Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Lignocel - kokosová drť.

Mozna tady jeste zdibec okomentuju fotku a taky pridam par svych (ne chovatelskych, ale pitevnich) zkusenosti. Mechanismus toho, jak lignocel skodi myslim dostatecne popsal GG. Novinkou mozna bude, ze velice podobny efekt na travici trakt hadu ma suchy nebo jen mirne vlhky raselinik (proto, v pripade ze ho pouzivam - mam ho jen v "bedynkovych ukrytech"). Pri krmeni ho zrejme nekolikrat po sobe spolykala spolu s mysetem mlada odchovana mandarina. Po nekolika tydnech (kdy zvracela, a nasledne nechtela prijimat potravu)zemrela, v oblasti zaludku bylo hmatne ztlusteni. Pri pitve byl zaludek napechovan raselinikem, ktery vytvoril pomerne kompaktni "hroudu" celkem pevne lpici na vnitrni sliznici zaludku a nemohla dal do traviciho traktu (stejne jako s chuti pozrena mysata, ktera ovsem mandarina nasledne vyzvracela). Podobne jsem se setkala se zaludky plnymi lignocelu u malych gutat a koralovek, ktere byly vyhuble po dlouhem hladoveni, kdy hadi nebyli schopni pozrenou potravu posunout dal do traviciho traktu. Nikdy jsem se nesetkala s podobnymi problemy u dospelych uzovkovitych nebo jakychkoli jinych vetsich hadu. U hroznyse chovaneho dlouhodobe na lignocelu byla rozvinuta hniloba, ovsem zajimave je to, ze v mistech, kde byla tlama zanicena byly pravidelne v centru zanetu zabodane ulomky dlouhych tuhych vlaken, ktera v lignocelu byvaji.
A k melerakovi - takto jich bohuzel skoncilo nekolik. Byli chovani na lignocelu po tusim dva roky. Zvirata byla pravidelne krmena z pinzety, ale obcas lovila korist i sama po nadrzi. Nekolik tydnu pred uhynem bylo zaznamenano tloustnuti a odmitani potravy. Protoze nebylo jiste pohlavi, bylo vse pricitano mozne gravidite (jak se posleze ukazalo - zvire na fotce je samec).
U zelv jsem se setkala pouze s ucpanim strev piskem, o podobnem pripadu s lignocelem nevim (to ovsem neznamena, ze nejsou...)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny