Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem začínám - želva nádherná

Dobrý den,
chtěla jsem poprosit o radu, co se týče chovu želv nádherných. Ve školce máme dvě želvy, docela velké. Bude jim, tuším, okolo pěti let. Co chodím do školky (cca 3 roky) žijí v teráriu, které je částečně kryté sklem. Z techniky je v části s vodou pouze filtr bez topítka. Vody mají tolik, aby mohly chodit po dně s hlavou nad vodou. Koupila jsem si nějaké knížky a dočetla se, že:
1. by měly mít více vody.
2. by měly mít topítko. Je to třeba, když už tolik let žijí bez topítka?
3. by měly mít na suchu místo, kde se mohou vyhřívat. Problém je, že nad suchým místem je napevno přidělané sklo. Mohu světlo položit na sklo? Jak mám vybrat správné světlo?
4. potřebují písek kvůli trávení? Jak jim ho přidávat? Na dno akvária?
5. krmí se suchým granulovaným krmivem. Nyní jsme začali přidávat zeleninu, pampelišky,... Mám dávat nějaké vitamíny?
6. poradíte mi ještě něco dalšího?
Děkuji,
Jana

Předmět Autor Datum
1. Je vhodnější, když mají želvy dostatek vody na plavání, pohyb při plavání významně přispívá ke zd… poslední
krokodýl 04.11.2008 14:47
krokodýl

1. Je vhodnější, když mají želvy dostatek vody na plavání, pohyb při plavání významně přispívá ke zdravotnímu stavu, zlepšuje trávení, zkvalitňuje osvalení a má veskrze příznivý vliv na celkovou kondici želvy. Samozřejmě musí mít i místo, kde může odpočívat (mělčina, souš).
2. Není potřebné, pokud není v místnosti celoročně takový chlad, aby voda měla pořád třeba jen 15 st. Pokud má voda běžnou teplotu okolo 18-22 st. není problém být bez topítka.
3. Ano to by bylo vhodné, pokud ale v průběhu dne nejlépe v dopoledních hodinách na souš kupříkladu dopadá přes okno sluneční svit, lze to akceptovat jako dostačující, přesto by byl zdroj tepla vhodný (např. při delším špatném neslunečném počasí). Jen jako zdroj tepla poslouží zcela dostatečně normální nebo bodová žárovka, tak silná, aby na souši pod ní byla teplota okolo 30 st.
4. Nepotřebují.
5. Granulovavaná krmiva jsou sice většinou plnohodnotná, ale osobně doporučuji krmit, co nejpestřeji - mrtvými rybami (celými), holaty myší, vodními šneky, žížalami, hmyzem, doplňkově rybími, kočičími i želvími granulemi a pokud ji žerou tak i zeleninu (čínské zelí, pampelišky aj.).
6. Zkuste si projet zdejší diskuzy na téma želva nádherná.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru