Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem měkký krunýř

Prosím, může mi někdo poradit? Syn si před 14 dny přinesl domů asi čtyřletou želvičku,má měkký krunýř. Všude se dočítám, že je to špatnou stravou, ale ta naše nechce nic pozřít.Jídlo jen rozhází po terárku.Terárko máme od původního majitele, tak že na prostředí je zvyklá.Stále jen leží zahrabaná v rohu, někdy se jde nahřát pod lampu.Když jí vyndáme a vrátíme do terárka, tak se hned běží zahrabat.Je to normální chování. Děkuji předem za pomoc.

Předmět Autor Datum
Jakou potravu podáváte?
KHor 19.10.2008 08:32
KHor
čerstvé pampeliškové listy a květy,čínské zelí,rukolu,salát a "Reptile special" (zelené krmení s vit…
Petry 19.10.2008 09:20
Petry
Tak to se není co divit, salát pomalu omezujte. Vy krmíte tak jak se má, přesto bude chvíli trvat, n…
KHor 19.10.2008 09:53
KHor
Jídlo jí sypeme nastrouhanou sepiovou kostí.Všechno jsme si přečetli na internetu.Problém máme teď j…
Petry 19.10.2008 10:22
Petry
Máte někdo zkušenosti s horským sluníčkem.Myslíte,že by se dala želvička třeba na minutku denně osví…
Petry 19.10.2008 11:47
Petry
Sepiová kost je sice dobrá věc, ale jako přímý zdroj Ca zrovna moc vhodná není, třeba pampeliška je…
KHor 19.10.2008 12:04
KHor
myslim si ze y bylo dobré navštívit zvěrolékaře. Do terária by se měla dát sepiová kost ta má vápník… poslední
natka 08.06.2011 18:40
natka

čerstvé pampeliškové listy a květy,čínské zelí,rukolu,salát a "Reptile special" (zelené krmení s vitamíny a minerály pro želvy).To jí před podáváním namáčíme.Podle slov předchozích majitelů, dostávala jen salát.

Tak to se není co divit, salát pomalu omezujte. Vy krmíte tak jak se má, přesto bude chvíli trvat, než se želva srovná. Chce to trpělivost.
Také to chce urychleně vyřešit dostatečné zásobení organismu D3 ať už jakoukoliv formou. Nezapomeňte podávat zdroj Ca např. vaječné skořápky. Před případným "bezhlavým" kapáním různých vitamínů bych varoval, lepší je hezky pomalu a trpělivě.

Jídlo jí sypeme nastrouhanou sepiovou kostí.Všechno jsme si přečetli na internetu.Problém máme teď jen v tom, že nic nežere.Je možné,že se sama rozežere? Nebo se musí krmit "násilím".Někde jsem se dočetla, že nemocná želva se pozná podle toho,že když se otočí na krunýř dělá jí problém se převrátit. Ta naše se obrácená ani nehne, zato když jí otočíme na nohy peláší jak o život(samozřejmě se zahrabat).Taky měla dneska zalepené oko, kápli jsme opthalmo-septonex a už je to dobré, jen se bojím aby se její stav nezhoršoval. :.(

Sepiová kost je sice dobrá věc, ale jako přímý zdroj Ca zrovna moc vhodná není, třeba pampeliška je na tom kupodivu podstatně lépe. Není totiž až tak důležité faktické množství, ale využitelné množství. A to závisí na správném poměru s P a přítomnosti vit D3. (optimální poměr Ca/P mají např. vaječné skořápky 2:1, sepiovka pouze 1,3:1, pampeliška cca 3:1). Saturace podávané potravy je zbytečná, želva si případný nedostatek minerálů dokáže vykompenzovat samostatným okusováním zdroje těchto látek.
Neschopnost otočení z polohy na "zádech" je dost zvláštní diagnostická metoda a předpokládá, že želva je již natolik apatická, že je skoro mrtvá. Použil bych spíš klasickou metodu a tou je vizuelní pozorování a posouzení odchylek od standartního chování při současném sledování váhy. Jakmile želva začne ubírat na váze, je potřeba zvýšit pozornost. Chtělo by to najít si na netu stránky nějakého chovatele, než zbírat info na dětských webech, tam bývají info. spíš zavádějící a neúplné. Opthalmoseptonex je OK.
Pokud želva stále pouze spí je třeba zkontrolovat především teploty, jak pod lampou (35-40°C) tak v ostatním prostoru 22-27°C. Berte v úvahu že želva si musí také zvyknout, velice dobře vnímá i okolí mimo terka, takže je dost dobře možné že se jen bojí změny a čeká.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru