Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nemocný chameleon jemenský

Dobrý večer.

Již dva týdny mám nemocného chameleóna jemenského. Byl jsem s ním samozřejmě u zvěrolékaře, který ho prohlédl a podal mu injekčně. Po ní byl chameleon živější, ale neustále odmítal lovit a potravu jsem mu musel doslova nutit. Testy trusu na parazity byly negativní (nicméně mi doktor řekl, že trusu je málo a chce to další test, teď je ale na dovolené a jeho kolegové se nespecializují na plazi a doporučili mi, abych týden počkal). Nevím, jak mu mám pomoci. Neustále je na stejném místě a kouká "do blba". Občas otevírá tlamičku, jako kdyby zíval. Má velmi tmavou barvu a je vůči okolí velmi apatický.

Nejsem si vědom, že bych něco zanedbal. Rošení, vitamíny, vápník, vyhřívání je podle příspěvku na fóru a dané literatury v pořádku.

Jenom ještě doplním, že již jednou v takovém to stavu byl, ale tehdy se zlepšení dostavilo poté, co jsem ho nakrmil a podával mu vodu lžičkou spolu s vitamíny.

Předem děkuji za informace.
[mod]Změna předmětu, původně: Prosím pomozte (Melda) (VH)[/mod]

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
podal mu injekčně B12ku. (omlouvám se) PS: Ještě dodávám, že by měl mít asi 4 - 5 měsíců...
Alucard 21.08.2008 22:44
Alucard
Zkus si prostudovat tyto vlákna.Myslím,že najdeš odpověd na tvoje otázky.Je to dost často probírané…
Melda 21.08.2008 22:51
Melda
Prolezl jsem sekci. Ne, že by tam nebyly rady, ale myslím, co jsem pochopil, tak to jsou příznaky pa…
Alucard 21.08.2008 23:13
Alucard
pokud jsi z Prahy, muzu Ti rozbor udelat na pockani kdyz si prijdes ke mne do laborky. Jen upozornuj…
JaBula 22.08.2008 11:44
JaBula
Bohužel z Prahy nejsem.... :-( Jsem z Karvinska. Dnes s ním asi nejspíš pojedu opět na B12ku ať ho t…
Alucard 22.08.2008 14:36
Alucard
Vitamíny mu podávám 6 týdně a minerály 5x.... Také dostával zvlášť vápník... Četnost podávání je s…
krokodýl 22.08.2008 17:17
krokodýl
Osvětlení - klasická žárovka (60W). Před tímto stavem jsem s nim byl venku dost často - co dovoloval… poslední
Alucard 22.08.2008 21:43
Alucard

pokud jsi z Prahy, muzu Ti rozbor udelat na pockani kdyz si prijdes ke mne do laborky. Jen upozornuju, ze patologie pusobena parazity se obvykle projevi 1. bud pri velkem premnozeni cizopasniku, nebo 2. pri oslabeni organismu zvirete jinym problemem (chovne podminky, nedostatek vitaminu, mineralu apod.).

Bohužel z Prahy nejsem.... :-( Jsem z Karvinska. Dnes s ním asi nejspíš pojedu opět na B12ku ať ho to trochu nebudí a zkusím do něj dostat nějaké cvrčky. Vitamíny mu podávám 6 týdně a minerály 5x.... Také dostával zvlášť vápník... Co týká terárka, tak jsou koupil přímo od chovatele, který mi prodal chamíka tento rozměr 70x60x85cm (d x š x v) s tím, že je pro něj zpočátku větší terárium nevhodné.... Doporučil mi koupi většího koncem listopadu (pokud nebude nějak extrémě růst...)

Vitamíny mu podávám 6 týdně a minerály 5x.... Také dostával zvlášť vápník...

Četnost podávání je sice úctyhodná, ale více by pomohlo napsat kolik a jaké vitamíny a minerály. On nadbytek vitamínů může být také problém.
Nebylo by od věci přeci jen podrobněji popsat podmínky, krmení a vitamínování a podávání minerálií před tímto stavem, protože ujištění o tom, že to je v pořádku mi moc neřekne (ne vždy jsou rady pochopeny a "uchopeny" zcela správně). Jaké používáte osvětlení/vytápění... atd. Jak dlouho a od jaké velikosti ho máte, jaký substrát (to může být dost důležité). Nechutenství a apatii může způsobit třeba ucpání střev chuchvalcem lignocelu nebo jiným substrátem. Dělal veterinář mimo trusu nějaké vyšetření (sono, rentgen, krev)? Nebo mu jen píchnul Béčko? Ne každý vet zná problematiku plazů.

Osvětlení - klasická žárovka (60W). Před tímto stavem jsem s nim byl venku dost často - co dovolovalo počasí. Vitamíny mám tyto: Nutri Mix REP pro plazy. minerály jsem zakoupil spolu s chamíkem, ale bohužel jsem je dostal v menších sáčcích bez jakékoli etikety. Nezapamatoval jsem si jejich název. Podklad v terárku je jemný písek (vyvařený a vysušený).... Mám ho již třetí měsíc, má asi (teď ho nejsem schopen změřit) 20 cm s ocáskem, když jsem ho koupil, tak se vlezl do takové te vysoké mističky na saláty z TESCA (omlouvám se za příměr, ale takhle mi ho donesl). Veterinář mu prohlédl tlamičku a podal mu Bečko, pak ještě prohlédl trus. Byl mi doporučen právě jako odborník na plazy.

Dnes velmi hodně pije (ze stříkačky), ale bohužel vyvrhl včerejší kobylku, kterou jsem do něj dostal.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru