Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Žížala jako potrava?

Toto vlákno jsem založil proto, že mi domácí chov cvrčků a švábů nevyšel.
Tak hledám jiné alternativy. Chov žížal se zdá nenáročný. Jestli seženu kalifornské žížaly, tak bych to asi zkusil. Máte někdo zkušenosti s chovem žížal, nebo třeba i s úplně jiným živočichem (kromě švábů a cvrčků) pro krmení ještěrek?

Mám nějaké informace o chovu Kalifornkých žíal.
Tak si můžete přečíst článek:

Eisenia Andrei - kalifornský červený hybrid s vysokou produktivitou a plodností. Pohlavně dozrává ve 3 měsících a dva hermafroditní jedinci ročně v průměru produkují 1500 mladých červů a to po dobu 16 let. Při dobrých podmínkách je možno chov dvojnásobně reprodukovat za 3 měsíce. Dospělý červ spotřebuje denně tolik krmiva co sám váží a z něhož vyrobí 60% biohumusu a 40% využije pro vlastní metabolismus. Velkovýrobci biohumusu produkují v zahraničí (např. na Ukrajině) až 15000t ročně za pomoci 5 miliard žížal.
Je nutno zabezpečit optimální teplotu prostředí 19-22°C. Při teplotě pod 7°C a nad 33°C jsou již žížaly netečné a při teplotě pod 0°C a nad 42°C nastává jejich úhyn. Optimální vlhkost substrátu je 78-82%. Vlhkost nižší než 60% a vyšší než 90% působí úhyn žížal. Žížaly požadují neutrální pH, pH nižší než 6 a vyšší než 8 žížaly zabíjí. Žížaly se pohybují ve vrstvách krmiva s dostatkem vzdušného kyslíku. Nemají rády světlo.
Žížaly mají rády většinu organických odpadů, které vyhazujeme – zbytky ovoce, zeleniny, skořápky od vajíček, čajové sáčky, kávové filtry a kávovou sedlinu, těsto, chlebové kůrky, vlasy; částečně zkompostované listí a trávu. Nevhodné je dávat žížalám mléčné výrobky, zbytky masa a tuky. Velké kusy je vhodné nakrájet na menší, aby byly lépe přístupné. Bioodpady dávejte žížalám na podestýlku a jemně je zakryjte. Žížaly krmte jednou až dvakrát týdně, důležité je žížaly nepřekrmovat! 0,5 kg žížal zkonzumuje zhruba 0,25 kg bioodpadů denně.
Žížaly je možné využít k přímému krmení (ryby, drůbež,...).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny