Předmět Autor Datum
tohle už tu bylo a když se podivaš do pochlubtese hroznýši a krajty a najdeš si fotku molurusky a pi…
snake323 14.11.2008 12:47
snake323
Jak se to vezme, poddruh pimbura byl synonymizován s nominátním poddruhem, s odůvodněním, že pouhá i…
anakonda 14.11.2008 12:50
anakonda
Tak především jde o původ krajt, protože někdo ani "pimbury" neuznává a řadí je do poddruhu P. m. mo…
krokodýl 14.11.2008 12:59
krokodýl
Čisté P.m.m. choval (možná ještě chová) Roman Zajíček z Brna, jeho chovní dospělci pocházeli přímo z…
krokodýl 14.11.2008 13:04
krokodýl
Myslím, že většina pimbur v ČR pochází z chovu Zoo Praha, moje zvířata nejsou výjimkou. Přiznám se,…
carlos 14.11.2008 14:21
carlos
Krokodyl-mas nejaky kontakt na R.Zajicka?
Lachesis 14.11.2008 14:42
Lachesis
No, asi bych ho našel, mobil nevím jestli je ještě platný, ale zkus ho najít pod AOPK Brno, určitě t… poslední
krokodýl 14.11.2008 15:07
krokodýl
Tak jeste ja sem pisnu:) Poznat tyto 2 poddruhy je velmi tezky. Nekdo poddruh pimbura vubec neuznava…
Lachesis 14.11.2008 14:37
Lachesis

Jak se to vezme, poddruh pimbura byl synonymizován s nominátním poddruhem, s odůvodněním, že pouhá izolace Ceylonu nestačí na status samostatného poddruhu. Mezi teraristickou veřejností je, ale tento poddruh stále uznáván. Nejvíce se liší menší velikostí a mnohem výraznějším odstínem zbarvení pruhu nad očima (u pimbur až do fialova, kdežto u molurusek je to spíše taková narůžovělá barva). Otázkou je zda tento rozdíl je patrný u všech zvířat v přírodě či je pouze geneticky kódován u zvířat v chovech, které pravděpodobně budou pocházet z malého počtu jedinců, už kvůli jejich statusu chráněného zvířete.

Tak především jde o původ krajt, protože někdo ani "pimbury" neuznává a řadí je do poddruhu P. m. molurus, ty pravé "pimbury" pocházejí ze Srí Lanky, jsou oproti nominátnímu poddruhu trochu menší, většinou okolo 3 m (zatímco P.m.m. okolo 3,5-4,5 m) a bývají jakoby pestřejší v kresbě, ale to může být individuální. Měly by si i v dospělosti udržovat sytě růžový nádech, především na přední části tlamy, ale to mají i některé P.m.m. Situace je o to zamotanější, že v našich chovech existují kříženci nejen P.m.m. a P.m.pimbura, ale i s P.m.bivittatus.

Čisté P.m.m. choval (možná ještě chová) Roman Zajíček z Brna, jeho chovní dospělci pocházeli přímo z Nepálu, samec F1 po těchto rodičích je k vidění v zoo Plzeň (je to ten nejmenší jedinec), Roman měl a množil i P.m."pimbura", které tuším byli po dospělcích z pražské zoo, tam by tedy měli mít opravdu pimbury, ale osobně jejich původ neznám, takže jde ode mě jen o spekulaci.

Myslím, že většina pimbur v ČR pochází z chovu Zoo Praha, moje zvířata nejsou výjimkou. Přiznám se, že u cizích zvířat bych zřejmě nebyl schopen pouhým okem rozlišit zda jde o nominátní poddruh nebo pimburu. Vycházím tedy pouze z rozlišení, které byl uvedeno výše: pimbura-Cejlon, molurus zbytek areálu.;-)

Tak jeste ja sem pisnu:) Poznat tyto 2 poddruhy je velmi tezky. Nekdo poddruh pimbura vubec neuznava a radi ji k P.m.m s oblasti vyskytu Sri Lanka.
Temer vse uz tu bylo receno od krokodyla nebo anakondy. Hlavni rozdil je ve velikosti u dospelych jedincu. Pimbury mivaji od 2,5 -3,5m. Molurusky mivaji 3,5-4,5m vzacneji i k 5m. Pimbury mivaji vetsinou kontrastnejsi a tmavsi zbarveni oproti moluruskam, ktere byvaji svetlejsi, nekdy maji i trochu kremovou barvu. Ale i zbarveni se mirne lisi podle mista vyskytu (zvlast u Molurusky, ktera ma velkej areal vyskytu), takze neni moc presne. Na hlave maji jako tmavky nad ocima takovou sipku, ktera smeruje k nosu. Molurusky ji maji bud oranzovou, kremovou, lehce ruzovou. Pimbury ji maji vetsinou syte ruzovou nebo ruzovo oranzovou. Nektery pimbury maji ruzovou i celou hlavu.
Kdyz da pred tebe nekdo mlade pimbury a molurusky, tak nemas temer zadnou sanci je od sebe poznat.
Moje moluruska je F1 a pimbura bud F1 nebo F2, ted nak nevim. U molurusky bohuzel oblast odkud je nevim, ale pokusim se zjistit.
Molurusky
hlava me Molurusky
[http://i71.photobucket.com/albums/i129/Lachesis_CZ/ milacci/IMG_2605.jpg]
a celkove
[http://i71.photobucket.com/albums/i129/Lachesis_CZ/ milacci/IMG_2374.jpg]
a jedna fotka B.Denisona
[indian_007.jpg]
Pimbury
Napred moje (hroznaka si nevsimejte:-) )
[http://i71.photobucket.com/albums/i129/Lachesis_CZ/ milacci/IMG_2254.jpg]
[http://i71.photobucket.com/albums/i129/Lachesis_CZ/ milacci/IMG_2732.jpg]
A z netu
[http://gallery.pethobbyist.com/data/7474Female_Ceyl onese.jpg]
[http://gallery.pethobbyist.com/data/7474female_Sri. jpg]

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru