Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem želva zelenavá a UVB

Ahojky, poradíte mi prosím, jakou nejlépe kompaktní zářivku - UVA + UVB + teplo lze reálné sehnat? Potřebuji něco s klasickým závitem E27 a aby to příliš nehřálo. Mám nízké terárko a Repti clamp lamp (http://www.akva-exo.cz/detail/teraristika/osvetleni /kryty-stinitka/2432/ ), takže zdroj je docela nízko, asi 20 cm nad krynýřky. Zatím jsem našla buď se silnou watáží a nerada bych želvy upekla a nebo s předřadníkem, který prý může být hlučný a želvám vadit. Díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Určitě pořízením UV lampy rovný krunýř nezajistíš.Ta ti může zvýšit aktivitu a činorodost zvířat,ale…
zuzi 05.12.2008 13:02
zuzi
Docela mě překvapuje, že by měly želvy mít vlhký kout (jak už píšu výše, moje želvy jsou v suchu). U…
Tana 05.12.2008 17:29
Tana
Ahoj je to zhruba měsíc co jsem ještě Combinal AD3 sehnala v pohodě.
orminka 06.12.2008 12:25
orminka
Jo,ale doprodávají se skladové zásoby. Možná ještě nějaká várka je,ale co já vím,tak většina nemá de…
zuzi 06.12.2008 17:21
zuzi
zuzi:tak jsem se běžela podívat na datum expirace a měla jsi pravdu 11/08 ::) a to mám doma 2 krabič…
orminka 07.12.2008 09:33
orminka
No to já nevím,možná jestli tu je někdo s veterinárníma zkušenostma,tak může říct,jak moc je to nebe…
zuzi 07.12.2008 12:06
zuzi
Tak veterinární zkušenosti nemám, ale datum spotřeby tam jistě nebude jen tak pro srandu a zrovna u…
MadMike 07.12.2008 12:25
MadMike
No a velmi snadné je zajít za téměř jakýmkoliv veterinářem. Já jsem Combinal AD3 nesehnal v jediné l… poslední
Arutha 07.12.2008 16:45
Arutha

Určitě pořízením UV lampy rovný krunýř nezajistíš.Ta ti může zvýšit aktivitu a činorodost zvířat,ale určitě více ne.
Rozhodně by to chtělo napsat jak píše Krokodýl - hlavně čím krmíš, jakou mají vlhkost (jestli mají k dispozici vlhký kout na zahrabání), něco mi říká,že problém bude spíše tady. A k těm teplotám - 40°vůbec není moc!Řekla bych,že je to akorát a pokud budou mít želvíci dostatek vzdušné vlhkosti,tak rozhodně žádné problémy se svlékáním kůže mít nebudeš ;-)
A ještě k těm kapkám - CombinalAD3 se přestal už vyrábět, teď je to Kombisol AD3 nebo může být taky Hydrovit AD3, oba jsou to veterinární přípravky a asi budeš muset oběhnout pár lékáren,než narazíš na nějakou kde ti ho objednají. Nicméně už je nejvyšší čas kápnout :!: Ty vitamíny cos psala,že máš jsou k ničemu,těmi to nenahradíš. :.( Bohužel, jsou mnohem více dostupnější.

Docela mě překvapuje, že by měly želvy mít vlhký kout (jak už píšu výše, moje želvy jsou v suchu). UVjsem chtěla pro lepší metabolismus vápníku, to snad není úplná blbost:). Teplotu jsem dlouho neměřila, musím to zkusit, ale 40°se mi zdá strašně moc. Ale beru to asi spíše podle sebe, což JE blbost:). Musím to přeměřit.
Díky

Tak veterinární zkušenosti nemám, ale datum spotřeby tam jistě nebude jen tak pro srandu a zrovna u takovýchto přípravků bych nic neřešil (je tam ale vždy rezerva, takže pokud to došlo v listopadu, nemyslím si, že by to teď mohlo ještě ublížit). Pokud je to prošlé, tak je to dobré pouze na vylití do záchodu. ;-) - toť můj osobní názor.
Hydrovit a Kombisol se dají pohodlně koupit na www.lekarna.cz, ale pak je to i s poštovným.

No a velmi snadné je zajít za téměř jakýmkoliv veterinářem. Já jsem Combinal AD3 nesehnal v jediné lékárně (a oběhal jsem jich dost), zato u veterinářů nebyl problém. Když neměli skladem, do dvou dnů dorazil.

Jinak UVB vzhledem k metabolismu vápníku rozhodně není blbost, ale křivý krunýř to nesrovná. Pro správný růst krunýře je mnohem důležitější vlhký kout, kam se můžou želvy zahrabat. Při suchém chovu dochází právě k poruchám růstu krunýře. Další složkou je vhodná potrava, ale podle toho co jsi psala, by to mělo být OK.

Já bych řekl, UVB klidně pořiď, ale nějakou pořádnou výbojku s předřadníkem - určitě tím želvám prospěješ. Anebo želvy po sklizení ze zahrady zimuj, což je to nejlepší, co můžeš Testudu udělat;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru