Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem veleštír císařský

Děkuji za odpověď, ale hlava mi šrotuje dál jsem pedant...tak se omlouvám. Dal jsem je na chvíli k sobě a reagovali velcí na malé zcela jinak než jako na cvrčky. Měl jsem ale pocit, že jeden velký bodl do zad jmenšího. To jsem viděl předtím na cvrčkovi..Ten byl do pár vteřin paralizovaný. Ale ne štír. Je to řada hodin a nic. Vesele se krmí oba malý. Možná, že vůbec nebodl a jen to byl náhodný pohyb....jak rozliší velký štír malého štíra od stejně malého cvrčka? A není tak malý štír menší hrozbou...protože není ještě potravní konkurencí?
Jak identifikují štíří svoji skupinu a sebe navzájem? Je to nějaký pach, feromony? Loví i v noci za tmy, ale vzájemně se nenapadnou ze stejné skupiny a nevidí po tmě na sebe. Musí tam být nějaký identifikační systém. Snížit by se dala agresivita mimo teritorium (K.Lorenz). Ale co když to jde celé obejít přetíráním pachu štětečkem ze štíra na štíra. Možná, že právě jejich kontakt zaručuje smíchávání pachů a stálý společný pach...?(kdo jej nemá z kola ven)
Vím o bezobratlích málo, a hlavně hodně zastaralé informace...Ale v podstatě jsem nenarazil na nic jiného, než že štíři používají chlupy jako senzoru vybrací... a hmatu.
Na rozlišení svých a cizích to rozhodně nebude stačit...když je skupina početná... plná různě starých jedinců....(pokud opravdu skupinka je taková,jak jsem četl, že vypadá.)

Co o tom soudíte? Je nějaká studie senzorických možností veleštírů... a nějaké studie rozpoznávání se u nich?
Zdravím a děkuji.....DaLi

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny