Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zkušenosti s topením

Ahoj lidičky,

vím, že na netu je mnoho témat, ale chci se zeptat na vaše zkušenosti s vytápěním terária. Chci chovat agamy kočinčinské v teráriu o velikosti 3 x 3 x 3 metry, tak jaké doporučujete topení? Přemýšlel jsem že bych do terária umístil tak tři čtyři topné žárovky jako např. http://shop.miga.cz/product_info.php?path=126_482_7 34&product=51490 . Co byste do terária umístili vy? Díky za rady

Předmět Autor Datum
Tak především bych řešil vytápění celého prostoru + bazénu, zřejmě nějakýmy silnějšími topnými kabel…
krokodýl 05.11.2008 14:43
krokodýl
Jasně, to byla jen příkladná ukázka typového topení ... přemýšlím o třech takovýchto žárovkách http:…
katskin 05.11.2008 15:49
katskin
No nevím nevím, já osobně bych taky řešil topné kabely nebo desky - i pod ten bazének, samozřejmě ne…
Arutha 05.11.2008 15:57
Arutha
No je sice hezké to připojení na kotel v domu, ale přeci nebudu topit i v létě... Nevím co přesně by…
katskin 05.11.2008 16:06
katskin
To jo, pokud je tam filtrace, která "honí vodu" a rozvádí tak teplou do studené atd., ale to myslím,…
Arutha 05.11.2008 16:19
Arutha
Jo, topíme bohužel uhlím :-(. Já vlastně měl jedno terárium před několika lety, ale od té doby nic,…
katskin 05.11.2008 16:43
katskin
Tak nejvíc záleží na okolní teplotě, tj. jaký bude rozdíl v teráriu a mimo něj. Když nebude drastick…
Arutha 05.11.2008 17:27
Arutha
OK, taaakže ... zde je připravené míso pro terárium (berte na mě ohled, teprve je ve výstavbě) [P10…
katskin 05.11.2008 18:05
katskin
oprava, větrání bude dvoumetrová mřížka s výškou 8 cm, umístěná ve přední části úplně nahoře (nad sk…
katskin 05.11.2008 18:09
katskin
No, vypadá to slušně, možná by stačilo mírné elektrické vytápění pod částí substrátu (má to několik…
krokodýl 06.11.2008 08:52
krokodýl
Dík, takže to co jsem navrhoval by mělo stačit, tedy dvě žárovky a něco na dosvícení, nějaké topné k…
katskin 06.11.2008 09:35
katskin
PowerSunku bych nedoporučoval, je to už starší typ výbojky, lepší máš krokodýlem doporučovanou T-rex…
MadMike 06.11.2008 10:26
MadMike
Jo dík, už něco hledám, ale nějak se mi nedaří na netu najít dobrý obchod, zdá se mi, že ten T-rex p…
katskin 06.11.2008 10:37
katskin
Power sun nejsou moc kvalitní zdroje, Pro physignaty bych použil buď ty t-rex 160 W (mají buď spot n…
krokodýl 06.11.2008 11:05
krokodýl
Dík, tak T-Rex, doufám že za tu cenu alespoň něco vydrží :-). Dvě by tedy měli stačit jo? Nějaké zář…
katskin 06.11.2008 11:17
katskin
A nechceš si počkat na Megarayky? Přečti si poštu.
MadMike 06.11.2008 12:31
MadMike
na terashopu, viz můj odkaz výše, už je nabízí. Hmmm...koukám, že vozím dříví do lesa:-D
krokodýl 06.11.2008 12:44
krokodýl
:-D:-[
MadMike 06.11.2008 12:51
MadMike
Nevíte někdo jestly ta maga raynka 160W potřebuje předřadník nebo je vní zabudovaný? poslední
dabel 07.11.2008 12:21
dabel

Tak především bych řešil vytápění celého prostoru + bazénu, zřejmě nějakýmy silnějšími topnými kabely na dně (nebo i radiátorem napojeným na kotel - v baráku), pak bych řešil osvětlení tzn. dostatek bílých zářivek nebo několik HQI halogenů (ty zároveň přitopí), pak bych vytvořil 2-3 místa nad které bych zavěsil pořádné lampy s UV (buď 160 W T-rex nebo 300 W Osram ultra vitalux). Ty žárovky z odkazu jsou do takového prostoru nic moc, spíš nic než moc.;-)

Jasně, to byla jen příkladná ukázka typového topení ... přemýšlím o třech takovýchto žárovkách http://www.spokojenypes.cz/zarivky-zarovky-terarijn i/lampa-power-sun-uv+id-5-187-PUV10E.html, doplnit ještě o několik zářivek na dosvícení. Bazén bude mít své akvarijní topení (uschované aby se ještěrky nepopálily). Topné kabely se prý moc nedoporučují, tak nevím. K těm žárovkám bych doplnil nějaké ty silnější, například dvě http://www.spokojenypes.cz/topeni-terarijni/topeni- do-objimky-250w+id-5-107-PT2048.html a možná ještě něco, co by řídil termostat. Co myslíte? Bude to stačit?

No nevím nevím,
já osobně bych taky řešil topné kabely nebo desky - i pod ten bazének, samozřejmě ne do něj. Kdybyste měl použít akvarijní topení, počítejte co litr, to jede watt, aby to dokázalo udělat rozdíl maximálně 5 stupňů oproti okolí - tedy okolí 20, topení patřičné wattáže dokáže až 25. jinak proč kabely nebo topné desky či panely - je rozdíl, jestli teplo sálá plošně nebo z jedné žárovky. Ikdyž já bych u takhle velké nádrže spíš řešil extra vytápění normálně topením, jak už psal krokodýl výše.
No každopádně pak dejte vědět, jsem přesvědčen, že bude mít ČEZ radost:-D

To jo, pokud je tam filtrace, která "honí vodu" a rozvádí tak teplou do studené atd., ale to myslím, že máte vyřešené. S tím topením - záleží jak topíte - dá se poredukovat kohoutama na tělesech a topit jenom tím jedním. Samozřejmě jestli topíte třeba tuhýma palivama, tak to mě by se v létě taky zatápět nechtělo;-) Je to jen jedna z možností. K těm žárovkám - doporučuju podívat se kolik watů má žárovka, se kterou vyhříváte nějaké menší terko u kterého spočtete objem a pak spočítejte objem plánovaného terárka a dojdete +- k watáži, jakou byste u žárovek potřeboval. Já neříkám, že to nejde, ale v takhle velkým teráriu jsou levnější způsoby jak topit...

Jo, topíme bohužel uhlím :-(. Já vlastně měl jedno terárium před několika lety, ale od té doby nic, až teď se s přestavbou pokojů k tomu chci vrátit. Terárium mám udělané pod schody, na výšku tři metry, šířka a hloubka tři metry s úkosem, ale díky schodům je to krapítek menší, plus deset centimetrů stěny a vodopádek, zemina apod., ono se to nasčítá a vevnitř už není tolik místa :-(. Jelikož už je na čase shánět nějakou techniku (filtr na vodu už mám, i čerpadlo na vodopád - dohromady max 60 W). Co se týče těch žárovek co jsem uváděl, měly by být dost silné (160 W jedna), plus nějaké ty topné kabely a tak dvě ty topítka, tak nevím jak to vidíte vy? V teráriu budou i živé rostliny. Popřípadě kdo ví, může nahodit nějaký typ (nejlépe i s adresou), budu jedině rád.

Tak nejvíc záleží na okolní teplotě, tj. jaký bude rozdíl v teráriu a mimo něj. Když nebude drastický, tak to utáhne i menší wattáž, to je logický... když mi pošlete na mail nákres jak to vypadá, kde je větrání atd. nebo to hodíte sem, můžu zkusit něco spočítat a vymyslet. Když to bude tady, tak to určitě zkusí víc lidí;-)

OK, taaakže ... zde je připravené míso pro terárium (berte na mě ohled, teprve je ve výstavbě)

[P1012855a.jpg]
kliknutím zvětšíte

a zde je nákres tera.jpg

tak pokud se v tom vyznáte :-)

nějaké povídání: stěny (strop plus vše z osb desek) budou obaleny 10 cm polystyrénem (připevnění pomocí 10cm šroubů), který bude následně potažen betonovou směsí. Dno je 5cm voděodolná betonová směs, která se používá na bazény, a zděné stěny budou vyvarovány pomocí pletiva a následně ohozeny (i s bazénkem, který se vytvaruje). Do výšky tří metrů povede hadice na vodopád v levé části. Přední části budou ze skla (čtyř tabulí 10mm a jedna bude posuvná). V terárku je už i odpad na bazének a voda pro napouštění. V pravé části je vchod nahoru do ložnice. Větrání bude dvoumetrová výška nahoře v přední levé části (před úkosem) a druhé větrání bude naproti oknu dole (asi dva otvory) vznikne tak řekl bych slušný tah vzduchu, který by měl postačit. Objem by měl být asi 13 - 15 tisíc litrů.

No, vypadá to slušně, možná by stačilo mírné elektrické vytápění pod částí substrátu (má to několik výhod - prohřátý substrát pěkně vypařuje = vyšší vzd. vlhkost, prohřeje celý prostor o nějaký ten stupeň navíc a agamy do teplého substrátu dobře vykladou), nějaké 2 halogeny na osvit a dvě 160 W lampy T-Rex. Topení vody je řešeno, takže myslím, že by to mohlo fungovat.

PowerSunku bych nedoporučoval, je to už starší typ výbojky, lepší máš krokodýlem doporučovanou T-rex, je to víceméně to stejný, jenom ta Trex je ověřená kvalita a výdej UV je nejen vyšší, ale taky dlouhodobější než u powersun. Powersunka byla myslím u nás taková první "vlašťofka" mezi směsovejma výbojkama. :))

Power sun nejsou moc kvalitní zdroje, Pro physignaty bych použil buď ty t-rex 160 W (mají buď spot nebo flood, první je koncentrovanější bodovka, druhá má menší dosah, ale působí víc do široka) nebo i osram ultravitalux 300 W, taje sice 2x levnější, ale ta spotřeba a navíc nemá tak kvalitní spektrum a i se rychleji vysvítí.
Osramky prodává třeba www.acheta.cz. Na jejich stránkách lze objednat i velmi kvalitní světla - bright sun. T-rexky nebo další velmi kvalitní zdroje MegaRay lze koupit také třeba na terašopu. Chce to pohledat, mají různé ceny, já je doma nepoužívám (mám jen hady), takže nemám přehled, kde jsou nejlevnější. Určitě poradí MadMike.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru