Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Zácpa

Zdarec lidi,
nechci říct, že mám problém, jelikož to slovo nemám rád, ale jsem trošku nejistý z vyprazdňování mé Boženky. Info o Božence, je cca 1,5 stará, má cca 80cm, váhu nevím, už jsem dlouho nevážil, mimochodem mi na rok a půl připadá celkem malá. V terárku mám LIGNOCEL, krmím v terárku a pečlivě sleduji krmení, takže odůvodnění, že s potravou sežere i hodně lignocelu, se rozhodně nespokojím, bo vím, že Boženka je šikovná a lignocel s myší žrala tak v půl roce. Zatím se mi svlíkla třikrát, dva svleky naprosto super, třetí jsem musel dost pomáhat, hodně se škubala, ale to dávám za vinu tomu, že jsem se přestěhoval zpět k matce a máme opravdu hodně tvrdou vodu, takže jsem se poučil a vodu převařuji (snad nemusím ani říkat, že ji tam vodu nestříkám hned jak převařím vodu), vlhkost má dobrou kolem těch 60-80% a teplota taky myslív vhodná, na jedné straně kolem 28-32 stupnů a druhý roh je chladnější. Boženka je většinou zalezlá pod miskou s vodou (neprůhlednou) na chladnější straně, sem tam je i pod kamenem pod žárovkou. To by myslím k popisu Boženky stačilo, jen ještě dodám, že se snažím krmit po nevydařeném svleku a zjištění jak jsem krmil před posledním dobrým svlekem a tím špatným, co čtrnáct dní, Boženka přijímá potravu velmi dobře a rychle. A teď tedy ta situace, podle mých zápisků boženka naposledy kálela 30.4.2008, mám si dělat starosti? Jak se léčí zácpa? Vypadá dobře, je aktivní, po špatném svlkeu akorát nějaké ty šupiny vypadájí tak nějak divně, ale to se určitě spraví po dalším svleku.
Poradíte mi?

Předmět Autor Datum
Ač sice hady nechovám pokusím se Vám poradit. Bylo by dobré celou věc prokonzultovat s veterinářem,a…
Micromys 08.10.2008 07:29
Micromys
PRve děkuji, že aspoň někdo zareagoval, nicméně podpořit chuť nepotřebujeme a s těmi kamkami mě to t…
ToVy 08.10.2008 14:51
ToVy
Nejúčinejší je podat kapky do vody;-)
Micromys 08.10.2008 14:52
Micromys
Nepíšeš, jak často Boženku krmíš. Když není příjem, nemůže být výdej. Pokud potravu přijímá normálně…
carlos 08.10.2008 15:11
carlos
Nevím jestli tím pomůžu, ale taky možnost. Já mám krajtu 105 cm a krmím dva menší potkany za 14 dní.…
skokan 08.10.2008 17:10
skokan
http://tera.poradna.net/question/view/18627-morelia -viridis-zacpa Tady nějaké info o zácpě najdeš.…
halapremek 08.10.2008 17:41
halapremek
Tak lidi děkuji za tipy a rady, určitě je příště využiji, Božence jsem napustil vanu, hrála si na po…
ToVy 08.10.2008 18:39
ToVy
na začátku jsi psal že má 80 cm, tak to se ti nějak smrskla
skokan 08.10.2008 21:11
skokan
odhadoval jsem, dlouho jsem ji neměřil, dnes se po koupeli povedlo, tak jsem i vážil a sám jsem byl…
ToVy 08.10.2008 21:51
ToVy
Krmím 1x za 14 dní bílou myškou. Mám krmit častěji? Mladé krajty a hroznýše do 2 let krmím tak po 1…
krokodýl 10.10.2008 09:05
krokodýl
ja mojho regiuska nechovam tak pravidelne.niekedy mu dam 1 maleho skrecka aj po 5 dnoch inokedy ho n… poslední
MILANKOOOOO 06.03.2009 12:17
MILANKOOOOO

PRve děkuji, že aspoň někdo zareagoval, nicméně podpořit chuť nepotřebujeme a s těmi kamkami mě to taky napadlo, ale jak jí je podat? Vím, že se to kape na potravu, ale když já se bojím myší, což tedy na ni asi moc nekapnu, kdysi jsem zkoušel kapnout vitamíny na již chycenou myš, kterou už boženka jedla, ale kapka po srsti jenom sklouzla.

Někteří zkušenější chovatelé neporadíte?

Nevím jestli tím pomůžu, ale taky možnost. Já mám krajtu 105 cm a krmím dva menší potkany za 14 dní. Po každém krmení se mi do třech dnů vykadí. To samé se opakovalo i teď, ale asi po týdnu jsem jí dal na chvíli do vany to teplé vody asi 33 st. a chvíli se tam tak povalovala a plavala. Poté jsem ji utřel a dal do terárka. Asi za dvě hodiny se vykadila. Tzn. jedno krmení(dva potkany) a dvakrát se vyprázdnila. Možná je to tou teplou vodou, že se vyhřála a možná taky ne. Jinak krajta je hodně aktivní a prolézá různá místa a větve což si myslím má taky dobrý vliv na peristaltiku. Pokud je to co jsem napsal nesmysl tak se předem omlouvám. Jsem začínající chovatel, nebo spíš vlastník hada.

http://tera.poradna.net/question/view/18627-morelia -viridis-zacpa Tady nějaké info o zácpě najdeš. ;-) I když to nemusí být Tvůj případ. Jak vypadá zadní třetina těla? Jaká je tam na pohmat? Jestli tam vypadá normálně a na pohmat taky není náznak zácpy (nahromadění fekálií před kloakou), tak bych si nedělal starosti. Proplávka ve vlažné až teplejší vodě bývá v tomhle směru dobrým stimulantem. Koukni na ní, prohmatej zadní třetinu těla ke kloace a dej vědět. Případně vlož fotku. ;-)

Tak lidi děkuji za tipy a rady, určitě je příště využiji, Božence jsem napustil vanu, hrála si na potápěče a ve vodě je teda fakt hrozně rychlá, jen ještě uvažuji, kdo zjistil, že krajty se rády koupou, ta má hledala každou cestu jak uniknout z vody a i v terárku jsem ji viděl jedinkrát v misce s vodou. Záhada hlavolamu byla leč vyřešena, protože při vzevrubné prohlídce terária jsem našel velké hovínko pod kameněm, kde dříve trávila nejvíce času, asi ji to tam smrdělo, proto teď více času tráví pod miskou s vodou.

Ale stavím vás k nové situaci. Boženka má 1,5 roku, měří 65 cm a váží 220g, není to nějak málo? Krmím 1x za 14 dní bílou myškou. Mám krmit častěji?

Krmím 1x za 14 dní bílou myškou. Mám krmit častěji?

Mladé krajty a hroznýše do 2 let krmím tak po 10 dnech (+-), někdy už po týdnu, občas až po 14 dnech, jak to vyjde, průměrně po těch 10 dnech, krajtuli v tvé velikosti bych dával 2 myši nebo malé potkaní odstávče při jednom krmení. Velikost je vcelu v normě, možná je to i samec, kteří jsou oproti samicím menší. K. královská dospívá až ve 4-5 letech, ve velikosti 1-1,2 m, takže bych se ničeho neobával a pokračoval v chovu podobně jako doteď.

ja mojho regiuska nechovam tak pravidelne.niekedy mu dam 1 maleho skrecka aj po 5 dnoch inokedy ho nakrmim po 17 dnoch a 2 potkanmi mensimi. .ani v prirode nema pravidelny prisun potravy.vyzera zdravo je robustny aktivny.takze skuskus jej dat aj dve tri male mysky a uvidis ako ich zvladne.sleduj stolicu.a vahu kazdopadne ju trosku zodvihni.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru