Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Od 15.12.2008 platí Vyhláška o stanovení druhů zvířat vyžadujících zvláštní péči aneb čipování

Hmmm, tak podle aktivity se zdá, že to chovatelům jeďáků nevadí...no nic, mě napadlo tohle. stvořil jsem takové prohlášení, které bychom mohli rozšířit mezi veterináře a hned zjistíme kolik by jich bylo ochotných se pod něj podepsat. Uvítám jakékoliv úpravy a návrhy co v něm chybí, přebývá atd. Určitě by šlo předělat i na petici pro veřejnost, ale nevím nevím, kolik lidí bude pomáhat jeďákům. to není nic proti z mojí strany, jen jsem skeptický co se týká veřejnosti.

Já, níže podepsaný veterinární lékař bych se tímto rád vyjádřil k vyhlášce 411/2008 Sb.
O stanovení druhů vyžadující zvláštní péči. Tato vyhláška ukládá, cit. : „vybrané druhy zvířat vyžadujících zvláštní péči, které musí být trvale nezaměnitelně označeny“. V této vyhlášce se nachází sporný paragraf a to §2 odst.1, písmeno a), který ukládá nezaměnitelně označit exempláře jedovatých plazů nejpozději při dosažení 30 cm délky těla. K tomu mohu říci následující:

1)	trvalé nezaměnitelné označení nelze provést vně, vzhledem k kdysi
2)	trvalé nezaměnitelné označení nelze provést čipem, vzhledem k neúměrným proporcím mláďat jedovatých plazů a čipu. Mláďata vystavená tomuto zákroku by byla stresem i samotným zákrokem ohrožena na životě, toto jednání by pak bylo v kolizi se zákonem č.246/1992 Sb. Na ochranu zvířat proti týrání.
Označení čipem rovněž nelze považovat za trvalé, vzhledem k poměrně snadnému vyjmutí čipu ze zvířete a následné aplikaci jinému zvířeti. 
3)	trvalé nezaměnitelné označení u těchto zvířat nelze provést, aniž by byla vystavena 
nepřiměřenému stresu či handicapu

Vzhledem k výše uvedenému a rovněž vzhledem k nebezpečnosti takovéhoto úkonu odmítám danou skupinu zvířat takto označovat.
Navrhuji:

1)	zrušení §2, odst.1, písmene a) současného znění vyhlášky, potažmo její přepracování
2)	dokladování konkrétních jedinců zmiňované skupiny zvířat pomocí kvalitní fotografie patřičných partií těla, což je dostatečně vypovídající způsob, který zvíře nijak neohrožuje





………………………….                                                    ………………………………..
    Veterinární lékař                                                                                   razítko

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny