loading...
Předmět Autor Datum
Nikdy jsem nad tím nepřemýšlel, ale asi to nebude takový problém - zkusím se poptat genetiků co ti n…
VH 16.09.2008 22:06
VH
u bezstavovcov sa neprejavuje za normálnych okolností žiadna genetická degenerácia v príbuzenských v…
ogl 16.09.2008 22:41
ogl
S tím bych si tak jist nebyl. U přirozeně se rozmnožujících bezobratlých je téměř vždy vidět snaha o…
KHor 16.09.2008 22:51
KHor
U přirozeně se rozmnožujících bezobratlých je téměř vždy vidět snaha o "promíchání" genů. Např. roje…
krokodýl 17.09.2008 16:13
krokodýl
No to asi Ondro také, nicméně je potřeba brát v úvahu, že vylétávají příslušníci obou pohlaví, samič…
KHor 17.09.2008 16:35
KHor
za příznivých klimatických podmínek se rojí hodně mravenišť v dané oblasti To je jistě možné, ale j…
krokodýl 17.09.2008 17:13
krokodýl
Tak teda. nechtěl jsem psát o něčem, kde si nejsem jist, ale načli jste téma, kde si jist jsem :) Ne… poslední
VH 17.09.2008 23:13
VH

u bezstavovcov sa neprejavuje za normálnych okolností žiadna genetická degenerácia v príbuzenských vzťahoch,to je záležitosť stavovcov,u bezstavovcoch dochádza k prípadnej degenerácii skôr nevhodnými podmienkami chovu

U přirozeně se rozmnožujících bezobratlých je téměř vždy vidět snaha o "promíchání" genů. Např. rojení mravenců

Já měl pocit, že se rojí obě pohlaví najednou z jednoho mraveniště, myslel jsem, že jde spíš o získání nových prostorů, které uživí další mraveniště a nebude mu to staré velké mraveniště konkurentem.

No to asi Ondro také, nicméně je potřeba brát v úvahu, že vylétávají příslušníci obou pohlaví, samičky jsou neoplozené a za příznivých klimatických podmínek se rojí hodně mravenišť v dané oblasti.
Nevím, je to jen má úvaha, ale připadá mě to podezřelé, samečci motýlů a brouků létajících na dlouhé vzdálenosti vyzbrojeni dokonalými detekčními orgány pro zjištění kde se ukrývá pěkná holka atd.
Všechny ty blbinky podle kterých samičky bezobratlých zjišťují kvalitní genetickou výbavu samečků (barvy, zvuky, světlo, chemické podněty) nezdá se mě, že by to bylo vše jen tak pro parádu, navíc když si uvědomím základní pravidla evoluce. Prostě se mě to nezdá.

za příznivých klimatických podmínek se rojí hodně mravenišť v dané oblasti

To je jistě možné, ale jsem si skoro jistý, že dochází více než často ke spáření jedinců z jednoho mraveniště, ovšem v přírodních podmínkách se z jednoho mraveniště vyrojí sta tisíce jedinců, takže ani kdyby inbreedingu podlehla čtvrtina párů, tak to asi nemá na jejich populaci zdaleka takový vliv jako selektivní tlak predátorů a prostředí.

Tak teda. nechtěl jsem psát o něčem, kde si nejsem jist, ale načli jste téma, kde si jist jsem :) Není bezouš jako bezouš - třeba u motýlů je imbreeding znát fest a některé populace na něj pěkě rychle zařvou - jasoni, různí hnědásci či modrásci. Týká se to jen druhů s "uzavřenými" populacemi - nikdy nejsou zcela uzavřené. Nelze to ale nasadit na vše - třeba otakárek feniklový má populace otevřené a díky tomu mu tohle nehrozí... S mravencii je to potíž, ale z toho důvodu u nich probíhá rojení - u některých druhl probíhá v jeden ča na určitých místech - třeba na vrcholcích kopců, kde se setkají jedinci z různých kolonií. Ale většina druhů mravenců s imbreedingem problém nemá - a to i v případě, že probíhá. Třeba Formyky se často rojejí jen v místě kolonie... U pavouků si jsit nejsem - myslím si, že některé vzácnější velké druhy problém mít budou - třeba naši sklípkánci, velcí slíďáci, ale pouze si to myslím a musím se na to zeptat genetika (RNDr. Král z PřF). Vydržte do 10.10., to se s ním uvidím a zepám se :) VH

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...