Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nefunkční lamely - R. auriculatus

Zdravím,

stala se mi nepříjemná věc, zjistil jsem, že dospělý samec R. auriculatus nešplhá (několik dnů trávil pod kořenem na dně terária), po bližším přezkoumání jsem přišel na to, že vůbec "nelepí", nepoužívá lamely na prstech. Jinak je akční, při odchycení se snaží prchat (po zemi), žere (přesnídávky).

Máte někdo zkušenost co by mohlo být příčinou? Určitě se nejedná o špatný svlek, v poslední době se nesvlékal a na prstech zbytky kůže nejsou. V teráriu byly ubrousky, které se rozmáčely díky rosení. Teď ho držím spíš v suchu. U ostatních gekonů jsem podobný problém nepozoroval. Poradí někdo? Za:beer:

Předmět Autor Datum
Osobně bych to videl na avitaminozu, zkus pohled v tomto smeru. hodne stesti...
Redsnake 17.12.2008 19:22
Redsnake
No, to mě napadlo taky, ale fakt je ten, že ostatní gekoni lepí festovně:-/ Nicméně teď podávám každ…
Arutha 17.12.2008 19:40
Arutha
aký substrát používaš?
tozi 19.12.2008 17:43
tozi
pisal ze ubrusky
bajunecka 19.12.2008 19:04
bajunecka
Tak vývoj - poslední tři dny byl gekon v suchu na ubrouscích, k pití sloužila miska. Každý den jsem…
Arutha 20.12.2008 19:08
Arutha
je to možné ;-) ,hlavne ten piesok dokáže narobiť šarapatu :-)
tozi 20.12.2008 19:33
tozi
Co já vím, tak si gekoni hodně hlídají, aby si lamely nenamočily, takže hodně vlhký substrát, tak ně… poslední
krokodýl 20.12.2008 19:36
krokodýl

No, to mě napadlo taky, ale fakt je ten, že ostatní gekoni lepí festovně:-/ Nicméně teď podávám každý den vitamíny v přesnídávce (v úměrném množství), dřív jsem krmil 3x týdně cvrčci/přesnídávky. Nějaký tip, na který vitamín se zaměřit? Nejpravděpodobnější mi přijdou béčka, ale rád bych názor někoho fundovanějšího...
Red: díky za názor

Tak vývoj - poslední tři dny byl gekon v suchu na ubrouscích, k pití sloužila miska. Každý den jsem mu dal na tlamku přesnídávku s vit. preparátem, kterou slízal. Zkrátka jsem vyčkával, jak se vyvrbí. Dnes už, sice nejistě, ale přece, lezl po větvích, lamelám se částečně vrátila funkčnost.
Tudíž se mi avitaminóza nepozdává, stále víc se přikláním k názoru, že to způsobily promáčené ubrousky spolu se zrnky zeminy a písku (z květináče s fikusem), které se mu dostaly mezi lamelky. Ale těžko říct, zda je to možné.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru