Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem navsteva veterinara

Vsetkym skusenym chovatelom sa vopred ospravedlnujem za tuto otazku, ktora asi mnohym z vas bude pripadat hlupa, ale skutocne si neviem rady.
Svoje korytnacky mam len od jula (maju rok). Chovatelka, od ktorej som ich kupila, mi povedala, aby som s nimi tak v septembri/oktobri zasla k veterinarovi, aby ich odcervil. Viem, ze na to bude veterinar potrebovat vzorku ich trusu. Ide mi o to, aky stary moze byt ten trus. Den? Alebo moze byt aj dva? A ako ho tam nosite? Mam totiz strach, aby som tie vzorky nejak neznehodnotila, alebo nepokazila nieco ine...
Este raz sa ospravedlnujem za takuto otazku, ale dufam, zemi pomozete. Dakujem za vsetky odpovede.

Předmět Autor Datum
Myslím, že nejvhodnější je zajít k vetovi ještě před akcí. On by vám měl říct jak na to a navíc zřej…
KHor 04.09.2008 12:23
KHor
Trus dejte do normálního mikroteňáku a zauzlujte nebo zagumičkujte, je možno použít i jakoukoliv čis…
krokodýl 04.09.2008 19:51
krokodýl
Dakujem za odpovede. Este ma tak napada, ten trus mozem vybrat aj z vody, do ktorej sa vyprazdnia be…
Jana R. 09.09.2008 19:02
Jana R.
Tak pokud ho hned vyndáte, tak jistě jde použít.
krokodýl 09.09.2008 19:06
krokodýl
Dakujem za rady. Objednat som sa bola osobne a veterinar mi skutocne dal specialnu nadobku na trus.…
Jana R. 19.09.2008 18:54
Jana R.
Bohužel reinvazi se těžko vyhnete. Nebojte ale, pro želvy to zas tak strašný šok není. Co se týká su…
KHor 19.09.2008 20:05
KHor
Dakujem za ukludnenie... Veterinar povedal, ze pocas tych dvoch tyzdnov, co sa budu "liecit", ich ma…
Jana R. 20.09.2008 14:46
Jana R.
skus v lese....
orb08 20.09.2008 16:07
orb08
Neměla by to být prohnojená humózní zem pro kytky to je fakt. Nejvhodnější je drnovka nebo zem z krt…
KHor 20.09.2008 16:36
KHor
Dakujem za odpoved, presne takto som to robila. Zial, zelvacky sa ani po dvoch tyzdnoch parazitov ne…
Jana R. 12.10.2008 01:00
Jana R.
Pokud je otázka směřovaná na mě, tak výměnu substrátu půjde srovnávat těžko. :)) Já musím měnit za c…
KHor 12.10.2008 05:59
KHor
Čeho budete želvu zbavovat - jaký byl v trusu nález a v jakém množství? to Khor: ::)::) poslední
carlos 13.10.2008 13:09
carlos

Trus dejte do normálního mikroteňáku a zauzlujte nebo zagumičkujte, je možno použít i jakoukoliv čistou (dobře vymytou) plastovou nebo skleněnou nádobu s těsným uzávěrem. Pokud trus nedáte veterináři do několika hodin je vhodné k němu přidat trošku vody a skladujte ho do doby odnesení v lednici (max. tak 2-3 dny). Pozor, v lednici, ne v mrazáku:!: Ideální je použít, co nejčerstvější vzorek.

Dakujem za rady. Objednat som sa bola osobne a veterinar mi skutocne dal specialnu nadobku na trus. Povedal, aby som doniesla aj korytnacky, ze sa na nich pozrie, zvazi a urobi rozbor trusu. Kedze som zacinajuci chovatel, bola som vlastne aj rada, ze sa na nich pozrie. Tak sme sa vypravili. Pozrel sa na ne a povedal, ze skutocne vyzraju zdravo. Po ceste sa korytnacky vyprazdnili, takze sme mali k dispozicii cerstve hovienko, na ktore sa hned pozrel a, zial, zistil, ze su v nom parazity. Takze korytnacky dostali prvu davku nejakeho lieku, druhu im mam dat sama. Dufam, ze sa mi to podari, pretoze u veterinara sa tak urputne branili, ze mi ich bolo az luto. :.( (Tak stiahnute som ich este nevidela)
Ako sa da zabranit tomu, aby uz viackrat parazity nemali:?: Veterinar sice povedal, ze to nie je nic neobycajne, ale mne tycho mojich zlaticiek bolo tak luto, ze by som sa tomu uz radsej vyhla...
Zaroven mi porozpraval zakladne veci, comu s mam vyhnut a co mam naopak robit (je fakt, ze 99% z toho som vedela, ale bola som rada, ze mi to vsetko potvrdil). Sucasne ale povedal, ze jedlova kora (ktoru mam teraz vo vacsej casti teraria), pre ne vobec nie je vhodna, vraj je najlepsia obycajna zemina pripadne zmiesana s piesokom. Dokonca povedal, ze je to este lepsie ako hobliny...

Bohužel reinvazi se těžko vyhnete. Nebojte ale, pro želvy to zas tak strašný šok není. Co se týká substrátu, tak měl vet pravdu, hlinitopísčitá zemina je nejpřirozenější možný substrát. Jediná jeho chyba je obtížná manipulace.
Takže na hobliny nedám dopustit. :-)

Dakujem za ukludnenie... Veterinar povedal, ze pocas tych dvoch tyzdnov, co sa budu "liecit", ich mam nechat na novinach a na noc zahrabat do vlhka, takze teraz hladam sposob, kde najst vhodu zem. citala som totiz, ze bezne predavana zem pre kvety nie je vhodna, a tak si teraz lamem hlavu, do akeho obchodu sa podivat a kde zohnat spravnu zem. Poradite mi este s tymto, prosim?

Neměla by to být prohnojená humózní zem pro kytky to je fakt. Nejvhodnější je drnovka nebo zem z krtinců a promíchat s pískem. To ale po dobu léčení není vhodné, spíš bych to viděl přes den noviny, na noc mokré hobliny v menší nádobce a každý den vše vyměnit. Teprve po ukončení léčby bych přemýšlel o nějakém trvalejším substrátu, pokud by vám hobliny nevyhovovaly.

Dakujem za odpoved, presne takto som to robila. Zial, zelvacky sa ani po dvoch tyzdnoch parazitov nezbavili, takze teraz musime v liecbe este pokracovat. :-/ Zelvacky teda este ani nemozu zimovat...
Chcela som sa este spytat, ako casto menite hobliny v terariu (za normalnych okolnosti. teda ked su zelvicky zdrave).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru