Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Onemocnění štítné žlázy u hadů

Už dlouhodoběji pozoruji jednu Lamrophis fuliginosus, mám ji od malička. Když se nažere, oteče ji hlava a krk, rty se oddělí od sebe. Do vody jí dávám pravidelně Elektrodize, když se napije, trochu se jí uleví. Po strávení potravy splaskne. Když byla malá, stávalo se to nepravidelně, teď už je roční a stává se to pravidelně po nažrání. Nejdříve jsem si myslela, že je nachlazená, ale časem jsem vypozorovala, že ne. Hlavu nezvedá, nesípe, hleny v tlamě nemá, tlamu neotevírá. Kromě těch otoků je úplně v pohodě a žere taky normálně, podmínky chovu má stejné, jako ostatní hadi a nikdy se od ní žádný had nenakazil, bydlí s 2 gutátami a lamprophískou. Veterinářka mi řekla, že pravděpodobně trpí poruchou štítné žlázy. Chtěla jsem se zeptat, zda-li jste se s tím někdy setkali a máte s tím nějaké zkušenosti a jak jste tento problém řešili. Děkuji za odpovědi a poznatky.
(Zkusím sem vložit i fotografii, momentálně je bez otoku)

Předmět Autor Datum
[http://img157.imageshack.us/img157/9127/p1000960ox5 .jpg] Vkládám slíbené fotky. Přede dvěma dny se…
boaedon 15.10.2008 13:00
boaedon
Nedávno jsem psal, že mám obdobný problém, nicméně u mé lampropeltisky se jedná o problémy s ekdysí…
MadMike 15.10.2008 13:04
MadMike
[http://img504.imageshack.us/img504/1518/p1000959oc2 .jpg] Ještě jeden obrázek, ten už tak kvalitní…
boaedon 15.10.2008 13:07
boaedon
Tak jestli to toho hada bolí, to fakt netušim. Ale vadit mu to určitě může. Je to onemocnění dědičn…
MadMike 16.10.2008 09:46
MadMike
Je to onemocnění dědičné? Pochybuju, že se dozvíš něco jiného než: "ano, může to být dědičné, ale t…
krokodýl 16.10.2008 10:01
krokodýl
No jo, takže z toho vyplývá, že vim, že nic nevim. Ale díky za odpověď.:-) VH: Kdyžtak sem dej potom…
boaedon 16.10.2008 12:24
boaedon
No z toho hlavne vyplyva, ze ho urcite nepripustaj. Jedine co tym docielis, ze sa rozsiri zasa chybn…
DanKanFan 17.10.2008 08:46
DanKanFan
Před lety jsem řešil obdobný problém u samice Trimeresurus albolabris. viz foto: [http://img383.imag…
Vladěk 17.10.2008 09:25
Vladěk
Jinak, za cca 25 let co hady chovám jsem řešil několikrát takovéto ,,nevysvětlitelné" zdravotní potí…
Vladěk 17.10.2008 10:11
Vladěk
Nemyslíš, že tomto v případě (solenoglyfních hadů) by mohlo jít o hematom způsobený vlastním jed. zu…
carlos 17.10.2008 11:01
carlos
No, je to možný, že by se ale tak stávalo takřka po každém nakrmení? A jen u tohoto jediného kusu? J…
Vladěk 17.10.2008 11:23
Vladěk
V mém chovu se to také děje právě jen u té jedné samice, vždy po nažrání, má stejné podmínky jako os… poslední
boaedon 17.10.2008 18:37
boaedon

[http://img504.imageshack.us/img504/1518/p1000959oc2 .jpg]
Ještě jeden obrázek, ten už tak kvalitní bohužel není.
Myslíš, že jí to nějak zatěžuje, nebo ji to bolí? Z mého pohledu se chová úplně normálně, když odmyslím ty otoky. Když má otok, tak se taky nechová nějak výrazně jinak. Nevím, co bych pro ni mohla udělat. Vet mi nic neporadil a asi nemohl, když to není u plazů ještě dost prozkoumané. Je to onemocnění dědičné?

Je to onemocnění dědičné?

Pochybuju, že se dozvíš něco jiného než: "ano, může to být dědičné, ale také nemusí";-)
Každopádně bych řekl, že každá dispozice je dědičně přenosná, pakliže k tomu had nepřišel později působením vnějších vlivů (a i zvýšená citlivost na tyto vlivy může být dědičná), což ale asi už nezjistíš. Přistupoval bych k tomu tak, že to dědičné být může. Ono to nemusí být patrné u mláďat, ale může se to projevit až v dospělosti nebo je to recesivní záležitost a projeví se to pouze, když se potkají dva jedinci se stejnou indispozicí a to se to ještě může projevit pouze u části potomků, část zůstane heteronosiči a část zdravá, ale nepozná se to.

Jinak, za cca 25 let co hady chovám jsem řešil několikrát takovéto ,,nevysvětlitelné" zdravotní potíže u některých hadů.
Koncem devadesátých let jsem měl samici cerastesky které se občas po nakrmení krom tohoto laloku tvořily i otoky za hlavou na krku - po obou stranách. Takové ,,buřty". Jinak to popsat neumím. Vždy během krátkého času (cca po týdnu), co zvíře strávilo potravu se vše vrátilo do normálu.
U jedné samice Corallus hortulanus se mi začátkem devadesátých let zase pravidelně vždy po nakrmení objevovaly takové puchýřky po stranách kloaky. Vždy, jak docházelo k trávení se postupně zmenšovaly, a cca řekněme do deseti dnů nebyly vůbec patrné.
Jednou jsem zkusil onen puchýřek prostřihnou nůžkama a z něj vytýkala žlutá tekutina. Zajímavá byla reakce hada po prostřžení: Neumím to popsat; jakoby mi had s únikem této tekutiny doslova ,,vadnul v rukách". Uplně se přestal vzpouzet, jako by byl vysílený. Hadovi jsem ránu ošetřil a vrátil jsem ho do teraria. Během týdne byl had v perfektní kondici opět ochoten žrát.
Bohužel z obou těchto případů nemám žádná fota.
Když jsem tyhle případy probíral s několika veterináři, většina nechápala o co by mohlo jít. Ale padl i zajímavej názor: Že se mohlo jednat o lymfu a metabolismus při trávení. Tady by mohla mít vliv i teplota + celkové klima v terariu.
PS: Jinak samice T.albolabrise z příspěvku měla v minulosti několikrát mláďata, a neslyšel jsem od majitelů, kterým jsem je v minulosti přenechal, že by s nima měli někdy nějaké obdobné problémy. Tím nechci říct, že zde dědičnost nehraje žádnou roli.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru