Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Onemocnění štítné žlázy u hadů

Jinak, za cca 25 let co hady chovám jsem řešil několikrát takovéto ,,nevysvětlitelné" zdravotní potíže u některých hadů.
Koncem devadesátých let jsem měl samici cerastesky které se občas po nakrmení krom tohoto laloku tvořily i otoky za hlavou na krku - po obou stranách. Takové ,,buřty". Jinak to popsat neumím. Vždy během krátkého času (cca po týdnu), co zvíře strávilo potravu se vše vrátilo do normálu.
U jedné samice Corallus hortulanus se mi začátkem devadesátých let zase pravidelně vždy po nakrmení objevovaly takové puchýřky po stranách kloaky. Vždy, jak docházelo k trávení se postupně zmenšovaly, a cca řekněme do deseti dnů nebyly vůbec patrné.
Jednou jsem zkusil onen puchýřek prostřihnou nůžkama a z něj vytýkala žlutá tekutina. Zajímavá byla reakce hada po prostřžení: Neumím to popsat; jakoby mi had s únikem této tekutiny doslova ,,vadnul v rukách". Uplně se přestal vzpouzet, jako by byl vysílený. Hadovi jsem ránu ošetřil a vrátil jsem ho do teraria. Během týdne byl had v perfektní kondici opět ochoten žrát.
Bohužel z obou těchto případů nemám žádná fota.
Když jsem tyhle případy probíral s několika veterináři, většina nechápala o co by mohlo jít. Ale padl i zajímavej názor: Že se mohlo jednat o lymfu a metabolismus při trávení. Tady by mohla mít vliv i teplota + celkové klima v terariu.
PS: Jinak samice T.albolabrise z příspěvku měla v minulosti několikrát mláďata, a neslyšel jsem od majitelů, kterým jsem je v minulosti přenechal, že by s nima měli někdy nějaké obdobné problémy. Tím nechci říct, že zde dědičnost nehraje žádnou roli.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny