Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem svlékání

Ahoj, jsem začínající chovatelka, proto se obracím na zkušenější :-D Mám chameleona, samec, cca 2 měsíce starý. Včera se mi slíknul, radost byla veliká, ale bojím se toho, že mu zůstane někde kousek kůže nedosvlečený. Ráno měl nedosvlečenou špičku ocásku(prsty v pohodě svlečený kompletně celý. Slyšela jsem o koupání a namáčení. Kdy už je na čase začít Oskarovi pomáhat dosvlíknout? (respektive jak dlouho mu může trvat, než to zvládne sám) a popřípadě jak postupovat při odmáčení staré kůže? (teplota vody, délka namáčení, odstraňování kůže). Jsou to detaily, které jsem nikde nevyčetla.... Nerada bych něco zanedbala... Díky moc za rady :-)

Předmět Autor Datum
Slyšela jsem o koupání a namáčení. To se týká spíš hadů, chameleóna by koupání příliš vystresovalo…
krokodýl 12.09.2008 17:12
krokodýl
Díky za informace, Oskárek to zvládnul fakt sám, ale pro příště jsem informovaná. Díky moc :-)
La-Lucie 13.09.2008 17:02
La-Lucie
Ahoj, chtěla bych se zeptat na něco kolem chameleona,nikde jsem to nevyčetla,tak snad mi tady někdo…
zuzana123 12.09.2008 20:52
zuzana123
tak jak dobře slyší to nevim ale vím že mu stačí jen pár kapek tdně...
steve1962 30.12.2008 19:58
steve1962
Zdravím, jak dobře slyší? Tak pokud si pamatuji ze semináře, tak chameleoni nemají vnější ani středn…
Zydy 01.01.2009 12:10
Zydy
Ahojky. a tom sluchu bych řekla že sou skoro hluchý mám samečka je rok a půl a když ho mam venku tak…
zviratka 02.01.2009 00:14
zviratka
Ahoj, vyuziji tohoto vlakna... mam chameleona jemenskeho, dostava vitaminy (reptivite + biomin H), s…
qwerttzy 04.01.2009 23:18
qwerttzy
ahoj ja vim ze nejsem ten co tento blog udelal ae mam tk chamiga a mam s nim zkusenosti. rosit ho mu…
je to pro vsechny co 29.01.2010 12:54
je to pro vsechny co
Pokusím se přispět pár radami. Rosit ano, ale ne stříkat přímo na tělo. Když se svléká, je třeba vlh…
333tereza 29.01.2010 13:12
333tereza
Rosit ano, ale ne stříkat přímo na tělo Důvod? Ještě tak u jemeňáků nebo obecňáků, kteří se s deště…
krokodýl 29.01.2010 13:48
krokodýl
Moji prostě stříkání na tělo nesnášejí, pouze na "pusu a do pusy". Jinak ještě k tomu svlékání. Když…
333tereza 29.01.2010 14:21
333tereza
tak ke svlékání, při začátku je dobré zvednout vlhkost v terárku, pak je dobré mít něco o co se může… poslední
Newer 29.01.2010 14:35
Newer

Slyšela jsem o koupání a namáčení.

To se týká spíš hadů, chameleóna by koupání příliš vystresovalo a navíc ještěři si většinou od kůže pomohou sami (mají přeci jen oproti hadům nohy s drápky a šikovnou tlamu), pokud by se Vám zdálo, že nemá špičku ocasu stále dosvlečenou, můžete ho vzít do ruky a navlhčenými prsty kůži z konce ocásku "srolovat" nebo pokud je kůže odchlíplá tak ji zachytit pinzetou a stáhnout. V době svlékání je vhodné častěji a silněji rosit přímo na tělo chamíka, ale to se u chamíka stejně dělá.

Zdravím, jak dobře slyší? Tak pokud si pamatuji ze semináře, tak chameleoni nemají vnější ani střední ucho, sluchový aparát mají docela hluboko, některé pouštní typy jej mají ještě překrytý proti vniknutí písku. Myslím si, že se sluchem na tom budou hodně špatně, ale místo sluchu zase mají nejdokonalejší oči v celé živočišné říši, takže něco za něco! ;-)

Ahojky.
a tom sluchu bych řekla že sou skoro hluchý mám samečka je rok a půl a když ho mam venku tak naprosto nereaguje na hluk !
Ale dočetla jsem se zde že se mají chamíci při rošení terárka taky postříkat ?! Já to nikdy nedělala tak nevím jestli stim mam začít nebo je to jedno jestli to nedělam. A mam ho rosit jen při slíkání nebo i když se neslíká ? Díky za odpovědi
Zviratka

Ahoj, vyuziji tohoto vlakna...
mam chameleona jemenskeho, dostava vitaminy (reptivite + biomin H), svitim mu zarovkou reptiglo 5.0 +má výhřevný místo. Teploty - 25-35 pres den, ke 22 v noci. Rosim jednou denne rano.
Predevcirem se zacal svlekat, levou stranu si svlekl uplne paradne po velkych kouscich, ale na pravemn boku mu zustala nesvlecena kuze + jeste na prave predni i zadni nozce pasek. Cim to muze byt? Pulka krasne a rychle svlecena a druha doted ne? Cetla jsem tu ze by se mu melo pomoct vatovou tycinkou namocenou ve vode? Ale taky tu bylo psano, ze chameleon muze ze stresu umrit. Ten muj je nervak velkej, pri nuceny manipulaci mu rychle vyskakujou skvrny. Je nutny mu pomoct nebo se to spravi pri pristim svleku? Nechci mu ublizit ani ho stresovat.
Diky H.

ahoj ja vim ze nejsem ten co tento blog udelal ae mam tk chamiga a mam s nim zkusenosti. rosit ho musite kazdy den jinak umre zizni,potravu 2az3x tydně a svlékání je pro nej upe normální a nemusíte mu pomahat i gdiž mu to tm vysí sebenejdyl dlouho protoze kdyz je v prirode tk mu tam nikdo nepomaha.A kdys si koupite samicku tk si musite koupit i samecka jinak se vam samicka "vyklade" a nebudete mit nic pze umre.A jeste neco musi mit v terarku moc rostlin jinak se t nebude citit dobre. tk pp

Pokusím se přispět pár radami.
Rosit ano, ale ne stříkat přímo na tělo. Když se svléká, je třeba vlhkost zvýšit. V žádném případě netrhat svleky! Většinou se během pár dní svleče sám, záleží na jeho velikosti. Když je větší a starší, svléká se postupně (nejdřív hlava, atd). Pokud by opravdu kůže někde dlouho růstávala, namočit vatu v heřmánku a opatrně potřít. Mě se to ovšem nikdy nestalo.
Chameleoni jsou téměř hlušší, vnímají dobře otřesy, proto se někdy zdá, že slyší.
Blbost je, že když máte samičku, musíte mít samečka! To nevím, kdo kde na to přišel.
Mějte se

Rosit ano, ale ne stříkat přímo na tělo

Důvod? Ještě tak u jemeňáků nebo obecňáků, kteří se s deštěm až tak moc nesetkávají (i když zjara stopro taky, někdy i na podzim), ale jinak většina chamíků pochází z tropů, kde na ně taky prší a ne málo a zdá se, že to snášejí slušně (snáší to dobře i ti jemeňáci). Vhodné je používat vlažnou vodu, aby jim to nebylo nepříjemné. Samozřejmě rosit je třeba přiměřeně druhu.

Blbost je, že když máte samičku, musíte mít samečka

Blbost to na první pohled je, ale na druhou stranu vytváření neoplozené snůšky je pro samici méně bezpečné než ji nechat napářit, aby kladla oplozené snůšky. Pokud chce někdo jen jednoho chamíka, je vhodnější samec.

Moji prostě stříkání na tělo nesnášejí, pouze na "pusu a do pusy". Jinak ještě k tomu svlékání. Když se začnou svlékat, tak to máme "domluvené" tak, že jim dám do téra ruku a oni se o ní začnou drbat! Vypadají jako když drbete kočku a je hodně srandovní, jak se při tom kroutějí.;-)

tak ke svlékání, při začátku je dobré zvednout vlhkost v terárku, pak je dobré mít něco o co se může drbat např. suk na blízké větvi a jiné výstupky. Někdy si dávají načas(někdy to trvá třeba i týden), když se mu nějaká část nesvleče, tak mu to tam trošku zčerná a vydrží ještě 2-3 svleky, ale pak to zmizí. našim jemeňákum nijak nepomáhám jen jim sundavám podrážky z tlapiček, protože se mi ta tlustší kůže líbí, samozřejmě když už jim tam plandá:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru