Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem viacnasobne parenie jednej samice viacerymi samcami

Dobrý deň.

Prosím Vás ako je to s viacnásobným oplodnením E. guttaty u jednej samice.
Ak pripustím samicu A k samcovi B a potom pripustím tú istú samicu A k ďalšiemu samcovi C, tak v akom pomer budú mladé od samca B a samca C.
Respektíve ako sa dá ovplyvniť pomer potomstva B a C, napríklad opakovaním na párením samca C sa vyrovná približne počet mladých s B? V akom časovom rozpätí ich treba napariť? Dakujem.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nemam s tym prakticke skusenosti ale skusim tu rozviset svoju uvahu: Obavam sa ze je to vsetko vec…
Bic0 10.12.2008 11:02
Bic0
Řekl bych, že u velkého počtu druhů (možná i u všech) dochází k oplození až později (ne přímo po pář…
krokodýl 10.12.2008 16:55
krokodýl
Asi to vyskusam:-) Buduci rok budem pripustat samice amelano a snow a mam k nim samcov amelano, snow… poslední
ELFKA 11.12.2008 10:45
ELFKA

Nemam s tym prakticke skusenosti ale skusim tu rozviset svoju uvahu:

Obavam sa ze je to vsetko vec nahody. Ak budes parit so samcom A 2x a so samcom B 1x je pravdepodobnost ze bude viac mladat od A. Pokial je ale samec B "schopnejsi" (rychlejsie spermie) tak sa siuacia moze uplne obratit a budes mat viac B maldat.

Řekl bych, že u velkého počtu druhů (možná i u všech) dochází k oplození až později (ne přímo po páření jako u savců) a samice si "uschovává" spermie do foroty. 100% to funguje u hroznýšů a zřejmě i krajt, pak vím, že to funguje třeba u zmijí obecných (V. berus) a předpokládám i u dalších zmijí a chřestýšů. Tudíž lze předpokládat a u několika druhů je i dokázáno, že samice má mezi mláďaty potomky dvou i více samců. Na kolik to funguje u užovek netuším, ale zrovna u guttat není nic jednoduššího než to vyzkoušet a připustit na amelanickou samici amelanického a normálního samce, to vše v několika skupinách při různé četnosti připouštění samců, několik let to kombinovat a zkoušet a jistě získáte docela zajímavé a vypovídající statistiky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru