Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno velká NEKRÓZA u pogony,prosím poraďte.

Zdravím,
jsem te%d na intru,tedy mimo domov a nemám moc představu co se doma s agamamy děje.Většinu zvířat už jsem evakuovala,nebo prodala,darovala,pár chudáků mělo tu smůlu,že než jsem je stihla vyřešit,péči rodiny nerozchodili. Teď jsem přijela domů a (nevšimla jsem si toho hned,až když jsem je teď navečer krmila (byla chyba pořádně je neprohlédnout hned,ale měla jsem toho dost na práci a tak... :.()a ona tahala nožičky za sebou)zjistila jsem,že má jedna agama do poloviny chodidel(pravé o něco víc)a asi na šestině ocasu odúmrť.Musela to mít asi pěkně dlouho,když se to takhle rozšířilo.Co teď s tím,když je to tak velké?Nejbližší veterinář je deset kilometrů a to ještě takový ten přes hospodářská zvířata,asi s tím nic moc nevymyslí,nejbližší veterinární klinika je odtud asi třicet kilometrů.Poraďte prosím,jsem dost vyděšená.Díky moc.

Předmět Autor Datum
Chtělo by to fotku. Dále popsat chovné podmínky, teplotu, jaký vitamíny a minerály, jak často atd..
pavluch 29.11.2008 18:07
pavluch
Já jsem si jistá tím,že je to nekróza,teď spíš jak na ni.Je to opravdu velké,nicméně když se to neam…
vacicanda 29.11.2008 18:31
vacicanda
Tak ocas by jistě nebyl problém "odříznout" i na koleni, s nohou je to horší, ale pokud není zaschlý…
krokodýl 29.11.2008 18:46
krokodýl
Dvě třetiny postižené nohy už zaschlé jsou.Pokouším se dostat semhle fotku,ale pořád nějaké komplika…
vacicanda 29.11.2008 19:05
vacicanda
[Sara][http://img3.rajce.idnes.cz/d6/1/1392/1392749_de502f dcfa8a5e3e4a785936d9499921/images/nEROZA_…
vacicanda 29.11.2008 19:13
vacicanda
No tak to je nejlepší co se mi podařilo na fotit,není tam vidět vůbec nic.:-( Jdu volat vetovi,díky…
vacicanda 29.11.2008 19:14
vacicanda
Tak jsme se vrátili od veta.Vyfasovali jsme betadin.Prý to bude ok.:puff: Díky za radu,krokodýle. :-… poslední
vacicanda 29.11.2008 20:48
vacicanda

Já jsem si jistá tím,že je to nekróza,teď spíš jak na ni.Je to opravdu velké,nicméně když se to neamputuje,bude se zánět jenom šířit,že?Takže amputace.Má ještě amputace smysl a je pro agamku vůbec reálná,když je to tak velké?Má cenu jezdit s tím k "neplazímu" vetovi,nebo raději doma na koleni(tohle jsem nemyslela moc vážně...)?Atp.
Jinak mají poměrně malé terárko - 50x40x35/d/š/v/,nicméně kupovala jsem je jako maličké ještěrulky každou potřech stovkách a v té době se v něm úplně ztrácely.Do konce roku bych je chtěla přestěhovat do něčeho o krapet většího.Mají 40wattovou žárovku a k tomu UVB žárovku ,v pokoji je teď dvacet tři stupňů.Pod žárovkou se vyhřejí solidně,většinou jsou tam vyvalené celý den.Vytamíny dostávají od reptivitu,rodiče bohužel odmítli nějak víc se cvrky manipulovat,takže vitamíny dostávají jen o víkendu,vždycky jim je v tom vyválím.Eventuelně když pak cca jednou týdně( ve středu,to docházívali cvrčci,teď nám jich přišla tisícovka od achety,tak to nehrozí,ale už u té středy zůstalo) dostávají nastrouhanou zeleninu,trochu ji tím reptivitem popráší.Až teď na ten karamból jsou v pohodě,čilé,baští svrkany z ruky,úžasně rostou....
Jinak opravdu nevím,co se tu děje,když nejsme doma.Už jsme je dávno měla mít u sebe ve školních terárkách,minulou sobotu už jsme byly všechny na cestě,ale nevyhrabaly jsme se z těch našich kotárů skrz sněhovou kalamitu.Takže se přesun přesun až po Vánočních prázdninách.Libovala jsem si,jak se mají hezky k světu a teď tohle. :-( Jdu to anfotit,to asi bude nejlepší...

Tak ocas by jistě nebyl problém "odříznout" i na koleni, s nohou je to horší, ale pokud není zaschlý (odumřelý), tak bych se pokusil jen agamě pomocí gázy namočené v roztoku betadinu odstranit nekrotizovanou kůži a tkáň, přesunul bych ji na noviny a 2x-4x denně ji ta místa máčel v roztoku betadinu nebo vývaru heřmánku, pořípadně bych to střídal. Navíc by byla vhodné pokapávat ránu ATB kapkami, my běžně používáme Gentamycin + Floxal. Někdo ještě ránu maže hojivou mastí (např. Floxal nebo Framykoin), ale já raději nechávám rány "dýchat". Konzultace s MVDr. není samozřejmě od věci, ba naopak.

Dvě třetiny postižené nohy už zaschlé jsou.Pokouším se dostat semhle fotku,ale pořád nějaké komplikace.Navíc jsem udělala s první panické chvíli hloupost že jsme jí to namočila do vlažné vody a není teď zřetelné,kde to končí.Asi pojedem k tomu našemu místnímu veterináři,není sice přes plazy,ale už mockrát mě příjemně překvapil a je to zkušený starý pan doktor,určitě mi neporadí špatně.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru