Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nebezpečné zvíře

Ahoj všem.

Nevím, zda to už víte, abych nenosil dříví do lesa :-) , ale počátkem roku 2009 (tedy přesně od 15.12. 2008) je rod Boa vyňatý z NEBEZPEČNÝCH ZVÍŘAT. Zůstávají tam pouze krokodýli a jedovatí hadi. Informace pochází z Krajské veterinární správy pro Jihočeský kraj.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
a co velké krajty jako python(sebae,reticulatus,molurus,a podobně) ty tam zustávají asi jo co?
snake323 10.12.2008 13:07
snake323
No tak to Tě asi potěším. V minulosti tam byl každý had, přesahující 3m délky. To teď vlastně vše pa…
Dávný host 10.12.2008 13:12
Dávný host
Tak já zřejmě zase moc nepotěším. Od 1.9.2008 se totiž "Nebezpečné druhy zvířat" změnili na "Druhy z…
MadMike 10.12.2008 13:29
MadMike
Jasan. Mně osobně jde pouze o B.c.i., proto dále uvádím, že z hadů v NEBEZP. ZVÍŘATECH zůstali pouze…
Dávný host 10.12.2008 13:37
Dávný host
proto dále uvádím, že z hadů v NEBEZP. ZVÍŘATECH zůstali pouze jedovatí Jojo, omlouvám se, špatně j…
MadMike 10.12.2008 13:46
MadMike
K těm čipům - možná by pomohlo, jako je to u suchozemských želv, potvrzení od veterináře, že hada ne…
Arutha 10.12.2008 13:48
Arutha
To prý ne. Čipování je povinné, bez vyjímky :-(
Dávný host 10.12.2008 13:49
Dávný host
No to som zvedavy kolki veterinari budu ochotni jedovateho hada cipovat - tipujem ze ich vela nebude…
Bic0 10.12.2008 14:03
Bic0
snad úřednice, ne? nový
filosofemgt 10.12.2008 19:14
filosofemgt
Chápu. Naštěsí u nás jsou velmi, velmi slušní a vstřícní a na co neví odpověď, tak oprvdu velmi ocho…
Dávný host 10.12.2008 13:51
Dávný host
Davny host:naprostej souhlas-taky si na ne nemuzu stezovat a jak pises,tak co nevedeli,tak to velmi… nový
brouk 10.12.2008 19:19
brouk
Jenom dodám, že dotyčná vyhláška o druzích vyžadujících zvláštní péči hovoří o trvalém nezaměnitelné…
navay 10.12.2008 19:01
navay
neviete niekto ci sa taketo nieco neplanuje aj na Slovensku? poslední
drymarchon 01.01.2009 19:02
drymarchon

No tak to Tě asi potěším. V minulosti tam byl každý had, přesahující 3m délky. To teď vlastně vše padlo (padne). Takže pokud máš krajtu třeba 4m délky, hlásit jí nemusíš. Alespoň tak mi to bylo sděleno příslušnými úředníky. Ale raději vše ověřte na příslušné Krajské vet. správě. Z hadů zůstavají pouze jedovatí, kteří se navíc musí povině čipovat od 30ti cm - což je podle mého názoru "SUPER" pro takové 30cm dlouhé "tkaničky", když ten čip má cca 1cm délku!!!

Tak já zřejmě zase moc nepotěším. Od 1.9.2008 se totiž "Nebezpečné druhy zvířat" změnili na "Druhy zvířat vyžadující zvláštní péči" (zřejmě totiž někomu došlo, že tam patří zvířata, který samozřejmě nebezpečný nejsou). Takže registrace by měla pořád platit, ale má to jinej název. Možná, že teď paradoxně může být registrace dvojí. Ptát se řadových pracovníků vet. správy se mi rozhodně neosvědčilo, každej mě vždy tvrdil něco jiného. Chce to se dopátrat na vyšší místa ;-)

Dávný host: říkáš, že rod Boa je vyňat a pak píšeš

Takže pokud máš krajtu třeba 4m délky, hlásit jí nemusíš

- pokud vím, tak do rodu Boa krajty nepatří. Asi jen překlep.

edit// PS: ohledně čipování s vámi určitě souhlasím...:-/

Jasan. Mně osobně jde pouze o B.c.i., proto dále uvádím, že z hadů v NEBEZP. ZVÍŘATECH zůstali pouze jedovatí. Myslm, že si rozumíme ;-) Mně se naopak vždy osvědčilo, informovat se u nás, na Kraji. Ale to je asi jak kde. Nevím a proto píši: raději ověřit. Prostě mi řekli, že kontroly a ohlašování PADLY.

proto dále uvádím, že z hadů v NEBEZP. ZVÍŘATECH zůstali pouze jedovatí

Jojo, omlouvám se, špatně jsem četl. Je fakt, že pár krajských vet. správ jsem ještě při svém informačním honu neoťuknul :-) Nicméně mám zkušenost, že ani přímo kontrolující úředníci nemají anung a platných či neplatných změnách v zákonech. Stalo se mi to už 2x.

K těm čipům - možná by pomohlo, jako je to u suchozemských želv, potvrzení od veterináře, že hada nelze čipovat (velikost či jiný důvod). Vím, je pruda to shánět ke každému kousku, ale lepší, než do nich rvát čipy...

No to som zvedavy kolki veterinari budu ochotni jedovateho hada cipovat - tipujem ze ich vela nebude. Co sa tyka jedakov, som toho nazoru ze tam je kontrola urcite potrebna. Len nedavno bol u nas pripad ked 19 rocneho chalana "strajchol" strkac ked ho krmil. Hady kupil za par korun na nejakej burze, predtym nic nechoval. Aj ked na druhej strane neverim ze takymto pripadom sa vacsou kontrolou predide - nikto nemoze ustrazit odchovy a predaje sukromnikov.

Co sa tyka velkych hadov, u nas zakon hovori "kazdy had nad 3 metre" a zalezi na uradnikovi ci berie realnu dlzku alebo vycita z "mudrej" knizky z roku 1920 ze Boa constrictor moze dorastat az 5 metrov :-( Ja mam doma imperatory z El Salvadoru ktore by mali mat maximalne 150cm takze mam uradnikov na salame.

Jenom dodám, že dotyčná vyhláška o druzích vyžadujících zvláštní péči hovoří o trvalém nezaměnitelném označení jedovatých plazů (ne jen hadů!) nejpozději do dosažení 30 cm (a krokouši 18+) . Obecně, jak jsem to pročítal, nikde není nic řečeno o povinnosti dělat to čipováním.

Spíš by mě zajímalo, jak lze definovat jedovatého plaza. Helodermy jsou jasné, ale co heterodoni a všechny bojgy ve starším slova smyslu?

A například takového komoďáka (kdybych na něj měl :-) ), bych si teď mohl doma chovat úplně bez "dozoru" a chodit si s ním třeba na vycházky na vodítku ven.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru