Předmět Autor Datum
Měla je JaBula, bral jsem je od ní. VH
VH 13.12.2008 21:25
VH
A co narocnost chovu,a podmienky(teda okrem teploty)..Su nejakym sposobom nachylnejsie k ochoreniam…
Bugy 13.12.2008 23:01
Bugy
ano,sú trocha náročnejšie, pri chove čistých bezsrstých línií v lab.zverinci im bola okrem vyššej te…
x1 14.12.2008 01:16
x1
U potkanů sphynx (bezsrztých)se kryje osrstěná semice s genem pro shynx s phynx samcem ve vrhu jsou…
Mmagic.J 14.12.2008 09:08
Mmagic.J
také si myslím že to nejsou zvířata vhodná ke zkrmování ale pro hobby chov či na mazlíka.. Já myslí…
krokodýl 14.12.2008 16:03
krokodýl
samozřejmě že je to věc každého jakým potkanem krmí to co jsem psala je pouze můj názor,k těm obyčej…
Mmagic.J 14.12.2008 17:06
Mmagic.J
Tohle asi na teraporadně nevysvětlím Ale jo, já to beru, jen si myslím, že zdravý pěkný chovný oby…
krokodýl 14.12.2008 17:53
krokodýl
No to já bych si právě potkana od velkochovatele kterému je jedno jestli kryje sourozence a podobně…
Mmagic.J 14.12.2008 18:52
Mmagic.J
chovatelem co se snaží produkovat dlouhodobě zdravé potkany Ono právě velkochovatelům neni vůbec je…
Nery 14.12.2008 18:08
Nery
Chovam je a mam je i momentalne v nabidce na www.chlivek.unas.cz (posledni samec + 3 samice). Mam pr…
JaBula 15.12.2008 12:35
JaBula
ahoj, a odkad ste? ze bych si kdyztak tu samicku vzal(eventualne i samecka pokad jeste je:) )
Mols 15.12.2008 20:01
Mols
jsem z Prahy, na svatky se budu potulovat kolem Jindrichova Hradce. Domluvime se kdyztak po mejlu (s… poslední
JaBula 15.12.2008 20:28
JaBula

ano,sú trocha náročnejšie, pri chove čistých bezsrstých línií v lab.zverinci im bola okrem vyššej teploty tiež podávaná aj energet.potrava/granule používané pre kojace samice/,hobliny preosiate od prachu a ožiarené germicid.žiar.,a v napajačkách prevarená voda. Aj tak ich reprodukcia bola výrazne menšia ako u normal.myší,samice sa často o mladatá nestarali,kratšia životnosť,starším jedincom často opuchli oči. Pri prekrížení s osrstenými myšami však dalšie generacie už boli odolnejšie.

U potkanů sphynx (bezsrztých)se kryje osrstěná semice s genem pro shynx s phynx samcem ve vrhu jsou potom i osrstěná mláďata a dělá se to pro to že bezsrsté samice nemívají mléko a nebo je třeba mít náhradní kojnou samici v záloze,fuzz potkanice s tím myslím problémy nemají ale nejsem si jistá,je třeba je mít v pokojové teplotě ne na průvanu nejlépe metr od země,co se týká krmení...potkan je všežravec a já osobně krmým vším možným..vařená vejce ,vařené maso, kočičí konzervy,suchou směsí pro potkany atd..Taky POZOR na příbuzenecké křížení už tak jsou náchylní na kdejakou nemoc (vlavně rakovina) a dožívají se sotva dvou let tímto křížením tomu jen pomůžete(me):!: také si myslím že to nejsou zvířata vhodná ke zkrmování ale pro hobby chov či na mazlíka...k těm účelům máme obyčejné potkany a myslím si že stačí ne?Už tak je dost zarážející že se na burzách mezi obyč krmnýmy potkany oběvují dumbo potkani:i:

také si myslím že to nejsou zvířata vhodná ke zkrmování ale pro hobby chov či na mazlíka..

Já myslím, že to je každého věc.;-)

k těm účelům máme obyčejné potkany a myslím si že stačí ne?

Obyčejný potkan je horší než bezsrstý, zajímavá filozofie milovníků potkanů...

Už tak je dost zarážející že se na burzách mezi obyč krmnýmy potkany oběvují dumbo potkani

Proč?

samozřejmě že je to věc každého jakým potkanem krmí to co jsem psala je pouze můj názor,k těm obyčejným potkanům..myslím si , že je veliký rozdíl mezi chovatelem potkanů co chová pro skrm a mezi chovatelem co se snaží produkovat dlouhodobě zdravé potkany bez předpokladů k nemocem udržovat různé variety a snažit se o jiné , potom celkem zabolí když se takový (např.ti dumbo) objeví mezi těmi chudáky co se prodávají na burzách většinou zavšivení a nemocní(samozřejmě ne vždy)....i já krmým hady a přijde mi to normální ale je to prostě jako krmit hado žravého hada vzácným hadem nebo hadem který má např.třeba podkus...:?:Tohle asi na teraporadně nevysvětlím takže se o to dál pokoušet nebudu:-x;-)

Tohle asi na teraporadně nevysvětlím

Ale jo, já to beru, jen si myslím, že zdravý pěkný chovný obyč potkan je stejně dobrý, ne-li lepší než všelijaké vyšlechtěné varianty, myslím z hlediska hodnoty života potkana a naopak třeba zrovna ty dumba a spol. na zkrm na burze nejsou třeba zrovna chovní jedinci.

No to já bych si právě potkana od velkochovatele kterému je jedno jestli kryje sourozence a podobně na mazla nekoupila (z hlediska zdraví potkana),ty kupuji pro hady...Takže já rozdíly dělám pro mě není potkan jako potkan,pro mě je potkan na zkrm a potkan na mazla a vidím v nich veliký rozdíl...jednou jsem z lítosti koupila potkana ve zverimexu (tenkrát z lítosti asi před šesti lety)měla dva měsíce , po dvou týdnech doma nečekaně porodila,trpěla na abscesy měla chronický zápal plic a nakonec zkonala na rakovinu to nemluvím o účtu u veterináře..dožila se necelého roku..je fakt že i tak jsem ji měla ráda ale stejnou chybu jsem už nikdy neudělala není pěkné koukat na to jak vám zvíře trpí tím že vůbec žije.Potkan od chovatele z chovatelské stanice žije až tři roky a to může také vypadat uplně obyčejně:-)

chovatelem co se snaží produkovat dlouhodobě zdravé potkany

Ono právě velkochovatelům neni vůbec jedno jestli samice "udělá" jeden vrh a jde, nebo zvládne v dobré kondici třebas 6 a víc vrhů. To že jsou mezi nima dumbáci a přehršel dalších variet může být tím,že se snaží udržet co nejživotaschopnější genovou linii,tedy kříží všechno možné a lezou z toho kolikrát úplně nové variace.

Chovam je a mam je i momentalne v nabidce na www.chlivek.unas.cz (posledni samec + 3 samice). Mam primo Hairless (nejde o nunu bez brzliku a se samicemi neschopnymi odchovat mladata), takze chov pres hetera neni potreba. Podle zkusenosti, ktere s nimi mam nejsou o nic narocnejsi nez mysi "chlupate". Samozrejme je lepsi je mit nekde v teplejsim miste, ale osobne je mam na podlaze v tera-kamrliku a jsou OK. Uzivaji si pouze luxusu bezprasnych hoblin, jinak jsou normalne v Teckovych bednach, dostavaji mysi granule + pridavek psich + nejake ty zbytky ovoce a zeleniny z kuchyne. Kazdopadne - krmit se s nimi da stejne dobre jako s chlupatci, vyhodu mohou mit mozna v pripade vetsich zabozravcu, kdy se hola mys da o dost lepe napachovat zabou. Problemy maji obcas s ocima (zvlast po kompletnim linani mladeci srsti) - to ale staci vykapat parkrat borovou vodou a je vse OK.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru