Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem želva zelenavá a UVB

Ahojky, poradíte mi prosím, jakou nejlépe kompaktní zářivku - UVA + UVB + teplo lze reálné sehnat? Potřebuji něco s klasickým závitem E27 a aby to příliš nehřálo. Mám nízké terárko a Repti clamp lamp (http://www.akva-exo.cz/detail/teraristika/osvetleni /kryty-stinitka/2432/ ), takže zdroj je docela nízko, asi 20 cm nad krynýřky. Zatím jsem našla buď se silnou watáží a nerada bych želvy upekla a nebo s předřadníkem, který prý může být hlučný a želvám vadit. Díky

Předmět Autor Datum
Než želvám pořizovat kompaktní zářivku (která je želvám uplně na nic), je lepší jim kápnout jednou m…
MadMike 04.12.2008 11:33
MadMike
Díky za odpověď. Želvy bývají od jara do podzimu venku, přesto má samice problém s vápníkem, moc ryc…
Tana 04.12.2008 12:02
Tana
Mám zkušenost s tím, že např. 100W výbojka dává méně tepla než 100W obyč. bodovka. Mám 70W výbojku 3…
MadMike 04.12.2008 12:10
MadMike
Jak se jmenuje ten preparat - primo AD3? Mam Turtlevit od veterinarky, ale ted jsem to dlouho nedava…
Tana 04.12.2008 14:17
Tana
40° je hrozne moc Tak to bylo samozřejmě orientační, ta vzdálenost od substrátu je samozřejmě pouze…
MadMike 04.12.2008 14:22
MadMike
Hodím dneska želvám do pokojíku teploměr a uvidím, kolik tam teď mají. Tvoje čeština je úplně v poho…
Tana 04.12.2008 15:37
Tana
No tak taky to záleží na tomhle období, kdy by se už želva měla chystat na zimování, né-li už nějako…
MadMike 04.12.2008 15:43
MadMike
Já holky nezimuju. Sameček míval problémy a je takový drobný a a aaa, bylo by mi smutno celou zimu.…
Tana 04.12.2008 17:30
Tana
Já holky nezimuju. Sameček míval problémy a je takový drobný a a aaa Možná by právě zimování pomohl…
krokodýl 04.12.2008 18:08
krokodýl
Samička snáší 2x ročně: 1x v létě a 1x v zimě. Je bohužel hrozně žravá a velká. V zimě holky dostáva…
Tana 05.12.2008 17:25
Tana
Určitě pořízením UV lampy rovný krunýř nezajistíš.Ta ti může zvýšit aktivitu a činorodost zvířat,ale…
zuzi 05.12.2008 13:02
zuzi
Docela mě překvapuje, že by měly želvy mít vlhký kout (jak už píšu výše, moje želvy jsou v suchu). U…
Tana 05.12.2008 17:29
Tana
Ahoj je to zhruba měsíc co jsem ještě Combinal AD3 sehnala v pohodě.
orminka 06.12.2008 12:25
orminka
Jo,ale doprodávají se skladové zásoby. Možná ještě nějaká várka je,ale co já vím,tak většina nemá de…
zuzi 06.12.2008 17:21
zuzi
zuzi:tak jsem se běžela podívat na datum expirace a měla jsi pravdu 11/08 ::) a to mám doma 2 krabič…
orminka 07.12.2008 09:33
orminka
No to já nevím,možná jestli tu je někdo s veterinárníma zkušenostma,tak může říct,jak moc je to nebe…
zuzi 07.12.2008 12:06
zuzi
Tak veterinární zkušenosti nemám, ale datum spotřeby tam jistě nebude jen tak pro srandu a zrovna u…
MadMike 07.12.2008 12:25
MadMike
No a velmi snadné je zajít za téměř jakýmkoliv veterinářem. Já jsem Combinal AD3 nesehnal v jediné l… poslední
Arutha 07.12.2008 16:45
Arutha

Než želvám pořizovat kompaktní zářivku (která je želvám uplně na nic), je lepší jim kápnout jednou měsíčně AD3. S předřadníkem se "to jmenuje" výbojka (ne zářivka) a tam záleží už jen na tom, kolik do toho chceš investovat. Elektronický předřadník nehlučí, magnetický občas ano, ale ani to není pravidlem, zvlášť, když většinou bývá mimo terárium/výběh/ubikaci.

Díky za odpověď. Želvy bývají od jara do podzimu venku, přesto má samice problém s vápníkem, moc rychle roste a má křivý krunýř. Investice je prozatím otevřená, nějaká tisícovka by se určitě dala uškudlit. Neprodukují ale výbojky příliš tepla? Samec je hodně tmavý a teplo zrovna moc nemá rád.

Mám zkušenost s tím, že např. 100W výbojka dává méně tepla než 100W obyč. bodovka. Mám 70W výbojku 35-40cm nad substrátem a výhřevné místo má cca 40 stupňů. Teplota také samozřejmě přímo závisí na odvětrání a velikosti ubikace.
Pokud má samice želvy problémy s vápníkem a má ho přitom dostatek k dispozici, určitě bych alespoň prozatím jednorázově kápnul ADtrojku. Počkej co na to Khor, jestli sem mrkne. ;-) (ten ti ale řekně, že lampy stejně nemají význam a podání AD3 se nevyhneš :-), vzhledem k jeho zkušenostem bych dal na jeho radu).

Jak se jmenuje ten preparat - primo AD3? Mam Turtlevit od veterinarky, ale ted jsem to dlouho nedavala.
40° je hrozne moc, to by se zelvak svliknul z krunyre. Odvetravani mam dukladne, mam vlastne akvarko. Vim, ze to neni dokonale, ale bala jsem se plisni a nechtela jsem to uzavirat. Zelvy jsou docela otuzile. Diky za rady!!

40° je hrozne moc

Tak to bylo samozřejmě orientační, ta vzdálenost od substrátu je samozřejmě pouze na tobě a pokud nemáš uzavřené terárium a můžeš tu výbojku zavěsit jak chceš vysoko, výhřevnost těch zdrojů bych vůbec neřešil. To závisí na tom, co chceš, jak to chceš a k čemu to chceš :)
To AD3 se u nás nejčastěji prodává jako Combinal AD3 nebo Hydrovit AD3. Z diskusí apod. se mi zdá, že ten Hydrovit je teď dostupnější - oba v lékárně.
Ale jak říkám, počkej co na to zkušenější želvaři.

edit// tyjo, já už neumím psát česky :-[

Já holky nezimuju. Sameček míval problémy a je takový drobný a a aaa, bylo by mi smutno celou zimu. No ale vážně, sameček míval zdravotní problémy a samička v zimě vždycky snáší. Takže svítíme celou zimu a přes rok je vykopnu k mamce na zahradu, ať si užijou sluníčka.

Já holky nezimuju. Sameček míval problémy a je takový drobný a a aaa

Možná by právě zimování pomohlo...

bylo by mi smutno celou zimu

To je asi trochu hloupý důvod proč odepírat želvám něco, co by potřebovaly...

samička v zimě vždycky snáší.

Opět problém nezimování a rozhozených cyklů, předpokládám téměř nebo úplně nulovou oplozenost vajec a zřejmě je jen pokládá (nezahrabává), ne?

Co se týká špatného růstu, tak u želv, které jsou po velkou část roku venku a mimo to většinu zbytku roku hibernujou, není problém, ale pokud je máte přes zimu doma, tak bych to viděl mimo jiné než jen na nedostatek UV B, potažmo D3 na nějaký dietní problém (špatný poměr Ca:P, příliš cukrů, bílkovin ...) nebo problém v prostředí (nízká vrstva a vlhkost substrátu ...) nebo kombinace více těchto věcí.
Bylo by dobré napsat, jaké podmínky přesněji mají a jak je krmíte.

Samička snáší 2x ročně: 1x v létě a 1x v zimě. Je bohužel hrozně žravá a velká. V zimě holky dostávají čínské zelí. Občas okurku, jablka a polníček a snažím se trhat jetel nebo pampelišky kde se dá. Od jara do podzimu si trhají sami na zahradě. Vlhkost nemám v terárku vůbec, protože jsem si vždycky myslela, že hermanky pocházejí z docela suché oblasti a na doporučení veterinářky je mám na seně. Koupu je, ale pije občas jen samička a to jen když má vajíčka. Občas jim přidávám Vitacalcin. Zimování je pro mě problém v tom, že je nemám kam dát. Vím, že je to pro ně dost důležité, ale raději nezimuji než abych to udělala špatně a na jaře mi zůstaly oči pro pláč. Myslíte, že bych jim měla zvlhčovat terárko? Díky za odpověď.

Určitě pořízením UV lampy rovný krunýř nezajistíš.Ta ti může zvýšit aktivitu a činorodost zvířat,ale určitě více ne.
Rozhodně by to chtělo napsat jak píše Krokodýl - hlavně čím krmíš, jakou mají vlhkost (jestli mají k dispozici vlhký kout na zahrabání), něco mi říká,že problém bude spíše tady. A k těm teplotám - 40°vůbec není moc!Řekla bych,že je to akorát a pokud budou mít želvíci dostatek vzdušné vlhkosti,tak rozhodně žádné problémy se svlékáním kůže mít nebudeš ;-)
A ještě k těm kapkám - CombinalAD3 se přestal už vyrábět, teď je to Kombisol AD3 nebo může být taky Hydrovit AD3, oba jsou to veterinární přípravky a asi budeš muset oběhnout pár lékáren,než narazíš na nějakou kde ti ho objednají. Nicméně už je nejvyšší čas kápnout :!: Ty vitamíny cos psala,že máš jsou k ničemu,těmi to nenahradíš. :.( Bohužel, jsou mnohem více dostupnější.

Docela mě překvapuje, že by měly želvy mít vlhký kout (jak už píšu výše, moje želvy jsou v suchu). UVjsem chtěla pro lepší metabolismus vápníku, to snad není úplná blbost:). Teplotu jsem dlouho neměřila, musím to zkusit, ale 40°se mi zdá strašně moc. Ale beru to asi spíše podle sebe, což JE blbost:). Musím to přeměřit.
Díky

Tak veterinární zkušenosti nemám, ale datum spotřeby tam jistě nebude jen tak pro srandu a zrovna u takovýchto přípravků bych nic neřešil (je tam ale vždy rezerva, takže pokud to došlo v listopadu, nemyslím si, že by to teď mohlo ještě ublížit). Pokud je to prošlé, tak je to dobré pouze na vylití do záchodu. ;-) - toť můj osobní názor.
Hydrovit a Kombisol se dají pohodlně koupit na www.lekarna.cz, ale pak je to i s poštovným.

No a velmi snadné je zajít za téměř jakýmkoliv veterinářem. Já jsem Combinal AD3 nesehnal v jediné lékárně (a oběhal jsem jich dost), zato u veterinářů nebyl problém. Když neměli skladem, do dvou dnů dorazil.

Jinak UVB vzhledem k metabolismu vápníku rozhodně není blbost, ale křivý krunýř to nesrovná. Pro správný růst krunýře je mnohem důležitější vlhký kout, kam se můžou želvy zahrabat. Při suchém chovu dochází právě k poruchám růstu krunýře. Další složkou je vhodná potrava, ale podle toho co jsi psala, by to mělo být OK.

Já bych řekl, UVB klidně pořiď, ale nějakou pořádnou výbojku s předřadníkem - určitě tím želvám prospěješ. Anebo želvy po sklizení ze zahrady zimuj, což je to nejlepší, co můžeš Testudu udělat;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru