Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mrtva Testudo graeca ibera

Vcera mi chcipa dospela samice T, g. ibera. vazila vic jak dve kila. BYla vitalni, zrala, pohybovala se...Vse ok. nechapu proc se to stalo.

Myslite si, ze ji mohl vadit hlavkovy salat z obchodu a dusicnany z nej? Pro tak velke zvire? Nebo vajecne skorapky? nemohly ji uviznout v krku?

Nebo zadrzena vejce? KOupil jsem ji v cervenci a za celou dobu vejce nemela.

A jeste jedna otazka....Myslite, ze kdyz bych po pitve vejce vyndal, ze by z nich neco bylo?

moc dekuji za vase nazory

Předmět Autor Datum
Důvodů úhynu může být mnoho. Takto velcí jedinci T. ibera se zpravidla chovají ve venkovních výbězíc…
KHor 05.11.2008 08:56
KHor
Zelva byly chovana ve vybehu, jen ted ke konci byla dana do teraria z duvodu, ze se nemohla dat zimo…
Kohout 05.11.2008 17:45
Kohout
Hm, většina pitvaných želv má v háji játra nebo ledviny. Je to taková věrohodná diagnóza za litr. Zo…
KHor 06.11.2008 01:01
KHor
Tak co si myslite, ze ji mohlo byt? Jaka byla pricina umrti podle vas? Zelvu jsme mel od cervence ve…
Kohout 06.11.2008 10:27
Kohout
Ano podle toho co píšete by měla být želva zdravá jako rybička. Pouze ten podzimní přesun do terka j…
KHor 06.11.2008 10:54
KHor
Jak píše KHor, játra a ledviny jsou častým patolog. nálezem, a je otázka jak kvalitní veterinář pitv…
Hugo 06.11.2008 11:07
Hugo
může dojít ke zhuntování těchto orgánů i během několika týdnů. To je nesporný fakt, při závažných c…
KHor 06.11.2008 11:29
KHor
Tak to nechapu.
Kohout 06.11.2008 18:14
Kohout
Mohlo to byt starim?
Kohout 06.11.2008 18:18
Kohout
Možné je vše, ale uznejte sám, příliš pravděpodobné to není. To už bych spíš věřil těm játrům.
KHor 06.11.2008 18:27
KHor
Jo, jeste se vratim k tomu, jak jste psal, ze dostala zabrat tim, ze byla premistena do teraria. Nez…
Kohout 06.11.2008 18:32
Kohout
Jeste mi, poradte, prosim, jak mam teda koupit dospelou samici t.g.i?? Jak na ni poznam jeslti nema…
Kohout 06.11.2008 18:34
Kohout
Já se kvůli jinému názoru určitě zlobit nebudu. Jak koupit 100% zdravé zvíře? Tak to kdyby někdo tuš…
KHor 06.11.2008 20:28
KHor
Omlouvám se za otázku nesouvisející přímo se zadavatelovým problémem, přesto k tématu. Rád bych se z…
cites 06.11.2008 21:33
cites
Papíry je třeba vrátit do 14ti dnů od úhynu na ŽP. Jinak stále budete veden jako majitel a třeba za…
KHor 06.11.2008 21:54
KHor
Děkuji poslední
cites 08.11.2008 17:16
cites

Důvodů úhynu může být mnoho. Takto velcí jedinci T. ibera se zpravidla chovají ve venkovních výbězích, pokud takto chována byla a vy jste ji měl v terku, což usuzuji z krmení salátem(to je mimochodem zcela nevhodné krmení), je možný i úhyn z důvodu stresu a následného oslabení imunity.

1/Ani hlávkový salát, ani vaj. skořápky nebudou důvodem úhynu.
2/V červenci, tj. v době získání, bývají samice želv T. ibera, chované tak jak se chovat mají, již po snůškách. Není tedy nic divného, že žádná vejce neměla. Pokud byl její rozmnožovací cyklus narušen chovem v terku, stejně není příliš pravděpodobné vinit z úhynu "slavný" Legenot, zadržení snůšky. Rachitidou nedeformovaná samice se dokáže vajec zbavit i ve zcela nevhodných podmínkách.
3/Nemyslím, že by preparace vajec a pokus o inkubaci byl úspěšný. Pravděpodobnost, že se trefíte zrovna do období kdy by vejce měla být snesena je sakra malá a to ani nemluvím o tom, že za 24 hodin po úhynu se pravděpodobnost úspěchu rovná 0.

Zelva byly chovana ve vybehu, jen ted ke konci byla dana do teraria z duvodu, ze se nemohla dat zimovat, jelikoz mela na prednich nohach zraneni a cekal jsem az se zahoji. Chtel jsem ji dat zimovat k ostatnim zelvam az nekdy v prosinci.

Zelvu mi vet vypitval a rikal, ze mela v haji jatra. Ale ze o uz musela mit, kdyz jsem ji kupoval...Co s ni mohl predchozi majitel delat, ze ji takhle odrovnal?

Tak co si myslite, ze ji mohlo byt? Jaka byla pricina umrti podle vas?
Zelvu jsme mel od cervence ve vybehu krmil jen smetankou, jitrocelem, jetelem a ostatnimi pleveli. Ja jsem nic spatne neudelal. Vet mi rekl, ze byly v haji jatra. Cim se zelve znici jatra? To by me zajimalo.

Ano podle toho co píšete by měla být želva zdravá jako rybička. Pouze ten podzimní přesun do terka jí musel dát kapku zabrat. Já samozřejmě nemohu usuzovat proč želva uhynula, má skepse k výsledkům pitev vychází z notoricky se opakujících diagnoz.
Posuďte sám, dáte jako laik na pitvu uhynulou želvu a co. Nic. Jak vám to v chovu pomůže? Vůbec nijak. Dozvíte se pravidelně to samé, játra nebo ledviny v háji. Důvod, nebo alespoň pravděpodobnost proč k tomu došlo se nedozvíte.
Důvodů může být tolik, od otravy po cizopasníky, že nemá cenu nad tím spekulovat, zdůvodnění bych očekával od veta.

Jak píše KHor, játra a ledviny jsou častým patolog. nálezem, a je otázka jak kvalitní veterinář pitvu provedl. Je dost možné, že spousta "na pohled zdravých" želv s tímto problémem vesele žije stejně jako lidi s vysokým cholestelorem do prvního infarktu. Je fakt, že většinou se jedná o problém dlouhodobý, ale dle jednoho veterináře v extrémních případech může dojít ke zhuntování těchto orgánů i během několika týdnů. Vliv může mít např. dehydratace, stres, nebo nevhodná léčba např. ATB. nebo antiparazitiky:?:. Píšeš žes ji nezimoval kůli zranění, nemůže být i tam problém. Ale zůstává tu stále i možnost že úmrtí nesouviselo s játry.

může dojít ke zhuntování těchto orgánů i během několika týdnů.

To je nesporný fakt, při závažných chybách je to dřív než na nové boty. Stačí předávkovat obyč. D3 nebo Ačkem.
Na druhou stranu, játra jsou podivuhodný orgán, jeden z mála, který se docela dobře dá i při závažném poškození spontánně do kupy.

Jo, jeste se vratim k tomu, jak jste psal, ze dostala zabrat tim, ze byla premistena do teraria. Nezlobte se, ale ja si to nemyslim. Byla v terariu, kde pres den mela 25 stupnu nanejteplejsim miste a pres noc minimumblo 12 stupnu..vetsiniz 13, 14.

Pro takhle velke zvire to urcite nemohla byt pricina umrti.

A ta zraneni na nohach byla temer zahojena a hojila se dobre.

Já se kvůli jinému názoru určitě zlobit nebudu. Jak koupit 100% zdravé zvíře? Tak to kdyby někdo tušil to by bylo slávy. Pravda pokud máte určitý druh "v oku" dokážete do jisté míry riziko špatného nákupu eliminovat, ale nikdy nemáte 100% jistotu, určité riziko patří k věci. Jedno ale vím jistě, ta nejjednodušší cesta, tj. být přesvědčen že chyba nemůže být u vás, ale někde úplně jinde, není vždy ten nejideálnější přístup.

Omlouvám se za otázku nesouvisející přímo se zadavatelovým problémem, přesto k tématu. Rád bych se zeptal, jak to je s "cites papírama" v případě úmrtí želvy. Je potřeba je vracet na odbor životního prostředí nebo se prostě zahodí? Děkuji

Papíry je třeba vrátit do 14ti dnů od úhynu na ŽP. Jinak stále budete veden jako majitel a třeba za 5 nebo 10 let by se mohl někdo shánět po vaší želvě. Je jasné, že dodržení 14 denní lhůty k odhlášení je velice jednoduché. ;-) a je třeba termín dodržet, ať už želva uhynula kdykoliv.::)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru