Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
CHILDREN DOPHILUS, obsahuje laktobacily, bifidobacterie. Ale těch probiotik je celá řada. Jinak reak…
cc 30.11.2008 11:41
cc
No jistě, neboj, opravdu dobře vím, co to jsou probiotika - ale a to je zcela zásadní, myslíte si, ž…
VH 30.11.2008 11:46
VH
úplně jiný složení? Je lepší získat nějaké informace než střílet od boku.
cc 30.11.2008 11:49
cc
OK, střílím od boku, mají dlouhá střeva jako my a střeva jim čistí vláknina... Nevím co na to říci.…
VH 30.11.2008 11:51
VH
Vysvětlím: Před několika týdny jsem měl problém u několika mláďat hadů s nedokonalým trávením myšat.…
Vladěk 30.11.2008 11:56
Vladěk
To co popisuješ je veskze velmi zajímavé a jednoznačně máš pravdu v tom, jak ta probiotika fungují.…
VH 30.11.2008 12:18
VH
V žádném případě bych probiotika nepoužíval nějak preventivně ::). To určitě né!
Vladěk 30.11.2008 12:30
Vladěk
Jak to máš s dávkováním? Dá se to předávkovat? Tak pokud bych měl věřit výrobci, tak se jimi předáv…
MadMike 30.11.2008 12:48
MadMike
Ono to logické je a dost se to liší. A nedalo mi to a probral jsem to s zenou, ktera je mikrobiolog…
VH 30.11.2008 13:27
VH
Aha ::), ...no a já jsem při použití těchto kultur dopomáhal organismu a samotným střevům ještě tím,…
Vladěk 30.11.2008 13:43
Vladěk
A navíc snižuje pH... :) Jojo, je to hodně komplexní. VH poslední
VH 30.11.2008 13:58
VH

CHILDREN DOPHILUS, obsahuje laktobacily, bifidobacterie. Ale těch probiotik je celá řada. Jinak reakce VH je vskutku zajímavá, zvlášť pokud zvíře zvrací. Probiotika se používají k obnovení střevní mikroflory např. po léčbě ATB apod

No jistě, neboj, opravdu dobře vím, co to jsou probiotika - ale a to je zcela zásadní, myslíte si, že bateriální kultury, které mamé my, jako lidi, jsou to rpavé pro hady, kteří mají úplně jiné bakteriální složení mikroflóry? Jo, věřím, že to pomůže, ale ... VH

Vysvětlím:
Před několika týdny jsem měl problém u několika mláďat hadů s nedokonalým trávením myšat. Hádci měli sice zájem o potravu, ale vždy po pozření holat jsem našel první trus hada už cca za 30 hodin, a v trus byl nepřirozeně růžově zbarven, smrděl a obsahoval nestrávené nožičky a ocásek. A protože hádci měli opravdu zájem o každé nabídnuté hole, zdálo se mi po poradě s místním veterinářem nepřimněřené hledat hned řešení v bakteriologickém vyšetření trusu s případným možným nasazením antibiotik.
Proto jsem chtěl nasadit Sangrim A, který zvyšuje chuť ke žrádlu, dobře ovlivnuje metabolismus a nedostatkové aminokyseliny. Bohužel jsem ho v lekárně nedostal.
A tak jsem po poradě s veterinářem, na jeho doporučení použil s velkou nedůvěrou probiotika Lacium junior která obsahují živé kultury bakterií Lactobacilus rhamnosus, Bifidobacterium longum, Lactobacilus plantarum a inulin, který podporuje růst těchto bakterií na střevní stěně. Tento přípravek je původně určen pro lidi, a hlavně proto jsem mu nevěřil. Myslel jsem že by probiotika měla obsahovat vzhledem k rozdílné běžné střevní mikrofloře hadů a lidí, minimálně odlišné kultury bakterií (ikdyž začátkem 90-tých let kolega P.Plískal popisuje úspěšné použití u hadů Mikrobion supermix, který obsahuje Bacillus subtilis, Streptococcus faecium a Streptococcus faecalis, který je původně určen zase pro mláďata hospodářských zvířat).
Každopádně jsem použil tato probiotika, a jsem mile překvapen účinností. Trus vypadá, že je v současnosti (po týdením podávání těchto probiotik!!!)absolutně perfektní!
A proto mi zajímají názory, a hlavně zkušenosti s probiotiky ostatních chovatelů.
PS: Od několika veterinářů jsem se nyní dozvěděl, že složení střevní mikroflory (dle druhu zvířete, či člověka) není rozhodující. Jako probiotika se prý označují jen bakterie, u kterých nebyla prokázána patogenita :-/, a úkolem těchto přípravků probiotik je ,,prý" zabránit pomnožování baktrií patogeně působících :-/.

To co popisuješ je veskze velmi zajímavé a jednoznačně máš pravdu v tom, jak ta probiotika fungují. To, že to jelo u legoušů chápu, mají přeci jen vcelku dlouhá střeva, příjímají hlavně rotslinnou stravu atd. atd. U těch hadic mi to příjde hodně divné, leč opravdu nevím, jak je to se složením mikroflory strev u hadu a myslím si, že by měla být, z logiky věci, jiná. Pvůvodní dotaz byl jen na to, co si myslíme o podávání probiotik - tedy i preventivnímu a to je IMHO blbost. Co se tyce blijících hadů, tak je to jiná a věřím, že tam člověk zkusí raději všechno. Já probiotika nikdy nezkusil, znám jen lidksá a tam výsledky skvělé. To je tak na vysvětlenou.

Pořád si stejně myslím, že mají složení mikroflóry jiné. Je možné, že naše probiotické kultury dokáží suplovat některý z druhů u hadic atd., ale nevím. Myslím, že tohle by nám mohla osvětlit JaBula, ale ta teď někde udí úhoře :)

Drzim palce s hadaty :)
VH

Jak to máš s dávkováním? Dá se to předávkovat?

Tak pokud bych měl věřit výrobci, tak se jimi předávkovat nedá (já říkám všechno jde, když se chce). Cituji "These probiotics are not toxic at any level. The excess bacterium is simply excreted." Musím se přiznat, že nemám gramovou váhu, takže odměřuji čajovou lžičkou. Dával jsem hutně na špici čajové lžičky obden po dobu jednoho týdne.

Doporučené dávkování od výrobce je 1/8 čajové lžičky na 5 liber zvířete (2,27kg) pro zesláblá zvířata pod dlouhodobou léčbou ATB. Je to několikrát týdně (přesněji se to neuvádí).

Ale určitě souhlasím s VH - leguáni mají podstatně jiný zažívací systém a mikroflóru než masožravci, tím jsem si 100pro jist.
Na přípravku, který používám je jasně napsáno, že není pro lidskou konzumaci, takže bych souhlasil i s tím, že lidé mají mikroflólu složenou trochu jinak než plazi masožraví a býložraví. Ostatně se mi to taky zdá logické.

Ono to logické je a dost se to liší. A nedalo mi to a probral jsem to s zenou, ktera je mikrobiolog a je to jeste malinko jinak. Jako probioticke kultury se pouziva leccos a vzdy maji jeden pozitivni dopad - nehlede na druh ci kulturu - meni a upravuji pH! Takže tím pomohou. POkud jde o kolonizaci trávicího traktu, tak je to tak, jak jsem řekl já - nemají tam šanci! Sranda je, že třeba v jogurtech bývají probiotické kultury (Lactobacily), ale často sjou to jiné druhy, než máme my jako lidi a fungovaly by třeba pro krávy :) Chápu tedy dopad na hadice i lega - prostě upravily svojí aktivitou pH a tím připravily podmínky pro rekolonizaci druhy, které tam patří. Mise splněna. Aber, nepomohou tak, jak se od nich očekává - tedy že kolonizují ten trávicí trakt. Takže asi tak. VH

Aha ::),
...no a já jsem při použití těchto kultur dopomáhal organismu a samotným střevům ještě tím, že jsem podával zároveň masivní dávky per-os vitamínů B-komplex + C v odvaru heřmánku. Takže nevím nakolik ještě dopomohly tyto vitamíny, ale myslím si že třeba céčko jako antioxidant hraje hodně významnou roli.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru