Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem občas spí

ahoj všichni,mám doma chameleona jemenského asi 8 měsíců starého a všimnul sem si že když se vyhřívá delší dobu pod světlem tak u toho občas zavře oči..četl sem že chameleon přes den vůbec nemá spát tak bych se chtěl zeptat jestli je to náká vada..jinak když se pohnu tak hned oči otevře,možná mu vadí to světlo,fakt nevím..jinak žere v poho aji pije..dík za rady..

Předmět Autor Datum
Třeba jen odpočívá .......já když zavřu oči tak to neznamená že spím.
FildaV 10.07.2008 12:30
FildaV
asi tak jak pise Filda..a je mozne ze mu to svetlo opravdu vadi, me agama taky zavira oci kdyz se vy…
bajunka 10.07.2008 19:03
bajunka
tak to su rád že je to normální..s těma očima sou furt náky problémy,furt si je ráno dře a nák před…
mike 11.07.2008 11:59
mike
tak to su rád že je to normální..ten můj má po ránu furt zalepeny náky oko tak si jedno tak rozdrbal…
mike 11.07.2008 12:05
mike
světla mu furt měním uva i uvb Jestli mu pořád lezež do terárka a měníš mu nějaký světla, tak se ne…
MadMike 11.07.2008 12:19
MadMike
ja taky menivam agamce...je to asi tak mam dve zarovky jedno acko druhe becko a nemam zatim dve lamp…
bajunka 11.07.2008 13:01
bajunka
dve zarovky jedno acko druhe becko Tím béčkem zřejmě myslíš kompaktní zářivku, která zároveň emituj…
MadMike 11.07.2008 13:05
MadMike
no vds:) tak a ted to vim:)...jenze netopi:( a ted mi ji nekdo doma kua rozbil! jak sem si jela pro…
bajunka 11.07.2008 17:01
bajunka
já mám jednu normál uva a další uvb která nevydává žádny teplo..uvb mám 10.0 takže žádny uva nemá ta…
mike 11.07.2008 17:36
mike
ju tak to mam taky...njn musim smontovat druhou lampicku a budu je tam met obe dve zaraz...
bajunka 11.07.2008 17:39
bajunka
Od zarivek, jedno jestli kompaktnich nebo linearnich muze byt jakykoliv jester klidne 5cm a porad to…
lucifer 11.07.2008 18:07
lucifer
uvb mám 10.0 takže žádny uva nemá Tak předpokládám, že máš Repti-glo 10.0 - tozn. že UVA samozřejmě…
MadMike 11.07.2008 18:12
MadMike
jj, jakekoliv meneni nema smysl, rozdil je jen v tom ze ty "UV-B" maji i nejakou malou trošku toho "…
lucifer 11.07.2008 18:49
lucifer
Já používám pro chamíky kompaktní žárovku Repti Glo 5. Ta má UVA i UVB a dokonce i hřeje. Je fakt, ž…
Jana B. 11.07.2008 20:04
Jana B.
jj moje Agamička mela 10 nez mi ju doma neakej blb rozbil:( ale uz je na cetse druha:) dle lucifera…
bajunka 11.07.2008 23:03
bajunka
Pro agamu je samozřejmě lepší UVB 10 je to pouštní zvíře. Ale pro chamíky je 5 akorát.
Jana B. 12.07.2008 09:30
Jana B.
Viz debata uva, uvb ? vedle, neberte ty cmarance na krabickach moc vazne. Klidne nechat 10.0, porad…
lucifer 12.07.2008 10:11
lucifer
Nechci Tě strašit, ale je fakt, že chameleon přes den nikdy nesmí mít zavřené oči. Jedině při napros…
tris 12.07.2008 12:02
tris
Ještě mě napadla jedna možnost proč by mohl zavírat oči a to je průvan. Zkus se zamyslet jaké máš vě…
Jana B. 12.07.2008 17:01
Jana B.
tak ten chamík má problém s očima,hlavně teda ráno,furt si je dře,na tom jednom už má i menší boulič…
mike 12.07.2008 23:11
mike
ahoj chtela sem se zeptat..mam podobny problem.Samicka mi dneska vykladla vejce.a ma obcas zavrene o… poslední
Pe3čka 25.07.2008 16:58
Pe3čka

asi tak jak pise Filda..a je mozne ze mu to svetlo opravdu vadi, me agama taky zavira oci kdyz se vyhriva, kor to jedno ktere ma k zarovce bliž....a kdybych mela zkoumat esi to co ta moje mala dela je neaka vada tak by bylo plne forum jen toho...kazdy jedinec dela neco jinak..ta moje se treba vyvali na skalku, privre to jedno ocko a hodi nozky dolu a ocasek do misky s vodou, taky sme si myslela ze je divna ale asi ji to bavi, a kdyz ji k tomu pustim hudbu tak natahne i predni packy a lezi jak mrtva...ralexuje:)asi tak.....

tak to su rád že je to normální..s těma očima sou furt náky problémy,furt si je ráno dře a nák před týdnem se mu na jednom udělala i taková boulička..byl sem na veterině a říkal že je to náká vada z terárka tak nevím jeestli mám vyměnit větve nebo žárovku..ale zatím to nechám,nevypadá že by mu to nák vadilo..jinak dík za rady..ahoj

tak to su rád že je to normální..ten můj má po ránu furt zalepeny náky oko tak si jedno tak rozdrbal že tam má i malou bouličku,ale veterinář říkal že to nic není a že je to prostředím tak musím přijít na to čím..světla mu furt měním uva i uvb ale k lepšímu to není..tak eště počkám a potom udělám náky radikální změny..jinak dík za rady..mějte se!!!!a kdyžtak jestli má někdo eště nákou připomínku tak napište..

já mám jednu normál uva a další uvb která nevydává žádny teplo..uvb mám 10.0 takže žádny uva nemá tak to musím měnit..terárko mám nák 70 cm na výšku tak mu nemůžu koupit uva+uvb,protože to od nich musí byt zvíře vzdáleny kolem 30 cm aby se nespálil..jestli znáš nákou která nemusí byt v takové vzdálenosti tak mi pošli odkaz..já sem eště takovou nenašel..vetšinou ty uvb s uva nevyzařují dostatek tepla..

Od zarivek, jedno jestli kompaktnich nebo linearnich muze byt jakykoliv jester klidne 5cm a porad to bude jen maly zlomecek UV prirozeneho slunecniho svetla. Vyjimkou je nekolik problemovych typu, napr. ZooMed Reptisun 10.0 ktera ma sice taky relativne malo UV-B, ale dabluzel v nevhodne casti spektra ktere muze jesterum ublizit. (ne UV-C, ale "high" UV-B). Viz phototherapyphosphor.htm

Nepanikarit, u nas oblibene Exoterra ReptiGlo jsou v pohode, a zvirata k nim fakt muzou na par centimetru. Na 30 cm ale uz nebude mit zadny zadany ucinek.

uvb mám 10.0 takže žádny uva nemá

Tak předpokládám, že máš Repti-glo 10.0 - tozn. že UVA samozřejmě "má", ostatně stejně jako většina světelných zdrojů vůbec (určitý %), ale tím tě nebudu plést.
Tato kompatkní zářivka, jak udávají, emituje cca 10% (od toho to číslo 10)UVB a zhruba 60% UVA záření, takže skutečně za žádný další zdroj ultrafialového záření ji měnit nemusíš. Ale je pravda, že nevydává teplo, tudíž se to musí řešit jiným zdrojem tepla a na to je nejlepší obyčejná bodová žárovka. ;-)

vetšinou ty uvb s uva nevyzařují dostatek tepla

- což neplatí pro vysokotlaké, např. rtuťové výbojky ;-)

Já používám pro chamíky kompaktní žárovku Repti Glo 5. Ta má UVA i UVB a dokonce i hřeje. Je fakt, že zvíře musí být blízko, ale tím, že hřeje si k ní chamíci vždycky vlezou. Toho jednoho chamíka mám od chovatelů, kteří je chovají ve velkém a nemohou si ji vynachválit. Těch UVB 10 se mi zdá pro chamíka dost. Slunce má sice víc, ale v teráriích na to nejsou chamíci zvyklí. Pětku používám i pro anolisy a taky v pohodě. Tu desítku bych volila spíš pro leguány nebo agamy.

Nechci Tě strašit, ale je fakt, že chameleon přes den nikdy nesmí mít zavřené oči. Jedině při naprosto vyjímečných situacích, jako po vysilující snůšce, ale i tak to není normální. Někdy pospávájí prťata, ale to je jenom prvních pár dnů max. týdnů. Pokud někdy pospává starší kus tak to může být cokoli od prachu v očích přes konjuktividu až po selhávání některého orgánu nebo samozřejmě špatným dávkováním vit. a minerálů. Chamík se nemůže srovnávat třeba s agamou, která si klidně hodí šlofíka.

Ještě mě napadla jedna možnost proč by mohl zavírat oči a to je průvan. Zkus se zamyslet jaké máš větrání a jaká je možnost průvanu - třeba otevřené okno těsně u větrání. Chamíci jsou na průvan dost choulostiví.

tak ten chamík má problém s očima,hlavně teda ráno,furt si je dře,na tom jednom už má i menší bouličku..veterinář říkal že musí byt náky problém v terárku,že prej v oku je všechno ok..chtěl sem mu na ně dát borovou vodu ale už se bohužel neprodává..jinak chamík je vyšetřeny a žádny problém se nenašel..akorát minulý týden se mu udělaly na nožkách takovy černy fleky,není to napuchly,jen černy,vždycky jen takovej flek..NEVÍTE CO BY TO MOHLO BYT??měl sem podezření na dnu ale veterinář říkal že by to muselo byt napuchly..na té jedné nošce má tečku na kolenu a potom takovou čárku dál na noze..jestli teda má někdo tušení at napíše..dík všem..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru