Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Cizopasníci - roztoči (???) u agamy vousaté? Netušíte co to je?

U nasi nove agamky - mlade zhruba 3 - 4 mesicni, dle prodavajiciho (Andreas Koeppe) import z USA, jsem si vcera vsiml nejake cervene tecky na hlave - vypadalo to jako zrnka pisku, je to zlomecek milimetru velke - ale - hybe se to! Teda, ty dva "kulate" na fotce se hybaly, ostatni byli zalezli mezi supinky kuze. Nemam tucha co to muze byt a nakolik nebezpecne - resit to nejak?

[http://i153.photobucket.com/albums/s210/LucyFerr2/c izopasnici.jpg]

Na fotce je ta kuze uz popraskana tesne pred svlekem, stejny den se agama zrovna svlekla a pak jsem to uz u ni neobjevil.... :?:

Co jsem tady nasel tak resite problemy s roztoci Frontline, nasel jsem ze je bud "spot" (to davame psovi proti blecham) nebo spray = predpokladam ze pouzivate ten spray pro psy/kocky? Myslite ze bych ji tim mel osetrit? Jsou to roztoci, nebo neco co by se melo resit - videli jste neco takoveho? Hledal jsem cetl jsem, a u hadu popisujete roztoce ktere jsou cerne, tohle je ale vylozene takovehle cervene...

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ahoj, rada bych se zeptala na něco ohledně tohoto tématu. Objevila jsem na své samičce kočinčína nej…
Terkams 15.07.2012 13:06
Terkams
Roztoče poznáš dobře podle bílých teček na šupinách, to je trus. Co se týče aplikace frontline, tak…
Aurifer 15.07.2012 16:48
Aurifer
Díky za radu. Koukala jsem teď na všechny agamy lupou. Jedna je v pohodě, dvě mají takové menší pošk…
Terkams 15.07.2012 19:01
Terkams
na roztoče to nevypadá...navíc bys je našla plovat na hladině vody. Spíš to vypadá jako na ulpělou n…
Aurifer 15.07.2012 19:22
Aurifer
Celé tělíčko se jí bude v nejbližších dnech svlékat. Má už tu kůži hodně popraskanou. Je možný že by… poslední
Terkams 15.07.2012 20:08
Terkams

Ahoj, rada bych se zeptala na něco ohledně tohoto tématu. Objevila jsem na své samičce kočinčína nejspíše roztoče. Nejsou vidět žádné brebery, ale má teď pár dní před svlekem a má viditelně poškozenou kůži a na ní černé tečky. Drobné poškození šupinek jsem poté našla i u dalších 2 agam. Z toho jeden je sameček, kterého jsem kupovala před pár měsíci. Chci se zeptat na aplikaci Frontline. Dočetla jsem se zde, že je nejlepší potřít je vatovým tampónkem a k tomu vystříkat terárium, to pak opláchnout. Problém je v tom, že 2/3 dna terária tvoří akvárium. Mám tedy vypustit a poté znovu napustit? A co s postříkaným lignocelem, vyměnit? Také tam mám zasázené rostliny... jde mi o to aby ty roztoči třeba v půdě u rostlin nepřežili. Nevím jak přesně funguje jejich životní cyklus, proto se raději ptám. Nebo bych mohla potřít agamy a vrátit je do terária, za několik týdnů to opět zopakovat a nechat terárium tak, jak je? Jak moc agresivní tedy ten frontline je?
Doma mám betadine, tak jsem dnes začala preventivně nejvíce napadenou samičku koupat v roztoku, to mi dříve poradil veterinář, když by se to u nich někdy náhodou objevilo. Ale tam zase nemá ponořené celé tělo.
Díky za rady.

Roztoče poznáš dobře podle bílých teček na šupinách, to je trus. Co se týče aplikace frontline, tak si ho stříkni do ruky a agamy s tím celé potři, nestříkej je přímo. Dej je po aplikaci do karantéňáku bez substrátu a jen s malou miskou na vodu, aby se v ní nemohly koupat. V teráriu vypusť vodu, vyber všechen substrát a večer (to roztoči vylézají sát) terárium vystříkej a zavři. Pak ho nech pár dní vyvětrat a vypláchni teplou vodou, hlavně důkladně tu vodní nádrž. A pak tam vrať agamy.

Díky za radu. Koukala jsem teď na všechny agamy lupou. Jedna je v pohodě, dvě mají takové menší poškození šupin, ale nevypadá to jako od těch roztočů, spíš možná nějaké zahojené odřeninky. Ta co vypadá jako napadená ty bílé tečky také nikde neměla. Má jen černé tečky na těle -chybějící šupiny, ale může to být tím, že rádi spí ve vodě, nebo pod vodou, takže se to možná spláchne. Substrát předpokládám vyhodím a dám nový.
Vyfotila jsem ji.

na roztoče to nevypadá...navíc bys je našla plovat na hladině vody. Spíš to vypadá jako na ulpělou nesvlečenou kůži. Asi bych je zatím nijak neošetřovala antiparazitikem, ale nechala bych udělat u veterináře stěr a zkouknout to pod mikroskopem, případně udělat kultivaci. Mohla by to být počínající dermatomykóza.

Celé tělíčko se jí bude v nejbližších dnech svlékat. Má už tu kůži hodně popraskanou. Je možný že by to mohl být nějaký jiný problém, protože ona byla taková chudinka už od začátku co ji mám.. když jsem ji viděla, bylo mi jí hrozně líto.. poraněná, podvyživená apod. ale z toho všeho jsem jí dostala, možná další problém s tím spojený.. Když jsem ji přivezla, měla na sobě až 3 vrstvy staré nesvlečené kůže. Až bude mít veterinář po dovolené, tak si to s ním domluvím. Díky za radu :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru