Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Umřela... proč?

Zdravím všechny hadaře,
dneska jsem přijela z tanečního soustředění na kterém jsem byla 8 dní. Než jsem odjela had byl v pořádku, měla jsem Adélku venku, spokojeně po mě lezla, vodu měla čistou... Po dobu co jsem byla pryč, mamka vodu měnila, zavlažovala had vypadal zcela v pořídku. Posledního potkana měla před 3 týdny, sežrala jednoho, na druhého o 14 dní později neměla chut, ale " bobek " vypadal naprosto normálně. Dnes jsem přijela a Adéla je mrtvá. Mamka řikala, že ještě včera večer byla v pohodě. Je natažená a má plnou držku hlíny... Nechápu to, je to pro mě šok, nevím jestli jsem udělala něco špatně, nebo jestli nemohlá být nemocná ta myš... Je mi z toho do pláče, nemůžete mi někdo říct, co se tak najednou mohlo stát??? Vážně mi přišla úplně v pořádku... I když byla venku... Řekněte mi prosím, co se mohlo stát... Děkuju!:.(

Předmět Autor Datum
Ahoj,prvně by to chtělo napsat co tvoje Adélka byla za hada,jak velká atd..to že napíšeš že ti umřel…
drap 02.08.2008 14:51
drap
Promiň... Byla to Užovka černá, věk nevím jistě, podle místních profíků, kteří viděli fotky prý tak…
Lucinka 02.08.2008 14:56
Lucinka
Teď jsem jí vyndala ven z terárka, má úplně zelený tělíčko ze spoda, v přední části... Kousek za hla…
Lucinka 02.08.2008 15:03
Lucinka
V těchto dnech mě napadá smrt z přehřátí, nemohlo by to být ono?
malpolon 02.08.2008 16:05
malpolon
KOlik stupňů had nepřežije?? Vám se to někomu už někdy stalo?? :-(
Lucinka 02.08.2008 16:10
Lucinka
Tak užovka černá není zrovna pouštní had, že by byla zvyklá na hodně vysoké teploty. V současném poč…
malpolon 02.08.2008 16:29
malpolon
Posílala jsem fotky Meldovi když jsem ji dostala a byla mrnous, Melda odhadoval tak na ty 3 roky. Mě…
Lucinka 02.08.2008 17:09
Lucinka
Tak stářím to nebude. Co značí zelená barva na břichu netuším, napadá mě jen že už by byla v rozklad…
malpolon 02.08.2008 17:36
malpolon
V rozkladu už asi bude, je hodně nafouklá, už bych asi neměla sílu s ní nějak manipulovat... Už dělá…
Lucinka 02.08.2008 17:53
Lucinka
To je taky možnost, ale pokud jste ho nechytili venku tak snad ne. Nebo mohla být ta kořist příliš v…
malpolon 02.08.2008 18:08
malpolon
Je to smutný, když se něco takového stane. Sestře umřela dospělá guttata (8 roků) taky z ničeho nic,…
boaedon 02.08.2008 20:02
boaedon
Pokud to bylo někdy v těchto horkých dnech, tak bych to taky viděl na možné přehřátí, 112x už jsem p…
krokodýl 02.08.2008 20:48
krokodýl
Moji hadi, ač jim v létě netopím, ani nesvítím, v těch největších vedrech vyhledávají místa, kde se…
boaedon 02.08.2008 21:11
boaedon
Pro tyhle dny je vhodné mít v teráriu v jedné části vyšší vrstvu navlhčeného substrátu a na něm klid…
krokodýl 02.08.2008 21:26
krokodýl
Díky moc za rady, doufám, že se Vám nic podobného v budoucnu nestane. Teď dám do kupy terárko a v zá…
Lucinka 02.08.2008 21:21
Lucinka
ahojte, nedá mi to ale musím se s tímto přidat... mám taky adult obsoletu (snad samce), a musím potv… poslední
AdamGabrys 03.08.2008 10:21
AdamGabrys

Promiň... Byla to Užovka černá, věk nevím jistě, podle místních profíků, kteří viděli fotky prý tak 3-5 let. Veliká byl asi tak 1,50 m. Na kůži žádný viditelný skvrnky neměla, vypadala spokojeně. Zářivku měla, vodu taky, úkryt se stínem taky. 2krát před tím se vyprázdnila do vody, to jsem tak do 3 hod vyměnila. Jak říkám, vše vypadalo naprosto normálně.

Tak užovka černá není zrovna pouštní had, že by byla zvyklá na hodně vysoké teploty. V současném počasí bych jí žádný tepelný zářič nenechával zapnutý. Zrovna teď máme v bytě přes 25, někdy i 30°C, to v kombinaci s menším teráriem a žárovkou udělá klidně 40°C i víc a to mohlo být užovce osudné. Mi se to ještě naštěstí nestalo. Nebo mě napadá, že už mohla být stará, když si nejsi jistá tím věkem:-/..hm?

Posílala jsem fotky Meldovi když jsem ji dostala a byla mrnous, Melda odhadoval tak na ty 3 roky. Měla na sobě ještě viditelné flíčky co mají tito hadi když jsou maličký. Dospělý had na sobě už flíčky viditelné nemá, jen ty 4 proužky od hlavy až k ocasu. Asi to bude nejpravděpodobnější to vedro... A myslíš že to vysvětluje i tu zelenou barvu na břichu??

V rozkladu už asi bude, je hodně nafouklá, už bych asi neměla sílu s ní nějak manipulovat... Už děláme za zahradou hrobeček... Děkuju moc za info, byla jsem z toho vážně v šoku... Nejhorší je, že Ti to ten had nemá jak říct, že mu něco je, zářivku měl puštěnou jen UV ne tu tepelnou. Kámen měla také vyplej... Vypadala ok a najednou tohle... A ještě nás s mamkou napadlo, jestli to nemohlo být potkanem, jestli ten nemohl být něčím nakaženej, nemocnej...

Je to smutný, když se něco takového stane. Sestře umřela dospělá guttata (8 roků) taky z ničeho nic, ze dne na den. Večer byla OK a ráno byla mrtvá. Sestra z toho taky byla v šoku. Bydlí v paneláku a tam jsou teploty vysoké. Umřela na přehřátí. V létě jim samozřejmě netopí, já hadům taky v létě netopím a vždy mám otevřené dveře do pokoje, aby se teplo v pokoji nekumulovalo, ale aby nebyl průvan. ¨
Je mi to líto, ale bohužel se i toto stává.

Pokud to bylo někdy v těchto horkých dnech, tak bych to taky viděl na možné přehřátí, 112x už jsem psal, že vysoké teploty jsou problém, každý si řekne had = teplo, ale pravdou je, že pro většinu hadů jsou teploty nad řekněme 40 st. smrtelné už po několika hodinách nebo dokonce jen po pár desítkách minut a některé druhy mají problém při dlouhodobých teplotách už nad 32-35 st. Pro většinu hadů je přednostní teplota mezi 25-30 st. a pokud do ne zcela dobře větraného terária svítí v létě hodinu dvě slunce, v místnosti je třba 26-28 st., v teráriu svítí byť jen zářivka (ač samotná zářivka je jen teplá, těleso je přímo horké) a teploty tam snadno vylezou nad 35 st. a je na problém zaděláno. V těchto teplých dnech mám vypnuté světla u všech hadů, těch 26-28 st. v pokoji jim bohatě stačí a bezproblémů v těchto teplotách tráví a prosperujou i tropičtí hadi natož hadi mírného pásu.

Moji hadi, ač jim v létě netopím, ani nesvítím, v těch největších vedrech vyhledávají místa, kde se dotýkají skla, nebo vyhrabou substrát u dna, aby se chladili o sklo. Při těch největších vedrech mám v pokoji 29 °C a to už je tzv. o uši. Jak zajde slunko větrám hodně dlouho , než jdu spát.

Pro tyhle dny je vhodné mít v teráriu v jedné části vyšší vrstvu navlhčeného substrátu a na něm klidně ještě pár plátů vlhkého mechu, odpařováním se substrát ještě trochu ochladí a může mít těch 10-15 cm pod povrchem i o několik stupňů méně než na povrchu. Hadi to většinou ocení s povděkem. Samozřejmě efekt to má hlavně u menších druhů, které se celé zahrábnou a nesmí vám to nic nahřávat zespoda (třeba zářivka spodního terária).

Díky moc za rady, doufám, že se Vám nic podobného v budoucnu nestane. Teď dám do kupy terárko a v září mě tu máte a budu se radit jakého hada koupit, ráda bych krajtu ale potřebuju si to všechno naštudovat, aby to nedopadlo jako teď. Ráda bych si řekla, že chybama se člověk učí, ale pokud jde o živé zvíře tak jsou to až moc silný slova... U zvířat by tomu tak bejt asi nemělo... Každopádně hadík novej bude... Díky za info!! Je super mít na internetu někoho kdo takhle spolehlivě poradí!!! ;-)

ahojte, nedá mi to ale musím se s tímto přidat... mám taky adult obsoletu (snad samce), a musím potvrdit, že vysoké teploty opravdu nejsou pro ně...jen co teplota v teráriu vyšplhala v "chládku" na 24°C, začala mít užovka problémy s koordinací pohybu, nabírala do huby vše na co přišla... tlamka plná hlíny, kousala do sebe, stočila se, ale pořád se nemohla zastavit takže to vypadalo jako horská dráha:-/ do toho ty křeče...brrr...naštěstí hned halapremek věděl "vo co go" a doporučil mi terárium nějak zchladit... tak jsem hned do plastové misky co tam má nalil studenou (ne zas úplně ledovou) vodu, které i v té nepříčetnosti využila a lignocel jsem taky prolil studenou vodou...její stav trval do druhého rána. Vše je asi naštěstí za vodou, žárovku vypínám už když je v pokoji víc jak 22°C ...teď už spokojeně baští, nedávno slupl zlatého křečka a evidentně mu chutnalo, takže si myslím že to bude ok:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru