Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Poranění jedovým zubem.

Dnes jsem při každodenní kontrole zjistil poranění letošní samičky Agkistrodon contortrix contortrix svojim sourozencem. Chovám z jedovatých druhů jen hady z čeledi Viperidae, a už několikrát se mi stalo v minulosti, že se vzájemně kousli (a to i do hlavy). Vždy to proběhlo tak nějak bez následků. Maximálně s nějakým mírným otokem.
Dnes ale pravděpodobně jeden jedovej zub prošel nadočnicovým obloukem, a zasahl oko. Oko poměrně oteklo, a při prohlídce samotného oka, a hlavně při jakékoli fyzické manipulaci v okolí oka dochází k zalívání oční bulvy krví. Takže raději s tím nic nedělám.
Had se jinak chová čile, jakoby se nic nestalo. Čekal bych že jedový zub nadočnicovým obloukem neprojde. U dospělého zvířete by se to asi nestalo. Máte někdo nějakou obdobnou zkušenost s tímto tipem poranění? Asi se s tím nedá nic smysluplného dělat, než čekat. Nebo poradili by jste mi něco?
Za každou radu, popř. názor předem díky.
Snad bude zasažené oko pro ilustraci dobře vidět:
[http://img337.imageshack.us/img337/1931/snmek001cy0 .jpg]
[http://img337.imageshack.us/img337/3560/snmek038no7 .jpg]
[http://img516.imageshack.us/img516/7594/snmek058xg7 .jpg]

Předmět Autor Datum
Zdarec, se zasažením oka a jeho okolí jsem se naštěstní u mých hadů nesetkal. Myslím, že GG měl ve s…
carlos 13.10.2008 11:52
carlos
Podobná zranění jsem zažil několikráte, v dobách kdy jsem prvak měl ještě hady a druhak jsem je chov…
rockviper 13.10.2008 12:06
rockviper
Někdy se to vstřebá a někdy to zůstane už takhle, jak to vypadá. Vyčkejte času, jako husa klasu. Nem…
Somalia 13.10.2008 20:15
Somalia
Já tedy přes hady nejsem a je to možná blbý dotaz, ale proč je máš pohromadě, když na sebe útočí? ::…
Zydy 13.10.2008 21:09
Zydy
Zydy: Řekl bych, že v některých případech je důvodem třeba prostorové omezení, takže je občas člověk…
kolemjdouci 13.10.2008 21:23
kolemjdouci
Díky za reakce. Tak už bych řekl že bude vše OK. Včera sežrala sama jedno hole a v současnosti už ne…
Vladěk 14.10.2008 10:28
Vladěk
Jinak co se týče společného chovu více kusů jeďáků pohromadě: Myslím že Kolemjdoucí to vyjádřil přes… poslední
Vladěk 14.10.2008 11:05
Vladěk

Zdarec, se zasažením oka a jeho okolí jsem se naštěstní u mých hadů nesetkal. Myslím, že GG měl ve svém chovu nějakou jednookou zmijku díky podobné příhodě. Zalití krví je vzhledem k povaze toxinu pochopitelné. Jak sám píšeš, pouze bych vyčkával, co se bude dít, nevypadá to, že by o něj měla přijít. Docela by mě zajímal následný svlek.;-)

Podobná zranění jsem zažil několikráte, v dobách kdy jsem prvak měl ještě hady a druhak jsem je choval pohromadě. Vy si kluci nadáte říct a krmíte to na jedný hromadě. A když nekrmíte tak aspoň chováte.
Mmch, všechny tuším že tři případy, kdy byla zasažena hlava u mých haďoudů, skončily fatálně. Nejdýl se to snažila rozchodit ammodytka, trvalo jí skoro tři roky, než vzdala boj se stále se vracejícím a vet. operovaným abscesem....

Zydy: Řekl bych, že v některých případech je důvodem třeba prostorové omezení, takže je občas člověk nucen hady držet po dvou a více kusech(např. mláďata). Samozřejmě ve velikostně odpovídající nádrži. Nikdy jsem neměl problém při držení např. páru jedáků pohromadě, pokud nešlo o krmení, což si ale každý rozumný člověk už nějakým způsobem zajistí a ohlídá. Nepamatuji se, že by se mi kteříkoliv z hadů vzájemně napadli, pouze dvakrát jsem ze začátku neuhlídal samici B.arietans, která samci jedním zubem způsobila pouze několikadení otok bez vážnějších následků. Samozřejmě je už pro větší bezpečnost při manipulaci lepší držet hady, tím spíš některé, odděleně, ale myslím, že až takový problém to není...tolik alespoň můj názor...

Díky za reakce. Tak už bych řekl že bude vše OK. Včera sežrala sama jedno hole a v současnosti už není znát ani místo vkusu. Takže si myslím že na ekdysi to nebude mít žádný vliv, a otok oční bulvy je sice stále patrný, ale řekl bych že ustupuje (už se ani bulva nezalívá krví při manipulaci - viz fota).
[http://img139.imageshack.us/img139/8789/snmek006kw3 .jpg]
[http://img91.imageshack.us/img91/1087/snmek024gy8.j pg]
[http://img412.imageshack.us/img412/9444/snmek041fm6 .jpg]

Jinak co se týče společného chovu více kusů jeďáků pohromadě: Myslím že Kolemjdoucí to vyjádřil přesně. Chov jedovatých hadů odděleně, pro každé zvíře mít samostatné terarium, je obecně mezi chovateli vžito jako idealní stav. Bohužel ale neumím si představit mít třeba pro svých 5 cerastesek = 5 terarií. Takže 5 kusů mláďat cerastesek chovám v současnosti v jediné nádrži, přiměřené velikosti (je jasný že při krmení se musejí hlídat), ale do budoucna pro ně počítám s maximálně třemi nadržemi.Za léta co chovám těch několik málo druhů jeďáků, jsem nikdy neměl u dospělých zvířat problémy s chovy = řekněme v párech.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru