Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Zimování gekončíků nočních. Poraďte ???

Dobrý den,
mým gekončíkům nočním jsou 2 měsíce a já je budu připravovat na jejich první zimování (vím, že zimovat nutně nemusí), chtěla jsem se zeptal jak douho a v jakých měsících je to nejlepší??? Hodí se třeba od poloviny listopadu do konce ledna, mají se krmit? A je třeba jim tam dát nějaké materiály aby se měli do čeho "zachumlat" nebo něco takového? Co vlastně při zimování dělají, to jenom spí?
Děkuji předem za odpověď:-D

Předmět Autor Datum
Žádný chumlání se nekoná;-), prostě jsou zalezlí v úkrytu a neaktivujou (takže samozřejmě ani nežero…
krokodýl 24.09.2008 12:34
krokodýl
Krokodýl uvádí "profi" rady, já bych jenom trošinečku doplnil pro běžného chovatele. :-)Vykrmení, vi… poslední
Aziza Mustafa 24.09.2008 21:07
Aziza Mustafa

Žádný chumlání se nekoná;-), prostě jsou zalezlí v úkrytu a neaktivujou (takže samozřejmě ani nežerou), mláďata bych hibernoval maximálně měsíc (např. od půlky prosince do půlky ledna), dospělá zvířata pak cca 2 měsíce (prosinec, leden). Důležité je, aby byli dostatečně vykrmení (měli dost tlusté ocásky). Už cca měsíc před zimováním je třeba postupně zkracovat intervaly svícení (topení), a posledních pár dní nekrmit. Samotné zimování lze praktikovat v nevytápěné místnosti při teplotách 10-15 st. Potom zase začněte přitápět a krmit postupně. Je důležité, aby měla zvířata po celou dobu k dispozici mističku s vodou a aby jim zcela nevyschl substrát. Zimování není nezbytné, ale ve větší části areálu přirozené. Poněkud tím oddálíte dospívání mláďat, což ale nevidím jako problém.

Krokodýl uvádí "profi" rady, já bych jenom trošinečku doplnil pro běžného chovatele. :-)Vykrmení, viz výše, je nutné i pro mláďata. Pokud se mi ještě teď líhnou prcci, což je fakt, tak narozence říjen-pros. nezimuju. Přestat krmit až tehdy, kdy si zvířata (po předchozím ochlazování terárií) prokazatelně nevezmou stravu. Tj. cvrček běhá i druhý den po terku. Pokud máte zvířata v pokoji (což většina chovatelů si má) tak je nereálné zimovat při 10 deg C. Staší vypnout topení a světlo, teplota klesne na cca 18-20 v noci a cca 20-22 přes den. pokud máte pro plazy samostatno/é místnosti, pak viz příspěvek krokodýla. Hibernaci dospělých zířat bych doporučil na listopad/prosinec a od začátku ledna opět budit, aby se na únor nastartoval reprodukční cyklus. je to z důvodu, že se mláďata nebudou líhnout pozdě do podzimu, ale zejména pozdníjaro/léto a začátek podzimu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru