Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Likvidace starých hoblin

Dotaz především pro chovatele krmných hlodavců.
Jakým způsobem likvidujete použité hobliny či jinou podestýlku? Mám deset skupin myší a potkanů a i tak je toho tejdně polovina popelnice. Kompostování nepřipadá v úvahu, zaorávání do pole taky ne. Tož připište vlastní postupy a zkušenosti na nerudovskou otázku "kam s ním?".

GG

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Já taky rašelinu od hadů dávám ke kytkám. A hobliny vyhazuji ven slepicím. Děsně rády se v tom hrabo…
ellienka 22.09.2008 12:33
ellienka
Jak psala kolegine výše taky sypu použité hobliny slepicím na hnůj. V městských podmínkách a při vel…
Peťo 22.09.2008 12:53
Peťo
nevím, jestli by ti to v "JZD" povolili. Co kdybys měl u myší nějakou nákazu? Nevím, co dělají s tím…
ellienka 22.09.2008 15:11
ellienka
Co tak vím tak ty hnojiště mají různě při kraji pole osamotě a nikdo to nehlída:-).Kdybych měl nakaz… poslední
Peťo 22.09.2008 23:15
Peťo

Já taky rašelinu od hadů dávám ke kytkám.
A hobliny vyhazuji ven slepicím. Děsně rády se v tom hrabou a vyzobou skoro vše.. Mám cca 40 myší a měním 1x týdně. Přes zimu je mám v obýváku, co nejvíc samic a nejmíň samců (ti nejvíc smrdí) a měním hobliny aspoň 2x týdně.

Jak psala kolegine výše taky sypu použité hobliny slepicím na hnůj. V městských podmínkách a při velké prdukci hobliny bych to asi řešil vyhledáním nejblížšího hnojiště tamního JZD, myslím že tam se to může snad beztrestně vysypat;-) (ne odhodit i s plastovým pytlem3-[)

nevím, jestli by ti to v "JZD" povolili. Co kdybys měl u myší nějakou nákazu? Nevím, co dělají s tím hnojem, ale nešířilo by se to dál? Kdyby něco chytily mé myši, odnesou to 4 hadi a 10 slepic, ale co ve velkém?? Já se nejvíc bojím nějaké nákazy od domácích myší - podařilo se jim prokousat pytel s krmnými granulemi, samozřejmě jim moc chutnaly.. bobků tam bylo požehnaně. Na druhou stranu - slepice už sežraly spousty holátek domácích myší a nic jim nebylo.. třeba máme i ty domácí myši zdravé :-)

Co tak vím tak ty hnojiště mají různě při kraji pole osamotě a nikdo to nehlída:-).Kdybych měl nakazu u myší tak bych je ani hadum ani slipkam nedal a prohnal je i s pilinama komínem:x:.
Ten hnůj se pak napodzim z te obrovské hromady naloží na vozy, rozhazí po poli a zaoře (za učelem zúrodnění půdy).
Od myší a krys se dá chytit kromě různých parazitů taky leptospiroza npř. kontaminací krmiva jejich močí, trusem, slinami a růrnými sekrety.
Jinak ta kupa hnoje je už sama o sobě slušnou zbírkou patogeních i nepatogeních bakterií, takže ty piliny jsou jen kapkou v moři....
Slepice, prase a spol. mi vůbec připadají v tomhle směru (zobání čehosi v hnoji, život v chlivku atd.)až nadpozemsky odolní a imunní- jen si představme sebe jak něco takoveho sníme...:-x

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru