovat na hladině vody. Spíš to vypadá jako na ulpělou nesvlečenou kůži. Asi bych je zatím nijak neošetřovala antiparazitikem, ale nechala bych udělat u veterináře stěr a zkouknout to pod mikroskopem, případně udělat kultivaci. Mohla by to být počínající dermatomykóza.

Celé tělíčko se jí bude v nejbližších dnech svlékat. Má už tu kůži hodně popraskanou. Je možný že by to mohl být nějaký jiný problém, protože ona byla taková chudinka už od začátku co ji mám.. když jsem ji viděla, bylo mi jí hrozně líto.. poraněná, podvyživená apod. ale z toho všeho jsem jí dostala, možná další problém s tím spojený.. Když jsem ji přivezla, měla na sobě až 3 vrstvy staré nesvlečené kůže. Až bude mít veterinář po dovolené, tak si to s ním domluvím. Díky za radu :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru