Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Boa constrictor s mokvajúcimi flakmi na koži

Dobrý deň.
Mám Boa constrictor mix, samca cca 160 cm, 3,5 roka..
Bol som 2 týždne odcestovaný a ked som sa vrátil tak had mal na tele porozhadzovnaých 6 škvrniek. Škvrnky sú svetlé, neskor začnu mokvať a chytajú farbu do ružova. Mokvajúca koža sa pri otrení rozdeluje od spodnej kože ktorá je nová biela ešte nevyvinutá. Na už rozvinutých mokvajúcich flakoch bol jemný biely povlak asi ako velmi malá vrstva práškoveho cukru. Po potretí na ruky cítiť jemné častice. Na jednom flaku sú na šupinách malinké čierne botky na jednej šupine cca 10. Flaky majú v priemere 4x2 cm.
Prosím Vás ako mu pomocť? Prečo sa mu začali objavovať tie flaky?
Had bol prestahovaný cca pred 3 a pol týždňami do noveho terarka kde ma bazén s 15L vody. Tak ma napadlo či tomu nenapomohla zvýšená vlhkosť.

Ďakujem.

Předmět Autor Datum
já bych to tipovala na vysokou vlhkost. snížila bych ihned vlhkost, trochu víc větrat (např. nechat…
Anda 11.09.2008 20:15
Anda
To mokvání je velký průšvih a obával bych se, že bude muset nastoupit rychle léčba, určitě by měl jí… poslední
krokodýl 12.09.2008 17:36
krokodýl

já bych to tipovala na vysokou vlhkost.
snížila bych ihned vlhkost, trochu víc větrat (např. nechat otevřené dveře v místnosti s terárkem, ale ne průvan), ale hlavně bych zašla k veterináři, poradí ti, zda fleky něčím potírat, nebo co dělat. pokud to takto mokvá, bála bych se použít cokoli ze "své hlavy".

To mokvání je velký průšvih a obával bych se, že bude muset nastoupit rychle léčba, určitě by měl jít na suchý substrát (nejlépe na noviny) a pak je třeba zjistit, co to má na svědomí, může jít o plísně nebo o bakteriální infekci nebo i o oboje. Bez vyšetření těžko radit, mohou stačit noviny a Betadin, ale třeba bude nutné použít nějaká antimykotika nebo v případě hlubšího zásahu tkáně i nějaká ATB. Rozhodně bez vyšetření ran veterinářem si můžete pouze tipovat a zkoušet, co pomůže.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru