Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem uva, uvb ?

Pokud uv tak jedině ve spojitosti s výbojkama
Mám podobný názor, nicméně samotné výbojky nestačí pokrýt veškeré potřeby světla. Tedy pokud se nejedná o novou (z hlediska UV) metalhalidovou technologii.

1. určitě je lepší nechat zvíře "ozařovat" kvalitním UV zdrojem, místo podávání D3 - jednak jde o přirozenou cestu, kterou si ještěři (nejen) umí sami regulovat a jednak neubližuje (špatným podáváním D3 se dá snadno zvíře zabít). Jak tu už jednou napsal tris, je to cesta kupředu a to rozhodně k lepšímu. Podávání nějakých kapiček apod. je naopak cesta zpět. To ani nemluvím o vlivu světla na psychiku plazů (zvlášť denních ještěrů, ale i jiných živočichů), která je jistě velmi důležitým aspektem chovu.

2. samotná rtuťová výbojka není uplně ideální z hlediska osvětlení - nemá ideální podání barev, zatímco komerční "UVB" lineární zářivky ba i některé kompakty mají teplotu a podání barev dobrou. Nicméně mají dobré podání barev i "obyčejné" trubice (např. Osram Biolux, Sylvania Activa), které stojí něco málo přes stovku. Kompakty bych z hlediska UVB tak nepodceňoval, nicméně jsem ještě žádnej neměřil - není čas.

Pro mě je momentálně cesta rtuťových výbojek v kombinaci s plnospektrálníma trubicema. Do budoucna a pokud se osvědčí, jedině metalhalide.
Ovšem jsou to jen mé soukromé názory, nejsem specialistou, ale poslední dobou mě to strašně zajímá a hltám cokoliv na toto téma. Naštěstí se nyní studie o vlivu svícení u plazů dost rozšiřují, tak je pořád co studovat. Hlavně teda americké a německé, bohužel i bohudík.

komerční záležitost ze strany firem
- v tom s tebou souhlasím, lidi v tom mají bordel a vůbec neví, o čem je řeč, jen to, že to ten ještěr potřebuje. Tím se zase ale lidí nechci moc zastávat. Jsou (jsme) líní. ;-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny