Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přesné měření UVB záření na Terabazaru 13.12.2008

Ještě dodávám "pokec" o veličinách:

UVB záření
- je to ultrafialové záření o vlnové délce 280-315(320)nm. Je to právě ten druh ultrafialového záření potřebný pro syntézu vit. D3 v organismu.
Naše měření probíhalo za použití přístroje Solarmeter 6.2 UVB. Přístroj měří UVB záření v µW/cm2 (mikrovat na cm čtvereční).

UV-index
je mezinárodní bezrozměrná veličina, která charakterizuje úroveň dopadajícího ultrafialového záření ze slunce v jeho biologicky aktivních hodnotách.
Pro naše měření byl použit přístroj Solarmeter 6.5 UVI, jehož senzor má vrcholnou odezvu při vlnové délce 297nm, což je právě vlnová délka, při které probíhá v organismu syntéza vitamínu D3.
UV-index se v našich zeměpisných šířkách pohybuje 1-9. Nejsilnější UV index je v našich klimatických podmínkách v létě v poledne (až 10).
V tropickém pásu dosahuje UV index nejvyšších hodnot kolem 20-25.
Ve stručnosti - vyšší naměřené hodnoty (než 25) již poukazují na to, že zdroj vyzařuje v dané vzdálenosti hodnoty, které již pravé slunce nemá.

Po našem měření 13.12.2008 jsme provedli orientační měření venku, při plně zatažené obloze v 13:45 hodin.
UVB - 12µW/cm2
UVI – 0,3

-------------------------------------------------- -----------------------------

Pokud by byl zájem můžu ještě přihodit recenzi, kterou napsal Honza Tomášek coby mnohem zkušenější chovatel/praktik v používání UV zdrojů ( a hlavně člověk, díky kterému měření vůbec proběhlo).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny